OKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lom světla F f čočky, lidské oko Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011.
Advertisements

Katedra optiky PřF UP v Olomouci
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Zobrazování optickými soustavami
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Optické vlastnosti oka
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
19. Zobrazování optickými soustavami
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
ŽLUTÁ SKVRNA.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Oko.
Zrak Úkon vidění.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
Z očí do očí Lidské oko z hlediska fyziky Filip Šefčík, Dominik Nop, Lubomír Pala, Matěj Tomešek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_20_ Optické přístroje - oko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Projekt „Z očí do očí“, 2012 Dominik Nop, Matěj Tomešek, Filip Šefčík, Lubomír Pala.
PaedDr. Jozef Beňuška OKO JAKO OPTICKÁ SOUSTAVA aneb O akomodaci, brýlích a pod.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
Smyslová ústrojí Funkce:
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Z očí do očí.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Transkript prezentace:

OKO

Proč nevidíme v UV? Tvrdší záření s vyšší energií (UV, RTG, ...) by trvale poškodilo tkáň (viz dále: zachycení světla barevnými pigmenty – rhodopsin) Je problém vytvořit optickou soustavu, která zobrazuje tvrdší záření – neexistuje materiál, který by dobře lámal UV záření a byl by tedy vhodný pro čočku (nenajdeme materiály s rozumným indexem lomu) Více se projevují částicové vlastnosti světla Hmyz ale částečně vnímá UV záření – dáno jiným principem oka, složené oko vidí jinak a UV záření jej nepoškodí

Proč nevidíme v IR? Pro měkčí záření (IR, mikrovlny, ...) jiné problémy V oblasti IR záření září samotné lidské tělo – rušilo by detektor (oko) IR záření se snadněji ohýbá (více se projevují vlnové vlastnosti – difrakce, interference) bod se díky difrakci vždy zobrazí trochu „rozmazaně“ jako ploška o průměru d,

Stavba lidského oka Oko má přibližně kulovitý tvar Z fyzikálního hlediska jsou v oku důležité tyto části: Rohovka má vyklenutý tvar a zakřivuje světelné paprsky. Duhovka má tvar kruhového terčíku s otvorem (zornicí) uprostřed. Omezuje množství světla vstupujícího do oka, je pigmentovaná, aby nepropouštěla světlo. Řasnaté tělísko je svalová tkáň, na které je zavěšena čočka. Změnou napětí může měnit zakřivení a tím i ohniskovou vzdálenost čočky. Čočka láme paprsky tak, aby se vytvořil ostrý obraz na sítnici.

Stavba lidského oka Sítnice je světlocitlivá vrstva na vnitřní straně oka, obsahuje čípky a tyčinky – buňky citlivé na světlo. Slepá skvrna je místo na sítnici, kde z oka vychází zrakový nerv. Nejsou zde žádné světlocitlivé buňky. Žlutá skvrna je místo na sítnici s největší hustotou světlocitlivých buněk a nejostřejším viděním. Obsahuje jen čípky. Tyčinky jsou černobílé, hodně citlivé, je jich v oku asi 130 milionů. Nejsou ve žluté skvrně. Čípky jsou méně citlivé než tyčinky, ale rozlišují červenou, zelenou a modrou barvu (3 druhy čípků, 3 barvy). V oku jich je asi 7 milionů.

Čočka Základní část zobrazovacího aparátu Na lámání paprsků se ale podílí i ostatní části – rohovka a sklivec. Nemá přesně kruhový tvar, zakřivení není všude stejné a může se měnit (akomodace) Také index lomu není všude stejný, ale spojitě se mění Tyto vlastnosti přispívají k odstranění zobrazovacích vad Mít čočku s proměnlivým indexem lomu je sen konstruktérů optických přístrojů Ohnisková dálka je asi f = 10 cm

Ostré vidění Zorné pole jednoho oka je 130° ve vertikálním a 160°–164° v horizontálním směru (od -60°do +104° je to dáno nosem a očnicí) Při binokulárním vidění (při pohledu oběma očima) je zorné pole od -104° do +104° Ostře ale vidíme asi jen 2% celého zorného pole Oko má velkou periferní citlivost a je schopno rychle přeostřovat Pokud periferně zaznamenáme pohyb (nebezpečí), oko rychle přeostří – předmět se posune do oblasti, kde vidíme nejostřeji (žlutá skvrna)

Barevné vidění Jednotlivé barvy tedy vnímáme jako složení barevných vjemů ze tří druhů buněk Barevnost předmětů je tedy dána tím, jaké vlnové délky vyzařuje (a tedy jaké pohlcuje a jaké odráží) Oko není schopno rozlišit od sebe čisté barvy duhy a barvy získané skládáním např. žlutou můžeme získat čistou ze spektra bílého světla nebo smícháním červené a zelené oko nerozezná rozdíl

Jak vnímá mozek? Zrakový vjem je interpretován na základě předchozích zkušeností Mozek někdy dokresluje chybějící tvary Svou roli hraje paměť a prostorové vnímání Na interpretaci je založeno množství klamů (zejména prostorových a barevných)

Únava fotoreceptorů pokud delší dobu sledujeme plochu s jednou barvou, čípky reagující na tuto barvu se unaví ostatní čípky nejsou vytíženy přesunutím pohledu na bílou plochu reagují nejvíce „odpočaté“ čípky

Opět únava buněk R

A ještě jednou

Co vidíte v tomto obrázku?

Kuk!

A teď?

Kolik má doopravdy nohou?

Zorný úhel

nejmenší vzdálenost, na kterou je oko schopno zaostřit, nazýváme blízký bod největší vzdálenost pak nazýváme vzdálený bod vzdálenost, na kterou oko dokáže delší dobu pozorovat předměty s nejmenší námahou, se nazývá konvenční zraková vzdálenost a je dohodou stanovena na 25 cm

Mění se ohnisková vzdálenost čočky, slouží k zaostřování Akomodace oka Mění se ohnisková vzdálenost čočky, slouží k zaostřování

Vady oka krátkozraké oko dalekozraké oko (rozptylka) (spojka)

Další vady Astigmatismus Zákal Tunelové vidění Vetchozrakost Barvoslepost …

LUPA slouží k zvětšení zorného úhlu úhlové zvětšení dosahuje hodnoty max. 6 větší zvětšení se dosahuje pomocí soustav čoček

LUPA

LUPA

MIKROSKOP centrovaná optická soustava složená z objektivu (blíže k předmětu) a okuláru (blíže k oku) slouží k zvětšení velmi malého zorného úhlu úhlové zvětšení dosahuje hodnoty 1000 - 2000

MIKROSKOP

MIKROSKOP Objektiv Okulár spojka s vhodnou ohniskovou vzdáleností tak, aby obraz, který vytvoří byl skutečný, převrácený a zvětšený Okulár spojka s ohniskovou vzdáleností menší než zraková konvenční vzdálenost s funkci lupy, kterou pozorujeme obraz vytvořený objektivem f1 – ohnisková vzdálenost objektivu f2 – ohnisková vzdálenost okuláru f1 << f2

MIKROSKOP

Dalekohledy Čočkové (refraktory) Použijeme-li jako okulár spojku, dostaneme Keplerův neboli hvězdářský dalekohled. Je-li okulárem rozptylka, mluvíme o Galileovu neboli holandském dalekohledu. Objektivem je vždy spojka o velké ohniskové vzdálenosti Okulárem je čočka o malé ohniskové vzdálenosti.

Dalekohledy Zrcadlové (reflektory)

Dalekohledy Zrcadlové (reflektory)

největší refraktor (1897, Yerkes Observatory, Chicago)

Keplerův dalekohled vytváří převrácené obrazy. fobj foku  ´

Galileův dalekohled vytváří vzpřímené obrazy. fobj foku ´ 

Dalekohledy triedr

Promítač diapozitivů

zpětný projektor (meotar)

Epiprojektor (epidiaskop)