Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel 2.16 Zelí hlávkové Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ2 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel 2.16 Zelí hlávkové Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ2
Polní pěstování zeleniny Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství. Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.
Zelí hlávkové Předpěstování sadby: - teplota při klíčení denní 15-18°C, noční °C - přepichujeme ve fázi děložních lístků na záhony ve skleníku, pařeništi, do balíčků - asi po 10 dnech sadbu přihnojujeme plným hnojivem, nejlépe na list Ošetření sadby : - větrání, snižování teploty – otužování, udržujeme přiměřenou vlhkost a preventivně ošetřujeme proti houbovým chorobám (plísni zelné) Otuženou sadbu den před výsadbou důkladně zalijeme.
Vysazujeme rostliny pokud mají čtyři až šest pravých listů. Vysazujeme hlouběji, ale srdéčko nesmí být zakryto. Vzdálenost výsadby je závislá na odrůdě, účelu pěstování a je určována dostupnou mechanizací. Rané zelí 0,4x0,4m, silněji rostoucí 0,4x0,5m polorané 0,5x0,5m, pozdní 0,6x0,5m i více. špatně dobře Rostliny z přímého výsevu ve fázi dvou pravých lístků vyjednotíme s okopávkou (ponecháme nejzdatnější rostlinu).
Ošetřování v době růstu Včasná ochrana proti živočišným škůdcům, zejména dřepčíkům. Poprvé proti nim zasáhneme chemickými přípravky, ve fázi děložních lístků, postřik opakujeme, aby nedošlo k narušení srdíčka požerem. Odplevelujeme – plečkování, okopávkou. Při silnějším zaplevelení použijeme herbicidy s ohledem na druhový výskyt plevelů. Poprvé zavlažujeme za teplejšího dne. Nejvíce zálivky – v době růstu hlávek - před sklizní. Přihnojujeme dusíkatými hnojivy, poprvé dva týdny po výsadbě nebo jednocení a podruhé za další dva týdny.
Význam, použití. Důležitým zdrojem vitamínů a dalších látek. Rozdělení: a)rané a polorané - sklízíme probírkou b)kruhárenské – sklízíme jednorázově, termín určíme podle vývinu a dozrávání hlávek do tržní velikosti, nesmí dojít k praskání c)pozdní - skladovatelné – sklízíme až v říjnu, kdy jsou hlávky pevné a tvrdé Dobře sklizené a ošetřené zelí lze skladovat až do jarních měsíců.
Zelí hlávkové červené Má listy tmavě červené, silně ojíněné. Hlávky o něco menší, jsou velmi pevné. Pozdní odrůdy pěstujeme ve sponu 50x50cm Je odolnější vůči mrazu, chorobám a škůdcům.
Opakování Teplota při klíčení denní 15-18°C, noční °C. Ošetření sadby: větrání, snižování teploty – otužování, udržujeme přiměřenou vlhkost a preventivně ošetřujeme proti houbovým chorobám (plísni zelné). Otuženou sadbu den před výsadbou důkladně zalijeme. Vzdálenost výsadby je závislá na odrůdě, účelu pěstování a je určována dostupnou mechanizací. Rozdělení odrůd zelí: a)rané a polorané - sklízíme probírkou b)kruhárenské – sklízíme jednorázově, termín určíme podle vývinu a dozrávání hlávek do tržní velikosti, nesmí dojít k praskání c)pozdní - skladovatelné – sklízíme až v říjnu, kdy jsou hlávky pevné a tvrdé Dobře sklizené a ošetřené zelí lze skladovat až do jarních měsíců.
Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.