Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Duté (konkávní) zrcadlo
Advertisements

Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Světelné jevy Zrcadla kulová Ing. Irena Mrazíková
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Světelné jevy a jejich využití
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Světelné jevy Zrcadla kulová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Digitální učební materiál
Světelné jevy a jejich využití
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA ZOBRAZENÍ KULOVÝMI ZRCADLY
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Odraz světla na rovinném zrcadle
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_609_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Vypuklé kulové zrcadlo
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Světelné jevy Zrcadla Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Lom světla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , červen.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Opakované měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2013 Určeno:7. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
Zobrazení zrcadlem dutým.
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Optika – druhy zrcadel.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Třída 3.B 3. hodina.
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 2013, květen

Zobrazení rovinným zrcadlem Zrcadla – plochy, které dobře odrážejí světlo; - vyleštěné kovové plochy; - skleněná zrcadla – sklo pokryté tenkou vrstvou kovu s příměsí stříbra

Zákon odrazu Světlo se od zrcadla odráží podle zákona odrazu: Úhel odrazu se rovná úhlu dopadu. Odražený paprsek leží v rovině dopadu.

a/ k a a/ = a

Zákon odrazu

Paprsky dopadající na zrcadlo se od něj odrážejí podle zákona odrazu Paprsky dopadající na zrcadlo se od něj odrážejí podle zákona odrazu. Odražené světlo tvoří rozbíhavý světelný svazek, jako by paprsky vycházely z jednoho bodu A´ za zrcadlem. Bod A´= zdánlivý obraz bodu A, který je před zrcadlem.

A A´ Bod A a jeho obraz A´ jsou souměrně sdružené podle roviny zrcadla.

Obraz v rovinném zrcadle je zdánlivý, stejně veliký jako předmět a stranově převrácený. Předmět a jeho obraz jsou souměrně sdružené podle roviny zrcadla.

Úlohy: Jmenuj další objekty, které zobrazují předměty podobně jako rovinná zrcadla. Před rovinné zrcadlo postav hodinky rovnoběžně s rovinou zrcadla. V jakém smyslu se otáčejí ručičky na obraze ciferníku v zrcadle? Pokus se napsat na papír svoje jméno tak, abys jej mohl správně přečíst v rovinném zrcadle.

Kulová zrcadla jsou zrcadla, jejichž zrcadlící plochu tvoří část povrchu koule . 1. Duté kulové zrcadlo - světlo odráží vnitřní plocha koule. 2. Vypuklé kulové zrcadlo - světlo odráží vnější plocha koule.

Duté kulové zrcadlo Vlastnosti obrazu, který vzniká v dutém kulovém zrcadle, závisí na vzdálenosti předmětu od zrcadla. Obraz může být zvětšený nebo zmenšený, přímý nebo převrácený, skutečný nebo zdánlivý.

Zobrazení dutým zrcadlem

Vypuklé kulové zrcadlo Vlastnosti obrazu, který vzniká ve vypuklém zrcadle, nezávisí na vzdálenosti předmětu od zrcadla. Obraz je vždy zdánlivý, přímý a zmenšený.

Využití kulových zrcadel 1. dutá kulová zrcadla: - v osvětlovací technice (reflektory), - světlomety automobilů, - zubařská zrcátka, 2. vypuklá kulová zrcadla - v nepřehledných zatáčkách, - zpětná zrcátka v autě, - v dalekohledech.

Urči druhy zrcadel na jednotlivých fotografiích.

Úloha: Vyber kulové zrcadlo, kterým můžeš vytvořit skutečný obraz plamene svíčky. Pokus se zachytit tento obraz na stínítku.

Použité zdroje KOLÁŘOVÁ, Růžena a BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 7. ročník základní školy. 2. upravené vydání. Nakladatelství Prometheus, spol. s r. o., Praha 4, 2004. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-7196-265-1. Zdroj obrázků: vlastní tvorba.