Etika Mgr. Blanka Chocová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Etická hlediska péče o staré občany
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
ZÁKLADNÍ ETICKÉ KATEGORIE II
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
V. Nesesmilníš IX. Nebudeš dychtit po ženě bližního svého
Etika v podnikání Business Ethics
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
6. Je dobro dáno povinností?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Všeobecná deklarace lidských práv
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Lidská práva v dokumentech
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Etické teorie Střední odborná škola Otrokovice
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Kulhánková Adéla, C4A.  Ř ecké ethos = zvyk, oby č ej, charakter  Praktická filosofie – morální jevy  Deskriptivní etika – mravní jednání a hodnoty.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Druhy lásky podle filosofie a etiky
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Smrt Vypracoval: Matěj Velen Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Pravidla chování, právo a morálka
Sexualita, sociologie těla
Název vzdělávacího materiálu
Ekologie.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Etika Mgr. Blanka Chocová

Etika  -  = zvyk, obyčej, charakter, mrav (filosofie) mos = morálka (teologie)  Normativní věda o správném jednání Interdisciplinární charakter Část praktické filosofie

Dělení Deskriptivní Normativní Individuální Sociální Teoretická Praktická Profesní Podnikání Mediální Lékařská Bioetika …

??? Proč je etika důležitá? Proč je dobré konat dobro a vyhýbat se zlu? Jaké jsou současné nejnaléhavější etické problémy? Existuje i etika v oblasti školství?

Kořeny etiky Antika Judaismus Křesťanství

Moderní směry Hédonismus Eudaimonismus Utilitarismus Pragmatismus Autonomie a heteronomie (kategorický imperativ)

Základní etické kategorie Dobro Zlo Metafyzické Fyzické Etické Svoboda Vnitřní Vnější Svědomí

Přirozený mravní zákon Lidská důstojnost

Etické otázky Jaký je smysl života? Co je láska? Jaký je smysl manželství? Je důležitá ekologie? Jaký hospodářský systém je správný? Jaká politická strana (ideologie) je správná? Kdy začíná a končí život? Může to člověk ovlivnit?

Bariérová antikoncepce a přirozené plánování rodičovství Hormonální antikoncepce Sterilizace Potrat Předmanželská, ¨manželská a mimomanželská sexualita Homosexualita Pokusy na zvířatech Pokusy na lidech Trest smrti Sebevražda Eutanázie Darování orgánů Smrt a umírání Ochrana životního prostředí Genové inženýrství Preimplantační genová diagnostika Klonování Genová diagnostika Pravda a pravdivost Válka a mír