Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Památky Unesco Česká republika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Historické památky města MIKULOV
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kostelec nad Černými lesy
CHRUDIM Autorka: K ATEŘINA FOREJTOVÁ. Chrudim
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech, Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
SVITAVY.
BAROKO v Novém Jičíně a okolí. BAROKO v Novém Jičíně a okolí.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Moje oblíbené místo O P A V.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme Tento projekt č. CZ.1.07/1.1.07/ spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Opava.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Plzeň Plzeň.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Statutární město Opava
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
JIČÍNKA řeka našeho města.
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Moje město Přerov.
Olomouc.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
CZ.1.07/1.4.00/ METODIKA Výkladová prezentace – přechod stránky kliknutím, nadpis automatický, informace přicházejí po kliknutí, fotografie nabíhají.
Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Putování po českých krajích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Česká republika - Kutná Hora
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
Novojičínsko.
Svitavské památky– dům U Mouřenína
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Transkript prezentace:

Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme Tento projekt č. CZ.1.07/1.1.07/02.0189 spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Nový Jičín

Znak města: Ruka vystupující z oblaku, která drží polovinu zavinuté střely, v červeném poli - znak pánů z Kravař.

Název města: O názvu města existuje několik pověstí. Podle jedné z pověstí bylo město pojmenováno podle udatné dcery majitele starojického hradu Jitky, která se kvůli záchraně malého chlapce pustila do boje s medvědem. Před rozzuřeným zraněným zvířetem ji zachránil pastýř, její budoucí manžel. Na místě, kde byla zachráněna, nechala Jitka postavit kapličku. Vedle ní pak její manžel postavi lovecký zámek, věnovaný Jitce, tedy Jitčin, později Jičín. Podle vědecké teorie je jméno města odvozováno od slovanského slova dik, divoký kanec, který se na tomto území vyskytoval v hojném počtu. Odtud zprvu Dičín, později Jičín.

Poloha města severovýchod České republiky východní Morava Podbeskydská pahorkatina

Povrch okolí Puntík * kopcovitý Starojický kopec * lesy, louky, pole Svinec

Vodní nádrže Lamberk rybníky Čerťák

Vodní toky řeka Jičínka *přítoky Rakovec Grasmanka Zrzávka *patří k povodí Odry

Historie města * Vznik 1313 Páni z Kravař Žerotínové jezuitský řád asi 13. století *První písemná zmínka 1313 *Nejvýznamnější majitelé Páni z Kravař Žerotínové jezuitský řád * Svobodné město Od roku 1775 (za vlády Marie Terezie)

Nejstarší písemná zpráva o městě pochází z r. 1313, kdy král Jan Lucemburský vydal ve prospěch města listinu, která uděluje městu právo vybírat clo a mýto. Zakládací listina města se nedochovala. Předchůdcem města byla osada pod hradem Starý Jičín, který byl pravděpodobně zbudován knížetem Břetislavem jako součást systému hradů na obranu severních hranic země. Výhodná poloha města na křižovatce důležitých obchodních cest měla příznivý vliv na jeho rozvoj.

Počátkem 14. století získal město Nový Jičín i se starojickým panstvím představitel významného šlechtického rodu Vok z Kravař. Z období pánů z Kravař pochází : * původní gotická podoba nynějšího Žerotínského zámku * městské opevnění * základ městského znaku.

Důležitým obdobím pro rozvoj města je více než padesátileté působení dalšího význačného rodu, rodu Žerotínů, v 1. polovině 16. století. * Ti v letech 1500 - 1558 přebudovali gotickou tvrz z Kravař na pohodlné renesanční sídlo, nynější Žerotínský zámek. * Darovali městu dům na náměstí, který se stal důstojným sídlem městské radnice. * Když při požáru r. 1503 lehly popelem dřevěné domy na náměstí, začalo se jejich zásluhou s výstavbou kamenného podloubí a měšťanských domů na náměstí.

Další zajímavosti z historie města 1558 Vlivem řemesel a obchodu bohatla městská pokladna a město bylo natolik ekonomicky silné, že od Žerotínů odkoupilo jejich panství Nový Jičín. Vykoupilo se z poddanství a konečně bylo svobodné. Třicetiletá válka 1621 V Novém Jičíně byl pobit oddíl Španělů. Na místě jejich hrobů byla později postavena tzv. Španělská kaple. Při bitvě město opět vyhořelo. Nový Jičín postihla morová rána. 1.Pol 19.stol. Byla založena doutníková a tabáková továrna. 1879 Josef Rotter začal vyrábět kočárové svítilny, a položil tak základy dnešnímu Autopalu. V období před 1. svět. válkou tvořilo 2/3 obyvatel města německé obyvatelstvo. Od října 1938 do května 1945 bylo město součástí Německa .

Významné historické památky Náměstí s loubím po všech stranách * Stará pošta * radnice * morový sloup Bašta (zbytek městských hradeb) Žerotínský zámek Chrám Nanebevzetí panny Marie Španělská kaple Kostel Nejsvětější trojice Beskydské divadlo Hotel Praha

*Náměstí *Morový sloup *Stará pošta *Radnice

*Žerotínský zámek *Chrám Nanebevzetí Panny Marie *Španělská kaple

*Bašta *Beskydské divadlo *Hotel Praha

Tradiční průmyslové podniky * Tonak * Autopal/Visteon

Kam za přírodou Smetanovy sady Janáčkovy sady

Skalky Skalky

Kam za sportem zimní stadion fotbalový stadion bazén

Kam za zábavou kino Květen Středisko volného času FOKUS koupaliště

Kam za poznáním Muzeum Novojičínska městská knihovna

Cestování 2 vlaková nádraží autobusové nádraží

Kus historie, která brzy zmizí v nenávratnu Tabačka Huckelovy vily

městskou památkovou rezervací Roku 1967 byl Nový Jičín prohlášen městskou památkovou rezervací Město bylo vyhlášeno Městem roku 2000

Zpracovala: Mgr. Jitka Žáková pro výuku vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět ve 3. ročníku Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, p. o. leden 2010 Fotografie: © Jitka Žáková