1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Elektromagnetické vlny (optika)
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Návody ke zkušebním otázkám Fyzika II.
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O základních principech
Optika Co je světlo ? Laser – vlastnosti a využití Josef Štěpánek
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Elektromagnetické vlnění
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Diplomovaný oční optik – Geometrická optika
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
Jitka Prokšová OPTZ,S úvodní přednáška
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
OPTIKA.
18. Vlnové vlastnosti světla
O duhových barvách na mýdlových bublinách
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
Elektromagnetické záření a vlnění
Elektromagnetické záření látek
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Ohyb světla, Polarizace světla
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Digitální učební materiál
37. Elekromagnetické vlny
Optika.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Difrakce světla O difrakci mluvíme samozřejmě tehdy, když vlnění se setká s překážkou a postupuje v jiných směrech,než ve směrech předvídaných zákony přímočarého.
VY_32_INOVACE_B3 – 08 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
OHYB VLNĚNÍ.
Dvouštěrbinový experiment
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Aneta Trkalová Petra Košárková
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Vypracoval: Karel Koudela
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektromagnetické jevy a záření
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Elektromagnetické záření
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Spřažená kyvadla.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Částicový charakter světla
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Světlo jako elektromagnetické vlnění
FOTON.
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do studia optiky Mirek Kubera.
Speciální teorie relativity
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvantová fyzika.
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Galileova transformace
Transkript prezentace:

1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY Optika je část fyziky, která zkoumá podstatu světla a zákonitosti světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky. * patří mezi nejstarší obory fyziky(staří Řekové - GO * světlo - nositel informací o okolním světě, na které je citlivé oko. * Camera obscura - dírková komora – Leonardo da Vinci

Koncem 17.století vznikly dvě teorie: 1. Korpuskulární(emanační) teorie pokládá světlo za proud rychle letících částic vysílaných zdrojem. Za tvůrce a zastánce korpuskulární teorie je potřeba považovat Isaaca Newtona (1642-1727). 2. Vlnové(undulační) teorie, která pokládá světlo za podélné vlnění velmi řídkého prostředí, zvaného světelný éter. Zastáncem této teorie byl Christian Huygens(1629- 1695 ) Thomas Young(1773-1829) a Augustin Jean Fresnel(1788-1827) prováděli řadu pokusů, týkajících se interference světla. Pomocí svých experimentů byli schopni odhadnout vlnovou délku jednotlivých barev spektra

Youngův pokus

V roce 1887 zkusili Albert Michelson (1852-1931) a Eduard Morley( ) použít interferenci, aby zjistili, jak rychle se éter pohybuje

Michaela Faradaye (1791-1867) (elektromagnetická indukce) zpracoval James Clerk Maxwell (1831-1879) v systém rovnic. * přišel na to, že když přinutí elektrický proud v obvodu ke kmitání, vzniknou elektromagnetické vlny - vznikala Elektromagnetická teorie světla Max Planck (1858-1947) je vyřešil tvrzením, že energie záření se nemění spojitě, ale je rozdělena do malých balíčků, neboli „kvant“. V roce 1905 Albert Einstein (1879-1955) tento rozpačitý výsledek vysvětlil ve své knize Kvantová teorie světla. Věřil, že veškerý pohyb je relativní. 3. Kvantová teorie světla kvantová teorie ukázala, že za určitých okolností se dá o světle uvažovat jako o částicích, jak tomu věřili někteří stoupenci Newtonovy korpuskulární teorie. Podle této teorie záření o frekvenci f může být vysíláno nebo pohlcováno po celistvých kvantech o energii h.f , kde h je Planckova konstanta (6,624.10-34 W.s.2).

Přehled známých druhů záření

Ve vývoji optiky rozeznáváme tři velká období, kterým odpovídají tři hlavní disciplíny optiky: 1.optika geometrická (paprsková) - zabývá se zákony záření, založenými na přímočarém šíření, které platí v rozměrech velkých proti vlnové délce. Je založena na čtyřech základních zákonech: zákonu přímočarého šíření světla (v opticky stejnorodém prostředí) zákon odrazu zákon lomu zákon o nezávislosti světelných paprsků 2.optika vlnová - studuje vlnové vlastnosti záření, pokud jde o takové množství zářivé energie, že není třeba přihlížet k její nespojitosti. Zabývá se jevy potvrzující vlnovou povahu světla. Jsou to např. disperze, interference, difrakce (ohyb) a polarizace světla. 3.optika kvantová - zabývá se elementárními vlastnostmi záření, při nichž se znatelně uplatňuje kvantová povaha záření. Jsou to především děje, při nichž dochází ke vzájemnému působení světla a látky na úrovni mikrosvěta