Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Optika Optika se zabývá zkoumáním podstaty světla a zákonitostí světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky.
Elektromagnetické vlny (optika)
Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Interference a difrakce
Základní experimenty s lasery
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
O základních principech
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
3 Elektromagnetické pole
Digitální učební materiál
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Zobrazení rovinným zrcadlem
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
Jitka Prokšová OPTZ,S úvodní přednáška
OPTIKA.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test – vlnové vlastnosti světla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-17.
18. Vlnové vlastnosti světla
O duhových barvách na mýdlových bublinách
Vlnová optika Ilustrace.
Fyzika 2 – ZS_4 OPTIKA.
OPTIKA II.
Ohyb světla, Polarizace světla
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
37. Elekromagnetické vlny
Optika.
Paprsková optika hanah.
Difrakce světla O difrakci mluvíme samozřejmě tehdy, když vlnění se setká s překážkou a postupuje v jiných směrech,než ve směrech předvídaných zákony přímočarého.
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
OHYB VLNĚNÍ.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Aneta Trkalová Petra Košárková
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Využití difrakce v praxi
Vypracoval: Karel Koudela
Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.
Holografie Z. Tognerová VIII. A.
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Rozklad světla optickým hranolem
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Interference světla za soustavy štěrbin Ohyb na štěrbině
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Cože?.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
Chiroptické metody.
Optika – lom světla VY_32_INOVACE_ března 2014
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Polarizace
Polarizace Proseminář z optiky
Optické jevy v atmosféře II
Základní vlastnosti světla
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Transkript prezentace:

Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A

Difrakce (ohyb) světla Další jev, který potvrzuje vlnovou povahu světla Odklon paprsků od směru určených zákonem přímočarého šíření Ohyb světla na hraně Ohyb světla na štěrbině Ohyb světla na optické (difrakční) mřížce Difrakci světla můžeme vysvětlit pomocí Huygensova principu

Ohyb světla na hraně a) v geometrické optice - na stínítku vzniká ostré rozraní mezi světlem a tmou b) ve vlnové optice - při dopadu na okraj překážky se světlo šíří i za ni, do oblasti geometrického stínu - na stínítku uvidíme neostré rozhraní (bílé a tmavé proužky) - každý bod světelného vlnění se stává zdrojem dalšího vlnění - paprsky vycházející z jednotlivých bodů se skládají a vzniká mnohonásobná interference Ohybové jevy jsou výrazné, má-li překážka malé rozměry (tenké dráty, ostré hrany, úzké štěrbiny, …)

Ohyb světla na hraně

Ohyb světla na štěrbině Na stínítku pozorujeme interferenční maxima (nultého řádu a vedlejší) a interfer. minima.

Ohyb světla na štěrbině Rozložení maxima a minim záleží: a) na šířce štěrbiny (užší štěrbina => výraznější ohyb) b) na vlnové délce světla (frekvenci): ↑ λ ~ ↑ ohyb Např.: ohyb s červenou barvou je výraznější než s fialovou Pozn.: při osvětlení bílým světlem nulté maximum vidíme jako bílé, vedlejší vidíme v různých barvách (maxima různých barev jsou na různých místech)

Ohyb světla na optické mřížce ohyb světla na dvou štěrbinách a na řadě rovnoběžných štěrbin Každá ze štěrbin vytváří ohybový obrazec => obrazce se překrývají a dochází k interferenci.

Ohyb světla na optické mřížce je-li b velmi malé => paprsky jsou rovnoběžné Δ s … dráhový rozdíl dvou paprsků Podmínka pro interferenční maxima: Při zvětšení počtu štěrbin se interferenční maxima zužují a intenzita osvětlení v nich roste. Současně vznikají vedlejší maxima s malou intenzitou osvětlení. b … vzdálenost štěrbin α … úhel, pod kterým vzniká maximum k … řád interference λ … vlnová délka dopadajícího světla

Difrakční obrazce na dvou štěrbinách (b) a na pěti štěrbinách (c) Graf intenzity světla při ohybu na jedné štěrbině (a), na dvou štěrbinách (b) a na pěti štěrbinách (c)

Ohyb světla na optické mřížce b) ohyb světla na optické mřížce OPTICKÁ MŘÍŽKA = soustava složená z velkého počtu stejně širokých štěrbin, které jsou rovnoběžné a v malé vzdálenosti od sebe Platí podmínka: b … mřížková konstanta (perioda mřížky) Při osvětlení mřížky monofrekvenčním světlem vznikají ostrá maxima. Při dopadu bílého světla: → nulté maximum – bílé → maxima vyšších řádů – po stranách, rozloženy do spektra

Ohyb světla na optické mřížce

Holografie = metoda založená na záznamu a rekonstrukci trojrozměrného obrazu Hologram záznam předmětu v citlivé vrstvě fotografického filmu při rozdělení hologramu je v každé části opět celý obraz obraz můžeme vidět z různých pohledů Využití zabezpečovací prvky na různých dokumentech, výrobcích, bankovkách, … (mají chránit před paděláním)

Polarizace světla = přeměna nepolarizovaného světla ve světlo lineárně polarizované Lineárně polarizované světlo (obr. b) – světelné vlnění, jehož vektor E kmitá v jedné rovině, tzv. KMITOVÉ ROVINĚ (např. displej mobilu) Nepolarizované světlo (obr. a) – světelné vlnění, jehož vektor E nekmitá v jediné rovině, ale nahodile se mění (běžné zdroje světla – zářivka, Slunce, …)

1. Polarizace odrazem 2. Polarizace lomem Světlo se polarizuje tak, že vektor E kmitá převážně kolmo k rovině dopadu Polarizace je částečná a závisí na úhlu dopadu Úplná polarizace nastává pouze při určitém úhlu dopadu – tzv. Brewsterův úhel 2. Polarizace lomem Světlo se polarizuje tak, že vektor E kmitá převážně v rovině dopadu

3. Polarizace dvojlomem Izotropní prostředí – světlo se šíří ve všech směrech stejnou rychlostí Anizotropní prostředí - rychlost světla se v různých směrech liší (krystaly některých látek) - při průchodu světla nastává dvojlom světla – paprsek se rozdělí na dva: → řádný paprsek – řídí se zákonem lomu → mimořádný paprsek – neřídí se zákonem lomu Islandský vápenec

4. Polarizace absorpcí (pohlcením) → polarizační filtr (polaroid) Při dopadu světla na polaroid prochází pouze světlo, které kmitá jen v určitém směru. Světlo, jehož vektor je na tento směr kolmý se pohlcuje.

Praktické využití polarizace 1. Polarimetrie - zkoumá opticky aktivní látky (látky, které mají schopnost stáčet kmitovou rovinu polarizovaného světla – bílkoviny, roztoky cukru, celofán, …) – stočení kmitové roviny je úměrné koncentraci látky v roztoku 2. Fotoelasticimetrie - zkoumá mechanické napětí v různých objektech (objekt osvětlíme polarizovaným světlem) 3. Snímání záznamu na kompaktním disku 4. Polarizační filtry – potlačují vyfocení odlesku od brýlí 6. Polarizační brýle pro rybáře – zamezují odrazům světla od hladiny 7. Orientace včely - pomocí polarizovaného světla ze Slunce

8. Zobrazovací LCD jednotky (displej s tekutými krystaly) Tekuté krystaly - látky, které mají vlastnost kapaliny, jsou v určitém teplotním rozmezí tekuté, ale na rozdíl od kapaliny mají uspořádanou strukturu molekul (tekuté mýdlo) 2 typy TK: → zobrazovací v propustném světle (prosvětlené - LCD monitory, mobily, …) - TK světlo polarizují, kmitová rovina je orientována podle přítomnosti el. pole v daném místě tekutých krystalů → zobrazovací v odraženém světle (neprosvětlené kalkulačky, hodinky, …) - displej nemá vlastní zdroj světla a je možno ho pozorovat pouze při vnějším osvětlení displeje