TLUSTÉ STŘEVO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Trávicí soustava II. Hltan (pharynx)
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí trakt II. Histologie a embryologie
Trávicí trakt II. Morfologie
Trávicí ústrojí II. Morfologie
Trávicí soustava.
Systema digestorium Zpracovala: Mgr. Dominika Babáková
Soustava trávicí - část 2.
Trávicí soustava.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
SRDCE (COR).
Trávicí soustava.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Trávicí soustava Příjem potravy Zpracování potravy Vstřebávání živin
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
GIT OLGA BÜGEROVÁ
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Tenké střevo. Tlusté střevo.
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Trávicí soustava – stavba (popis) VY_52_INOVACE_34 Sada 1
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Trávicí soustava.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

TLUSTÉ STŘEVO

Tlusté střevo (intestinum crassum) je poslední částí trávicí trubice, která přijímá z tenkého střeva kašovitý až tekutý obsah (chymus). V tlustém střevě je z chymu vstřebávána voda a elektrolyty a jeho obsah je formován ve stolici. Délka tlustého střeva činí 1,2 až 1,5 m a široké je 4-7,5 cm. Rozlišujeme následující oddíly tlustého střeva :

caecum (intestinum caecum, slepé střevo) nejširší část, uložena v pravé jámě kyčelní a ileocaekálním vústěním na levém boku slepého střeva, appendix vermiformis (červovitý výběžek) – připojen na slepě zakončený dolní konec céka colon (tračník) – hlavní část tlustého střeva, která obsahuje : colon ascendens (tračník vzestupný) – od slepého střeva po pravé straně vzhůru pod játra colon transversum (tračník příčný) – zprava nalevo pod játry a žaludkem ke slezině colon descendens (tračník sestupný) – po levé strany dutiny břišní od sleziny do levé jámy kyčelní colon sigmoideum (esovitá klička) – od konce colon descendens do středu malé pánve rectum (konečník) – poslední úsek střeva v malé pánvi, navenek vyúsťuje otvorem zvaným anus (řiť)

Taeniae coli jsou 3 bělavé podélné pruhy šířky 8-10 mm na povrchu tlustého střeva, jedná se o ztluštění podélné svaloviny

Haustra coli jsou zevně vyklenutá místa na střevě (tahem taenií), jsou projevem funkce svaloviny podélné (nakrčující) i příčné (zaškrcující)

Stavba stěny tlustého střeva bledá, nenese klky kryta jednovrstevným cylindrickým epitelem četné žlázy slizniční vazivo – obsahuje folliculi lymphatici solitarii – nejvíce ve slepém střevu, nahromadění lymfatické tkáně v appendixu lamina muscularis mucosae – dobře vytvořena, podílné i cirkulární snopce

Svalovina tlustého střeva vnitřní cirkulární, zevní longitudinální vrstva (tenká, v taeniích zahuštěná) sfinktery – místní nahromadění cirkulárních snopců Seróza tlustého střeva peritoneální povlak

Rectum poslední úsek střeva, v malé pánvi délka 12–16 cm, šířka asi 4 cm naplněné rectum trojitě bočně zakřivené (při pohledu předozadním), a dvojitě esovitě zakřivené předozadně (při pohledu ze strany) boční zakřivení – dáno ostřejší vkleslinou na pravém boku rekta, uprostřed jeho délky – v místě Kohlrauschovy řasy, při jejíž bazi je zesílená cirkulární svalovina, proti této vkleslině se rectum vyklenuje doleva, nad ní a pod ní doprava

canalis analis nacházíme : columnae anales – podélné řasy, 6–10 ks po obvodu kanálu