18. Vlnové vlastnosti světla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Optika Optika se zabývá zkoumáním podstaty světla a zákonitostí světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky.
Elektromagnetické vlny (optika)
Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Interference a difrakce
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
O základních principech
3 Elektromagnetické pole
Digitální učební materiál
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Světelné jevy a jejich využití
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
Jitka Prokšová OPTZ,S úvodní přednáška
OPTIKA.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test – vlnové vlastnosti světla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-17.
O duhových barvách na mýdlových bublinách
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
Vlnová optika Ilustrace.
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
OPTIKA II.
Ohyb světla, Polarizace světla
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
37. Elekromagnetické vlny
Optika.
17. Elektromagnetické vlnění a kmitání
Paprsková optika hanah.
Difrakce světla O difrakci mluvíme samozřejmě tehdy, když vlnění se setká s překážkou a postupuje v jiných směrech,než ve směrech předvídaných zákony přímočarého.
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
Základní zákony geometrické optiky
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Vypracoval: Karel Koudela
Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Vlny Přenos informace? HRW kap. 17, 18.
Elektromagnetické záření
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
Cože?.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Chiroptické metody.
Spřažená kyvadla.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Světelné zdroje. Šíření světla TÉMATICKÝ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Polarizace
Karel Jára Barbora Máková
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Vlny Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Třída 3.B 3. hodina.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

18. Vlnové vlastnosti světla

Vlnová optika Charakteristika vlnové optiky – zabývá se jevy potvrzujícími vlnovou povahu světla (interference, ohyb, polarizace) Světlo – charakteristika (elmag. vlnění s rychlostí c ve vakuu) – rozsah viditelných vlnových délek (390 nm - 760 nm) – vztah mezi vlnovou délkou a frekvencí l = c/f – optický zdroj a jeho rozdělení (plošný a bodový) – rozdělení optických prostředí (čiré- barevné, průhledné – průsvitné – neprůhledné) izotropní – anizotropní

Interference světla Interference světla – skládání vlnění přicházejících do urč. bodů z různých zdrojů (sčítají se okamžité hodnoty el. a mag. složky elmag. vlnění) Koherence – světelná vlnění stejné frekvence, jejichž vzájemný fázový rozdíl v uvažovaném bodě prostoru se s časem nemění (rozdělení na 2 svazky paprsků nebo laser) Youngův pokus – nákres a popis experimentu – popis interfer. obrazce int. max – Dl = 2k . l/2 = k . l (místa, kde se koh. vlnění setkávají se stejnou fází) int. min – Dl = (2k-1) . l/2 (místa, kde se koh. vlnění setkávají s opačnou fází)

Interference světla na tenké vrstvě Charakteristika a popis – (náčrt) světlo se odrazí od horního rozhraní, jeho část vrstvou projde a odrazí se od dolního rozhraní – 2 paprsky s dráhovým rozdílem Dl spolu interferují Optická dráha – dráha, kterou by světlo urazilo ve vakuu l = n.s – dráhový rozdíl Dl = 2nd Odraz světla – na rozhraní s opt. hustším prostředím se fáze mění na opačnou – na rozhraní s opt. řidším prostředím se fáze nemění – změnou fáze se dráhový rozdíl paprsků zvětší o l /2 Int. maximum – Dl = 2 nd = (2k–1).l/2

Ohyb světla (difrakce) Charakteristika – Po dopadu na okraj překážky se světlo šíří za překážku i do oblasti geometr. Stínu, do prostoru kam by na základě přímočarého šíření světla nemělo proniknout. Ohyb na hraně – za překážkou nevzniká ostrá hranice světla a stínu, světlo pronikne zčásti i za překážku – ohybový obrazec v podobě světlých a tmavých proužků různé šířky Ohyb na štěrbině – ohybový obrazec (ve středu 0. max, a po obou stranách se střídají min. a max.). Rozložení závisí na šířce štěrbiny (čím užší, tím je vzdál. mezi stejnými min. větší) a na vlnové délce. Užší štěrbina způsobuje výraznější ohyb světla. Ohyb na mřížce – soustava velkého počtu štěrbin stejně širokých a v malé vzdál. od sebe (perioda mřížky = mř. konst. – vzdál. štěrbin b) MAX: b.sina = k . l

Polarizace světla Charakteristika – elmag. vlnění, kde je vektor E int. el. pole kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. E leží v rovině na niž je kolmý paprsek světla – náčrt elmag. vlny. Nepolarizované světlo – směr E je u přirozeného světla nahodilý (náčrt) Polarizované světlo – vektor E kmitá stále v jedné přímce (náčrt)

Druhy polarizace světla Polarizace odrazem – částečná polarizace, závisí na úhlu dopadu, úplná polarizace při Brewsterově úhlu Polarizace lomem – světlo polarizováno částečně tak, že E kmitá rovnoběžně s rovinou dopadu, opakovaný lom Polarizace dvojlomem – světelný paprsek se rozdělí na 2 paprsky (řádný a mimořádný), jejichž světelné vlnění je polarizováno v rovinách navzájem kolmých – islandský vápenec Polarizace absorpcí – polarizační filtry (polaroidy) – pokus s polarizátorem a analyzátorem (náčrt – analogie s vlnění hadice přes otvory) – využití: polarimetrie, displeje, fotoelasticimetrie