REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioaktivita.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Stavba atomu.
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita
Stavba atomového jádra
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Transkript prezentace:

REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C

Co to je ionizující záření? záření jehož příčinou je přirozená radioaktivita u některých prvků sloučenin v roce 1896 přirozenou radioaktivitu objevil Becquerel.

Jak vzniká radioaktivní záření vzniká štěpením atomových jader tato nestabilní jádra se nazývají radionuklidy a proces štěpení je radioaktivní přeměna radionuklidy vysílají tři typy záření a to alfa, beta a gama

Radioaktivní záření když částice při radioaktivním rozpadu jádra proletí živou buňkou, tak je to, jako kdyby dělová koule proletěla domem tzn. že když dojde k poškození mnoha živých buněk, tak celý živý organismus (člověk, rostlina, zvíře) onemocní, nebo i zemře, ne vždy tomuto onemocnění se říká nemoc z ozáření stalo se tomu tak např. když v srpnu 1945 byly svrženy atomové bomby na Nagasaki a Hirošimu nebo když došlo k havárii v roce 1986 na Ukrajině v Černobylu Při malém ozáření zemře několik buněk, příznaky mohou být méně charakteristické, protože tělo nahradí odumřelé buňky jinými. Jestliže malé dávky trvají delší dobu, buňky se nemohou obnovovat dostatečně rychle, což vede ke stejným problémům jako jednorázová dávka. Někdy bohužel se tyto změněné buňky množí rychleji než normální - je to nádor (nebo leukémie, jedná-li se o krev). Změní-li radiace geny ve vajíčku nebo spermii, mohou být budoucí generace defektní

Účinky ionizujícího záření působí na fotografickou emulzi, která po vyvolání více nebo méně zčerná má podobné účinky, jako rentgenové záření: popáleniny, rakovina, genové mutace při silné ionizaci vzduchu se tvoří ozon, který zaznamenáváme čichem v rukou lékařů se však radioaktivní záření stává léčebným prostředkem, jehož biologické účinky se využívají k řízeným změnám v organické tkáni.

Záření alfa vydává většina přírodně radioaktivních izotopů jsou to prudce letící kladná jádra helia(heliony) jádra odnášejí dva protony a dva neutrony prvek, který vyzářil částici se přemění na prvek s nukleonovým číslem A-4 a s protonovým číslem Z-2. V Mendělejově periodické soustavě prvků se posune o dvě místa do leva . Tuto přeměnu lze vyjádřit vztahem

př. z 238U se stane 234Th pohybuje se pomalu a má poměrně malou pronikavost vyskytuje se u těžších atomů projde papírem k nejznámějším zdrojům patří rádium, které bylo objeveno M.Curie Sklodowskou v roce 1898

Záření beta nesou kladný nebo záporný elektrický náboj částice beta jsou elektrony nebo pozitrony jeho pronikavost je větší než u alfa záření, může proniknout materiály s nízkou hustotou nebo malou tloušťkou (hliníková folie) používá se k bezdotykovému měření tloušťky plechu rychlost až 99% rychlosti světla

β- posun v periodické tabulce o jedno vpravo

β+ proton se přeměňuje na pozitron a neutron posun v periodické tabulce o jedno místo vlevo

Záření gama elektromagnetické záření s krátkou vlnovou délkou poměrně malá ionizující schopnost velká pronikavost, dokonalé odstínění téměř nemožné (na snížení intenzity záření se používají olovněné nebo wolframové desky ) dolet téměř neomezený pohybuje se rychlostí světla objeveno Paulem Ulrichem v roce 1900 při studiu uranu v případě použití jaderných zbraní by nám záření gama způsobilo nejvíce zranění a úmrtí, avšak protiatomový kryt by mohl snížit ohrožení až tisíckrát