STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Advertisements

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Protahování a protlačování I.
DTB Technologie obrábění Téma 6 Základy frézování
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky ST52
Strojírenství Kontrola a měření Výroba ozubených kol a řemenic (ST48)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky (ST52)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování II. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
OS s hlavním řezným pohybem rotačním
Digitální učební materiál
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Frézování tvarových ploch
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Strojírenská technologie
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Strojírenská technologie Frézování (ST45)
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Frézování ozubených kol - test
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _16
SVISLÉ HORNÍ FRÉZKY.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ II. Ing. Iveta Mičíková
KOPÍROVACÍ FRÉZKY.
Protahování a protlačování II.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Teorie frézování – stroje
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Základy frézování, druhy frézek - test
Třískové obrábění II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výroba rovinných ploch Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
VY_32_INOVACE_10_4_08.
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
(dnes i jednobřitým nástrojem)
Strojní obrábění – nástroje na frézování
Hoblování, obrážení, protahování
Hoblování a obrážení.
VY_32_INOVACE_10_2_13.
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Frézování pomoci dělícího přístroje
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Strojní obrábění – základní způsoby frézování
Druhy číslicově řízených systémů
Druhy číslicově řízených systémů - test
Frézky rovinné a speciální
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 10

obsah prezentace: Stroje pro frézování: konzolové frézky stolové frézky rovinné frézky speciální frézky

rozdělení frézek Podle konstrukce dělíme frézky na: konzolové, stolové, rovinné, speciální. Podle polohy vřetena jsou: vodorovné, svislé.

konzolové frézky jsou nejpoužívanější, jsou charakterizovány konzolou, konzola je posuvná po stojanu stroje, na které je umístěn pracovní stůl pro upínaní obrobku, konzola umožňuje svislý pohyb stolu, stůl má posuv příčný a podélný. Konzolové frézky mohou být: vodorovné svislé univerzální

vodorovné konzolové frézky Vřeteno mají uloženo vodorovně, rovnoběžně s rovinou pracovního stolu. Používají se pro frézování: drážek kotoučovými nebo tvarovými frézami, složitých tvarů skládanými frézami, drážek nebo rovinných ploch stopkovými frézami a frézovacími hlavami, upnutými do vřetene frézky.

svislé konzolové frézky Mají svislou osu vřetena, kolmou na plochu pracovního stolu. Používají se na frézování rovinných ploch a drážek čelními frézami, frézovacími hlavami a stopkovými frézami. vřeteník stojan pracovní stůl fréza konzola

univerzální konzolové frézky Univerzální frézky mají stejnou konstrukci jako frézky vodorovné, ale pracovní stůl je natáčivý. Používají se na frézování: šroubových drážek, šneků, zubů, atd.

další konzolové frézky Nástrojařské frézky – umožňují frézovat plochy skloněné pod různými úhly a tím vyrábět složené obrobky, např. řezné nástroje, formy, apod. Stůl, se kromě běžných pohybů, může otáčet kolem svislé a vodorovné osy. Vřeteník je uložen v posuvném rameni. Pracovní hlava s vřetenem se natáčí kolem vodorovné osy. Kopírovací frézky – slouží k obrábění složitých prostorových tvarů podle předem připraveného modelu.

rovinné frézky Od konzolových frézek se liší pohybem pracovního stolu, který se pohybuje pouze v podélném směru po pevném loži. Vřeteník má příčný a svislý posuv. Po svislém stojanu frézky se pohybuje vřeteník pomocí pohybového šroubu. Příčně se pohybuje nástroj vysouváním pinoly z vřeteníku. Používají se k obrábění rovinných ploch největších rozměrů frézovacími hlavami, čelními a kotoučovými frézami nebo skládanými frézami.

stolové frézky mají výškově přestavitelný vřeteník, mohou být svislé a vodorovné, bývají číslicově řízené. svislá stolová frézka vodorovná stolová frézka

rovinné frézky jednostojanové – s jedním vřeteníkem dvoustojanové – mají druhý stojan s vřeteníkem na opačné straně stolu, vřeteníky mají samostatnou převodovku i motor portálové – mají oba stojany spojeny příčníkem se svislým posuvem, používají se pro obrábění velkých a těžkých součásti stojan frézy pracovní stůl vřeteník

speciální frézky frézky na ozubení, frézky na závity, frézky na drážky, frézky na vačky, atd.

Kontrolní otázky Jak dělíme frézky podle konstrukce? Jak můžeme rozdělit frézky podle polohy vřetene? Jaké můžou být konzolové frézky? Co lze frézovat na svislých konzolových frézkách? Které další frézy lze zařadit mezi konzolové frézky? Jaké znáte speciální frézky?

Řešení: Jak dělíme frézky podle konstrukce? Podle konstrukce dělíme frézky na konzolové, stolové, rovinné a speciální. Jak můžeme rozdělit frézky podle polohy vřetene? Podle polohy vřetena jsou frézky vodorovné a svislé. Jaké můžou být konzolové frézky? Konzolové frézky mohou být vodorovné, svislé a univerzální. Co lze frézovat na svislých konzolových frézkách? Na svislých konzolových frézkách lze frézovat rovinné plochy a drážky čelními frézami, frézovacími hlavami a stopkovými frézami. Které další frézy lze zařadit mezi konzolové frézky? Mezi konzolové frézky lze zařadit frézky nástrojařské a kopírovací. Jaké znáte speciální frézky? Mezi speciální frézky patří např. frézky na ozubení, frézky na závity, frézky na drážky, frézky na vačky, atd.

POUŽITÁ LITERATURA: DILLINGER, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1. Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, 2005. ISBN 80-7183-337-1. NĚMEC, D. a kol. Strojírenská technologie 3 – Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. BOTHE, O. Strojírenská technologie IV pro strojírenské učební obory. Praha: SNTL, 1984.