Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skalární součin Určení skalárního součinu
Advertisements

- podstata, veličiny, jednotky
Sluneční soustava.
Slunce.
Abiotické podmínky života
Systémy pro výrobu solárního tepla
Elektromagnetické vlny
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Světlo - - podstata, lom, odraz
3 Elektromagnetické pole
Země ve vesmíru.
Elektromagnetické vlnění
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Vlny a částice Podmínky používání prezentace
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Elektromagnetické spektrum
OPTIKA.
Infračervené záření.
Elektromagnetické záření látek
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Elektromagnetické vlny a Maxwellovy rovnice
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Světlo.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Světlo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Homogenní elektrostatické pole
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Složky krajiny a životní prostředí
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Vypracoval: Karel Koudela
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Krajina a životní prostředí
Prezentace tepla Skupina A.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Elektromagnetické jevy a záření
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Relativistický pohyb tělesa
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
FS kombinované Mezimolekulové síly
Atmosféra Země a její složení
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Částicový charakter světla
Spektroskopie.
Základy astronomie, Slunce
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
FVE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvantová fyzika.
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Transkript prezentace:

Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí 10 Příjem sluneční energie, skleníkový efekt a skleníkové plyny

Elektromagnetické záření Základní pojmy: Fyzikální pole Elektromagnetické pole Elektromagnetické záření

Fyzikální pole Stav hmoty, pomocí kterého moderní fyzika vysvětluje vzájemné interakce těles, které nejsou v kontaktu. Těleso, které pokládáme za zdroj, generuje dané fyzikální pole, prostřednictvím kterého působí na okolní tělesa. Pole popisujeme zpravidla pomocí intenzity pole, jejíž časové a prostorové rozložení udává sílu, kterou pole působí na jednotkový „náboj“ v daném místě a čase. Fyzikální pole vykazuje atributy hmoty - hmotnost, energii a hybnost.

Elektromagnetické pole Elektrické pole vyjadřuje silové účinky elektrických nábojů na jiné elektrické náboje. Silové účinky popisujeme pomocí vektoru elektrické intenzity E. Magnetické pole jeho zdrojem jsou pohybující se elektrické náboje (el. proudy) nebo permanentní magnetické dipóly (magnety), které působí na jiné pohybující se náboje nebo magnetické dipóly. Jeho silové účinky popisujeme pomocí vektoru magnetické indukce B. Elektromagnetické pole Obecně jsou obě uvedená pole vzájemně svázána (tento vztah popisují Maxwellovy rovnice). Hovoříme tedy o jednom elektromagnetickém poli.

Elektromagnetické záření Podle teorie elmag. pole elmag. záření je příčné vlnění vektoru intenzity elektrického pole E a vektoru magnetické indukce B. Podle kvantové teorie pole elmag. záření přestavuje proud částic – fotonů.

Vlastnosti elmag. vln Elektromagnetické vlny se šíří ve vakuu rychlostí c (rychlost světla ve vakuu 300 000 km/s). Vlna je charakterizována vlnovou délkou λ nebo frekvencí f = c/ λ. Vlně odpovídá proud fotonů pohybujících se rychlostí c. Energie fotonů E = h . f, kde h = 6,62607 . 10-34 J.s je Planckova konstanta.

Elektromagnetické spektrum Podle vlnové délky rozlišujeme různé typy elmg. záření (pro daný interval vlnových délek). Platí, že kratší vlnová znamená větší energii fotonů. Všechny tyto intervaly tvoří tzv. spektrum elektromagnetického záření.

Aplikace elmag. záření

Slunce jako přirozený zdroj elmag. záření Je jednou z mnoha hvězd Mléčné dráhy. Zdrojem energie Slunce je termojaderná fúze. Teplota povrchu Slunce je cca 5 400 K, a proto Slunce vyzařuje energii do okolního prostoru především ve formě elektromagnetického záření různých vlnových délek. Tok energie ze Slunce na Zemi činí přibližně 1,4 kW m-2.

Viditelné záření – světlo Sluneční světlo je bílé, je to směs různých vlnových délek ve viditelné oblasti. Pokud pozorujeme jen vybranou oblast vlnových délek, jeví se nám světlo jako barevné. Bíle sluneční světlo lze rozložit na jednotlivé barvy spektra např. pomocí skleněného hranolu, podobný jev lze pozorovat například jako duhu po dešti.

Neviditelné elmag. záření ze Slunce Na snímku je obraz Slunce zachycený v rádiovém oboru spektra. V tomto nebo v rentgenovém oboru spektra je možné objevit na Slunci oblasti, které září intenzivněji, než ostatní části povrchu. Při pozorování slunečního spektra speciálními přístroji, objevíme množství tmavých nebo světlých čar.

Časové a prostorové změny intenzity slunečního záření Změna množství sluneční energie, která dopadá na Zemi je dána: výstředností (excentricitou) oběžné dráhy Země (proměnná vzdálenost Země od Slunce), změnou sklonu zemské osy k rovině ekliptiky, snížením nebo zvýšením slunečního výkonu, změnou albeda, tj. odrazivosti povrchu Země např. změnou ročních dob (led a sníh odráží převážnou část dopadajícího slunečního záření zpět do vesmíru).

Jak a proč se mění intenzita záření? Proměnlivost sluneční aktivity je způsobena změnami magnetického pole Slunce. Jsou pozorovány pravidelné cykly, z nichž nejkratší je o délce 11 resp. 22 let. Sluneční aktivita se projevuje např. výskytem slunečních skvrn a slunečními erupcemi.

Sluneční skvrny Ve viditelném světle tmavé (a také chladnější oblasti) na slunečním povrchu, v oblasti UV a RTG záření jsou to oblastí s vyšší aktivitou. Vznikají v důsledku poruch magnetického pole Slunce.

Význam slunečního záření pro biosféru Biosféra je označení pro živé organismy na povrchu Země. Nezbytnou energii získává většina biosféry ze Slunce. Energii biosféra získává pomocí fotosyntézy zelených rostlin na pevninách a fytoplanktonu v mořích.

Cesta energie Ze 180 000 TW záření dopadajícího na naši planetu fotosyntéza zpracuje půl tisíciny, to je 90 TW. Pomocí fotosyntézy ukládají zelené rostliny a fytoplankton energii slunečního záření pomocí oxidu uhličitého a vody ve formě chemické vazby do cukrů, škrobů a jiných organických látek. Od zelených rostlin a fytoplanktonu přejímá tuto energii ve formě potravy většina živých organismů na Zemi. Chemickou energii přijaté potravy využívají živé organismy k pohybu, k produkci tepla, růstu a rozmnožování, zbytek uvolňují povrchem těla či dýcháním. Zatímco fotosyntéza váže sluneční energii do potravy, dýchání a spalování tuto vázanou energii z potravy uvolňuje.

Interakce elektromagnetického záření s atmosférou Rozptyl Jev, při kterém je dopadající elektromagnetické záření rozptýleno po dopadu na povrch látky do nejrůznějších směrů. Absorpce Jev, při kterém je dopadající elektromagnetické záření látkou absorbováno (pohlceno).

Rozptyl Pokud při rozptylu nedojde ke změně energie fotonu a tedy i vlnové délky mluvíme o koherentním rozptylu Rayleighův rozptyl, který můžeme pozorovat jako rozptyl bílého světla v atmosféře, Nekoherentní rozptyl je spojený se změnou vlnové délky dopadajícího záření, Comptonův jev, rozptyl RTG záření na volných elektronech).

Rayleighův rozptyl v atmosféře Rayleighův rozptyl způsobuje, že je obloha modrá a při západu Slunce vytváří červánky. Tento jev způsobují molekuly všech složek vzduchu. Pokud by hustota molekul kyslíku v atmosféře byla nižší, byla by výsledná barva jasnější a tmavší.

Absorpce Při tomto procesu jsou fotony po dopadu látkou pohlceny a jejich energie je předána látce (tzv. excitace). Pro atomy je charakteristické, že pohlcují záření pouze určitých vlnových délek – vzniká tzv. čárové absorpční spektrum. U pevných látek vznikají při absorpci spojité absorpční pásy, jsou pohlcovány vybrané intervaly záření. Energie pohlcených fotonů vyvolává nejen excitaci elektronů, ale také vibrace nebo rotace molekul dané látky nebo dokonce jejich rozpad - disociaci.

Možné pohyby molekul a s ním související energetické hladiny

Skleníkový efekt U některých plynů v atmosféře umožňuje jejich energetické spektrum pohlcovat infračervené záření, které tvoří maximum spektra vyzařovaného povrchem Země. Tento jev, označovaný jako skleníkový efekt, přispívá k udržování teploty vhodné pro život. Plynný dusík a kyslík, které tvoří převážnou většinu atmosféry (99%), záření ani nepohlcují ani negenerují.

Skleníkové plyny v mnohem menším množství, vodní pára, oxid uhličitý a některé další plyny obsažené v ovzduší určitou část tepelného záření, jež generuje povrch Země, pohlcují. Tyto plyny zachycují část záření generovaného Zemí a způsobují rozdíl cca 21°C mezi průměrnou teplotou na povrchu Země, jejíž hodnota se pohybuje kolem 15°C a hodnotou - 6°C, kterou by měla atmosféra, která by obsahovala pouze kyslík a dusík.