Veronika Klicperová Michaela Krausová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické záření
Fyzika atomového obalu
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
referát č. 20: ČINNOST LASERU
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Elektromagnetické vlny a záření
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Elektormagnetické vlnění
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Elektromagnetické vlny
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Ultrafialové záření.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Záření γ je vysoce energetické elektromagnetické záření vznikající při radioaktivních a jiných jaderných a subjaderných dějích. Záření γ.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Gama záření z přírodních zdrojů
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Elektromagnetické jevy a záření
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Záření, radon a životní prostředí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Marie Curie Sklodowska
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Kvantová fyzika.
podzim 2008, sedmá přednáška
Elektromagnetické vlny a záření
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

Veronika Klicperová Michaela Krausová Záření gama Veronika Klicperová Michaela Krausová

Obrázky (Vznik gama záření)

Historie Paprsky gamy byly objeveny lékárnou francouzštiny a fyzikem, Paul Ulrich Villard v roce 1900 chvíli studoval uran.Shledal, že paprsky nebyly ohnuté magnetickým polem. Na nějaký čas,předpokládal, že paprsky gamy byly částečky. Skutečnost, že oni byli paprsky byly demonstrovány pomocí britského fyzika, William Henry Bragg v 1910 když ukazoval paprsky ionized plyn v podobné cestě k rentgenům. Vlnové délky jsou podobné těm rentgenů a být velmi krátký, v dosahu 10- 11m k 10- 14m. to bylo Rutherford kdo vytvořil jméno ' paprsky gamy , poté, co jmenoval ' alpha ' a ' beta ' paprsky; natures různých paprsků byl neznámý v té době.

Záření gama Záření gama (často psáno řeckým písmenem gama, γ) je vysoce energetické elektromagnetické záření vznikající při radioaktivních a jiných jaderných a subjaderných dějích. Záření gama je často definováno jako záření o energii fotonů nad 10 keV, což odpovídá frekvencím nad 2,42 EHz či vlnovým délkám kratším než 124 pm, přestože do tohoto spektrálního pásma zasahuje i velmi tvrdé rentgenové záření. To souvisí se skutečností, že hranice není stanovena uměle, ale tyto druhy záření se rozlišují dle svého zdroje, přičemž se samo záření jinak fyzikálně neliší. Záření gama je druh ionizujícího záření. Do materiálů proniká lepe než záření alfa nebo záření beta, která jsou korpuskulární (ani jedno není elektromagnetické záření), ale je méně ionizující.

Obrázky (Úplný absorpční koeficient vedení (atomové číslo 82) pro paprsky gamy, osnovaný proti energii gamy a příspěvkům třemi efekty. Tady, účinek fotky vládne u nízké energie. Nahoře 5 MeV, výroba pára začne vládnout) (Úplný absorpční koeficient hliníku (atomové číslo 13) pro paprsky gamy, osnovaný proti energii gamy a příspěvkům třemi efekty. Přes většinu z oblasti energie ukázaný, Comptonův jev vládne.)

Vznik záření gama Gama záření často vzniká spolu s alfa či beta zářením při radioaktivním rozpadu jader. Když jádro vyzáří částici α nebo β, nové jádro může být v excitovaném stavu. Do nižšího energetického stavu může přejít vyzářením fotonu gama záření podobně jako elektron v obalu atomu vyzářením kvanta ultrafialového záření.

Pokračování-Vznik Příkladem může být beta rozpad kobaltu-60 60Co na nikl-60 60Ni, při kterém v prvním stupni nejprve jádro kobaltu vyšle částici β (tedy elektron e-) a elektronové antineutrino νe a přemění se na jádro niklu v excitovaném stavu: Potom se nově vzniklé excitované jádro zbaví přebytečné energie vyzáření kvanta záření gama:

Fyziologické účinky I když je záření gama méně ionizující než α i β, je pro živé organismy včetně člověka nebezpečné. Způsobuje podobná poškození jako rentgenové záření: popáleniny, rakovinu a genové mutace. Proto je nutno se před jeho účinky chránit. Záření γ z nukleárního spadu by pravděpodobně způsobilo nejvíce úmrtí a zranění v případě použití jaderných zbraní. Účinný protiatomový kryt však sníží ohrožení lidí tisíckrát.

Použití Vysokoenergetická povaha záření gama z něj činí účinný prostředek hubení bakterií, čehož se využívá například při sterilizaci lékařských nástrojů nebo při ošetřování potravin, zejména masa a zeleniny, aby déle zůstalo čerstvé. Přestože může samo způsobovat rakovinu, používá se při jejím léčení. Přístroj gama nůž využívá několika paprsků záření zaměřených na místo nádoru, aby zničil zhoubným bujením zasažené buňky. V ostatních místech prochází jen jeden paprsek, a proto jsou zdravé buňky méně poškozené a přežijí. Využívá se také v nukleárním lékařství pro diagnostické účely. Využívá se několika radioizotopů emitujících záření, jeden z nich je technetium-99m.

Zajímavost: Astronomové zachytili gama záblesk z druhého konce vesmíru: 15.10.2008 - Sonda Swift před nedávnem zaznamenala gama záblesk, jehož světlo k nám letělo z úctyhodné vzdálenosti 12,8 miliardy světelných let. Jde o dosud nejstarší podobnou událost, jejíž průběh měli vědci možnost sledovat!

Odkazy: http://zareni-gama.navajo.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1%C5%99en%C3%AD_gama#Vznik_z.C3.A1.C5.99en.C3.AD_gama http://images.google.cz/images?gbv=2&ndsp=20&hl=cs&q=z%C3%A1%C5%99en%C3%AD+gama&start=40&sa=N http://technet.idnes.cz/astronomove-zachytili-gama-zablesk-z-druheho-konce-vesmiru-pqa-/tec_vesmir.asp?c=A081010_145208_tec_vesmir_mbo