VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Nauka o Zemi Ing. Jan Jelínek, Ph.D. telefon:
DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing)
Dálkový průzkum Země Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Abiotické podmínky života
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sluneční elektrárna.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
© Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952
Země ve vesmíru.
Nejdražší způsob, jak vytvořit obrázek Zajímavost na začátek
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Ozonová vrstva.
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
Mikrovlnné systémy Bc. Jindřich Poledňák. mikrovlnné záření vlnová délka: 1mm – 1m od 70. let 20. století pro dálkový průzkum se využívají vlnové délky.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Tato prezentace byla vytvořena
Elektronické dálkoměry
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Meteorologie Co je to meteorologie? Autor: Vendula Vincurová
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
DPZ Dálkový průzkum Země.
Pasivní (parametrické) snímače
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
Simona Jakschová 3.O, Markéta Bortlíková 3.O
Metodika měření svislých posunů staveb
Kosmonautika.
Složky krajiny a životní prostředí
Tato prezentace byla vytvořena
GPS – Global Positioning System
Krajina a životní prostředí
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Dálkový průzkum Země Remote Sensing. Gaspard Félix Tournachon „Nadar“
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ Jan Dušek.
Tato prezentace byla vytvořena
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Světlo.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.
Podnebí, podnebné pásy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
délka 1,2 m Johann a Zacharias Jansenové (16. stol.) Systém dvou čoček Typy světelných mikroskopů.
Základy astronomie, Slunce
Předzpracování obrazových záznamů
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Laserové skenování 3D záznam tvarů objektů dopadem laserového paprsku na předmět a detekce odraženého záření – intenzita a směr, složení obrazu z velkého.
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
FVE.
Geografie Krajinná sféra
ATMOSFÉRA.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Meteorologie a klimatologie Filip HRBÁČEK.
Umělá kosmická tělesa.
Technická diagnostika Termodiagnostika
Transkript prezentace:

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE Dálkový průzkum Země Vypracovala: Pavlína Tolášová

DPZ – definice pojmu Dálkový průzkum Země je věda o získávání informací o zemském povrchu bez přímého kontaktu pomocí snímání a zaznamenávání odražené nebo vyzářené energie a zpracování, analýza a využití těchto informací (RESORS, CCRS). Dálkový průzkum (v užším smyslu slova pak dálkový průzkum Země – DPZ) je v obecném pojetí soubor metod a technických postupů, zabývajících se pozorováním objektů a jevů (včetně měření jejich charakteristik) na zemském povrchu a ve styčných podpovrchových a nadzemních vrstvách bez přímého fyzického kontaktu s nimi.

Historie Registrace elektromagnetického záření, jež je teoretickým i praktickým základem dálkového průzkumu, je prováděna již od 17. století. 1794 – první balónová vojenská jednotka vznikla ve Francii. Znamenala první vědomé používání technických prostředků pro dálkový průzkum nepřátelských pozic ve vojenství. (1906 až 1908) – na našem území snímkoval z balónu poprvé Jan Plischke oblast dnešního Výstaviště v Praze) Anglický termín „remote sensing“, který se překládá jako dálkový průzkum byl zaveden v polovině 50. let 20. století.

Fyzikální základy dálkového průzkumu Dálkový průzkum je založen na fyzikálním poznatku, že pro každý fyzikální objekt a jeho stav je charakteristický způsob, jakým ovlivňuje okolní silová, resp. elektromagnetická pole. Základní princip, objasňující metodu dálkového průzkumu (Země) tedy vyplývá ze skutečnosti, že každý předmět, který má teplotu vyšší než je absolutní nula (0 K = -273,15 °C), absorbuje, odráží a vyzařuje elektromagnetické záření, které lze pomocí opticko-mechanických, elektronických aj. zařízení zachycovat a registrovat i na velké vzdálenosti. Nositelem informace je tedy v dálkovém průzkumu elektromagnetické záření, které je tvořeno elektromagnetickými vlnami. Elektromagnetické záření vzniká pohybem nabitých částic.

Záření pro dálkový průzkum Země Ultrafialové záření - zahrnuje nejkratší vlnové délky využitelné v DPZ (0,1–0,4 μm). Je výrazně pohlcováno atmosférou. Využívá se především v geologických aplikacích pro detekci složení zemského povrchu, hornin a minerálů. Viditelné záření - 380 nm – 720 nm, lze zaznamenat pouze v denních hodinách, neprochází oblačností a mlhou, je značně rozptylováno a pohlcováno. Infračervené záření blízké - 0.72 μ m – 1.3 μ m, studium vegetace Infračervené záření střední - 1.3 μ m – 4 μ m, studium vegetace, geologie, sníh a led, oblačnost, zdravotní stav vegetace, identifikace minerálů Infračervené záření daleké (vzdálené, tepelné) - 4 μ m –25 μ m, je málo rozptylované atmosférou, lze snímkovat i v noci, Mikrovlnné záření - 1 mm – 1 m, nejméně závislé na počasí

Zdroje záření v dálkovém průzkumu Druhy DPZ Zdroje záření v dálkovém průzkumu Pasivní (přírodní zdroj elektromagnetického záření), Aktivní DPZ (umělý zdroj elektromagnetického záření). Přírodní zdroje: –záření Slunce, –záření Země. Umělé zdroje: –radary v rozsahu cm vln (1 cm – 1 m ) –lasery (v rozsahu viditelného a infračerveného záření).

Pořizování dat Získávání údajů o krajině metodou DP spočívá v měření množství zářivé energie které obsahuje elektromagnetické záření odražené nebo emitované jednotlivými složkami krajiny Systém DP zahrnuje: snímací zařízení (základní požadavek, který musí každý přístroj pro dálkový průzkum splňovat, je schopnost měřit energii elektromagnetického záření v závislosti na proměnných, jež ji určují, tzn. na čase, vlnové délce, geometrickém uspořádání...) nosič záznamové zařízení.

Nosiče K registraci zářivých toků se využívá přístrojů umístěných na: speciálních pozemních stavbách (stožáry, jeřáby, visuté lanové dráhy aj.), upoutaných či “řiditelných” balónech a vzducholodích, radiem řízených modelech letadel, na malých pilotovaných letadlech různých konstrukcí a nosností od tzv. “ultralightů” až po dopravní a nákladní letadla na letadlech středního a velkého doletu a výškového dostupu Na raketách, umělých družicích Země a kosmických lodích.

Družice DPZ LANDSAT (USA) patří mezi nejznámější a nejvyužívanější pro dálkový průzkum Země. Je určena k monitorování životního prostředí a globálních změn na planetě Země. Landsat 1 vypuštěn 1972, nyní funkční Landsat 7(1999) SPOT konstruuje francouzsko-britská společnost Matra Marconi Space pro francouzské Národní centrum kosmických studií. Na oběžné dráze od roku 1986. V současné době pracují na oběžné dráze družice SPOT 1, 2, 4 a od června roku 2002 také družice SPOT 5, která svými snímky vyplňuje mezeru mezi družicemi Landsat a družicí Quickbird. IKONOS (USA) od roku 1999 TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission) - japonská družice specializovaná pro monitorování tropických deštných lesů byla vyslána v roce 1997 (v atmosféře shořela v roce 2005). Družice Envisat byla (od února 2002 do dubna 2012) jednou z největších a nejkomplexnějších družic dálkového průzkumu Země, která úspěšně pořizovala optické i radarové snímky zemského povrchu.

Meteorologie a klimatologie NOAA (družice na subpolární dráze, oběžná doba cca 102 min ) METEOSAT (Geostacionární družice METEOSAT patří západoevropské mezivládní organizaci EUMETSAT, sídlící v Darmstadtu (SRN). Česká republika zatím není členem této organizace, její přístup k datům z družice METEOSAT je upraven dvojstrannou smlouvou mezi ČHMÚ a EUMETSATem). Družice typu METEOSAT jsou "zavěšeny" nad Guinejským zálivem, odkud jsou schopny zobrazit celou Evropu a Afriku, západní Asii, část Jižní Ameriky a většinu Atlantského oceánu.

Použitá literatura: Děkuji za pozornost Plánka L., Podkladové materiály pro přednáškový cyklus předmětu HE52 „Dálkový průzkum Země“ Děkuji za pozornost