Užitkové vlastnosti skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Reprodukce 5(Inseminace)
Odchov, chov, ošetřování, krmení,manipulace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Plodnost plodnost = užitková vlastnost
Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru
Užitkové vlastnosti skotu
Katalog plemenných beranů - vysvětlivky zkratek v katalogu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Kontrola užitkovosti a dědičnosti prasat
Maso Bc. Miroslav Kříž.
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Užitkové vlastnosti skotu
Užitkové vlastnosti skotu
Plodnost Užitková vlastnost
Užitkové vlastnosti skotu
Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM)
Masná užitkovost.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Kontrola mléčné užitkovosti
Kondice je současný výživný stav zvířete;
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Exkurze Mitrovský Dvůr
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Chov skotu.
Domestikace, trávení, exteriér, terminologie chovu skotu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Ostatní druhy jatečného masa
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pohlavní a chovatelská dospělost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Optimalizace krmných dávek
Vliv Improvacu na kvalitu vepřového masa Cesty vedoucí k dosažení rentabilního chovu prasat Národní výstava hospodářských zvířat a hospodářské techniky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vejce Vejce – pouze slepičí
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Užitkové vlastnosti skotu

Masná užitkovost skotu maso: zdroj aminokyselin, bílkovin, vitamínů (B), železa Růst + Vývin = nárůst velikosti a hmotnosti těla Prenatální x postnatální   růstová křivka (fáze růstu) alometrie růstu (kostra - svalstvo - tuk) jatečná zralost (dospělost) - inflexní bod

Činitelé ovlivňující masnou užitkovost skotu  genetika - ukazatele růstu (h2 = 0,3-0,5)   plemenná příslušnost - optimální porážková hmotnost   věk - jatečná zralost (věk+živá hmotnost, senzorické vlastnosti ) - intenzita růstu - spotřeba živin na 1 kg přírůstku    výživa + krmení    systém ustájení    zdravotní stav    porážka - přejímka zvířat, ošetření masa po porážce

Výkrmnost - schopnost nárůstu živé hmotnosti (svaloviny) při dobré konverzi živin Jatečná hodnota - kvantitativní a kvalitativní (pH, barva, vaznost) znaky JUT, včetně nutriční hodnoty masa zahrnuje i jatečnou výtěžnost   Záživnost (konverze KD) Prokrmenost (zmasilost + protučnělost)

Hodnocení výkrmnosti Brutto přírůstek (průměrný denní přírůstek) veškerý přírůstek živé hmotnosti Netto přírůstek (g) přírůstek masa na kosti hmotnost JUT (kg) . 100 věk zvířet ve dnech Absolutní přírůstek (kg)  Relativní intenzita růstu (%)  

Jatečná výtěžnost (%) hmotnost JUT (kg) . 100 nákupní hmotnost (kg)   Čistá jatečná výtěžnost (%) hmotnost JUT (kg) . 100 ž.h. před porážkou - obsah tr. traktu  Nákupní hmotnost = Jatečně upravené tělo (JUT) =

Jatečná výtěžnost procentický podíl vytěženého masa na kosti z živé hmotnosti zvířete před poražením hmotnost jatečně upraveného těla v kg Jatečná výtěžnost v % = ---------------------------------------------------- x100 nákupní hmotnost v kg Hmotnost jatečně upraveného těla (JUT) - hmotnost dvou půlek nebo čtyř čtvrtí bez kůže, bez hlavy, bez končetin, oddělených v dolním kloubu zápěstním a zánártním, bez orgánů dutiny břišní, hrudní a pánevní, vyjmutých i s přirostlým lojem, bez pohlavních orgánů, bez ledvin, ledvinového a pánevního loje, u jalovic bez vemenního loje, u krav bez vemene a bez krvavého ořezu (bez páteře, oháňky)

Jatečný skot a hovězí maso Živé zvíře Jatečně upravené tělo (JUT) Zpeněžování V ŽIVÉM V MASE

Zpeněžování v živém prodáváme „čistou nákupní hmotnost“ = živá hmotnost – „srážka na nakrmenost“ je věcí domluvy (3-5%, max.8%) - kvůli obsahu předžaludků - 12h před prodejem na lačno

Zpeněžování jatečného skotu  na jatka skot zdravý, čistý, vylačněný, označený, s průvodními doklady  “v mase": hmotnost, zmasilost, protučnělost JUT - stupeň vývinu svaloviny na kýtě, hřbetě, pleci - síla a souvislost vrstvy podkožního (vnitřního) tuku Systém SEUROP třídy za zmasilost (6 – písmena) třídy za protučnělost (5 – čísla)

V mase

SEUROP Podle vyhlášky MZe č. 354/2001 Sb. po zařazení jatečného skotu do kategorie těla jatečného skotu stanovení třídy zmasilosti a třídy protučnělosti kombinací kategorie těla jatečného skotu, třídy zmasilosti a třídy protučnělosti - zařazení do třídy jakosti.

Dělení jatečně opracovaného těla

Porážka minimalizovat podmínky pro rozrušení, úzkost a bolest zvířat (zhoršují kvalitu a vaznost masa) omračování – rychlé, účinné, bezbolestné (zbavit zvíře citlivosti a vědomí - pro vykrvovací řez) vykrvení – navazovat bezprostředně na omráčení (10 s) opracování až po klinické smrti zvířete (omezit možnost sekundární kontaminace)

od vykrvení do vykolení ne déle než 45 min. maso a orgány – do 4 hodin po vytěžení ke zpracování v teplém stavu (jinak účinně vychladit) ošetření masa po porážce, zajištění zrání a skladování, distribuce

Zrání masa a senzorické vlastnosti (křehkost) křehkost masa silně ovlivňuje stupeň svalové kontrakce dosažení křehkosti masa je proteolytický proces řízený enzymy svalové tkáně na jeho průběh působí hodnota pH, teplota a čas optimální teplota pro zrání masa +3 až +5 °C hovězí maso - optimální doba zrání 10 – 14 dní

Možnosti kuchyňské úpravy hovězího masa

Kontrola užitkovosti masných plemen skotu podklad: "Metodika kontroly užitkovosti skotu bez tržní produkce mléka". KUMP – 3 stupně - A, B a C pro šlechtitelskou práci rozhodující stupeň "A" principKUMP = objektivní zjišťování hmotností telat v obdobích rozhodujících pro výpočet hmotnosti ve věku 120, 210 a 365 dní.

hmotnost telat s přesností na 1 kg přepočet na hmotnost ve 120 dnech (90-170 dní), ve 210 dnech (171-290 dní), ve 365 dnech (291-450 dní)  mléčnost - podle hmotnosti telete ve 120 dnech bonitace stáda - úroveň stáda na konci pastevního období, hodnocení jednotl. zvířat kontrolní rok = od 1.10. do 30.9.

pracovník ČSCHMS (inspektor) hmotnost při narození zjišťována chovatelem dále evidovány užitkové vlastnosti: u krav a jalovic - plemenná příslušnost a původ, hodnocení zevnějšku a zjišťování tělesných rozměrů, věk při prvním otelení, průměrné mezidobí, počet mezidobí, datum otelení, průběh porodu (vyjádřeno stupnicí od 1 do 4), pohlaví telete, datum inseminace a použitý býk, v přirozené plemenitbě období působení býka ve stádě, délka březosti

u telat - označení telete (ušní známka, případně čip a nebo tetování), hodnocení zevnějšku u býků v přirozené plemenitbě - procento zabřezávání plemenic během připouštěcího období, hodnocení průběhu porodů, vlastní užitkovost potomstva (živá hmotnost telat při narození a ve věku 120, 210, 365 dní)

Údaje z KUMP - pro stanovení rodokmenové, užitkové a plemenné hodnoty zvířete, k chovatelským a výrobním rozborům, zpracování šlechtitelských programů a výběru zvířat do plemenné knihy. Po uzavření kontrolního roku ČSCHMS vydává publikaci "Uzávěrky kontroly užitkovosti masných plemen skotu„

Činitelé ovlivňující masnou užitkovost Jatečná zralost (dospělost) Výkrmnost Jatečná hodnota Nákupní hmotnost Hmotnost JUT Jatečná výtěžnost Záživnost Prokrmenost Průměrný denní přírůstek Zpěněžování hovězího masa – způsoby SEUROP – třídy a kriteria Porážka Zrání masa KUMP – metody