Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba atomu.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
CHEMIE
Model atomu.
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
Fyzika atomového obalu
Architektura elektronového obalu
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Atom.
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
Atomová fyzika Podmínky používání prezentace
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Pavel Jiroušek, Ondřej Grover
47. Základní pojmy kvantové fyziky
Zeemanův jev Normální a anomální Adam Dominec a Hana Štulcová
Atomovová a jaderná fyzika
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
Modely atomů.
Elektromagnetické spektrum
Základy vlnové mechaniky - vlnění
Počátky kvantové mechaniky
Kvantově mechanické představy
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Elektronový obal atomu
ZEEMANŮV JEV anomální A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
Fysika mikrosvěta Částice, vlny, atomy. Princip korespondence  Klasická fysika = lim kvantové fysiky h→0  Klasická fysika = lim teorie relativity c→∞
4.2 spinový a orbitální moment
Vejmola, Jan Jirásek, Michael supervizor: Ing. Pospíšil, Vladimír
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Shrnutí z minula Heisenbergův princip neurčitosti
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii,
Počátky kvantové mechaniky
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Ještě trochu něco více o atomech.
III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL
ZEEMANŮV JEV A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Elektronová struktura atomů
Struktura atomu a chemická vazba
Základy kvantové mechaniky
Atomy nejsou dále dělitelné chemickými postupy (využití chemických reakcí). •Po objevu vnitřní struktury atomu a jeho jádra víme, že atomy nepředstavují.
Zákonitosti mikrosvěta
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Balmerova série vodíku
Není v měřítku.
Nevaž se, PROVAŽ SE I Kvantová teleportace
Vysvětlení? problém vnitřní struktury atomů- kladný a záporný (elektrony) náboj - radioaktivita, rozpady - kolik elektronů v atomu - rozložení náboje -
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_09 Název materiáluKvantování.
5.6 Řešení Schrödingerovy rovnice v jednoduchých případech … Částice v jednorozměrné nekonečně hluboké pravoúhlé potenciální jámě Částice v.
Hmota se skládá z malých, dále nedělitelných částic – atomů (atómós = nedělitelný) Tvar atomů – podle živlů Myšlenky - ověřeny za2500let.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_11 Název materiáluAtomy s.
Částicový charakter světla
Elektronový obal atomu
Vývoj názorů na atom Mgr. Kamil Kučera.
Elektronový obal atomu
Elektronový obal.
Kvantová fyzika.
PaedDr. Jozef Beňuška
Fyzika elektronového obalu
Balmerova série atomu vodíku
Transkript prezentace:

Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?

Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty? Polohy objektu jsou známy ΔtΔtΔtΔtΔtΔt Hybnosti objektu jsou známy

Relace neurčitosti Jak pozorujeme mikroskopické objekty? e-e- Při interakci vysokoenergetického fotonu s elektronem předá foton elektronu část své hybnosti. Zatímco hmotnost fotonu a makroskopického objektu se liší o mnoho řádů a přenos hybnosti mezi nimi je tedy zanedbatelný, vysokoenergetický foton má hmotnost srovnatelnou s hmotností elektronu. Přenos hybnosti při srážce tedy nelze zanedbat. Po interakci elektron zcela nepředvídatelně změní velikost a směr své hybnosti.

Relace neurčitosti e-e- Chyba při určení polohy je rovna minimálně vlnové délce fotonu. Po interakci je známa hybnost elektronu, ne však jeho poloha Pokud se pokusíme k určení hybnosti elektronu použít nízkoenergetický foton, narazíme na další problém : chyba v určení polohy bude rovna nejméně velikosti vlnové délky fotonu. Viditelné světlo : Paprsky X :

Relace neurčitosti Werner K. Heisenberg Předchozí princip lze zobecnit, což udělal německý teoretický fyzik Werner Heisneberg roku Heisenbergovy relace neurčitosti jsou jedním ze základních kamenů kvantové fyziky. Hybnost a polohu částice (kvanta) nelze současně určit s libovolnou přesností. Určíme-li přesně polohu, neznáme hybnost částice vůbec – a naopak. Nepřesnosti v určení hybnosti a polohy jsou spolu svázány následujícími vztahy:

Zpět k Bohrovu modelu atomu Niels Bohr Problémy: Nedokázal vysvětlit chemickou vazbu Odporoval Heisenbergovu principu neurčitosti Nedokázal vysvětlit rozštěpení energetických hladin v magnetickém poli

Pozorování atomových spekter n=1 n=2 UV Lymanova série Optická Balmerova série

Rozštěpení energetických hladin v mg. poli Spektrum vodíku pozorované v silném magnetickém poli. Běžné spektrum sodíku.

Řešení Schrödingerovy rovnice pro atom Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger Vyřešilo se Existují funkce Ψ, řešící Schrödingerovu rovnici, kterých je v souladu s Bohrovou teorií diskrétní počet. Oproti Bohrově teorií je jich však více a mohou být charakterizovány tzv. kvantovými čísly.

Kvantová čísla atomu vodíku SymbolNázevDovolené hodnoty nHlavní kvantové číslo1, 2, 3, … *) lOrbitální kvantové číslo0, 1, 2, …, n-1 mMagnetické kvantové č.-l, … +l *) Každá s funkcí Ψ nlm odpovídá jednomu povolenému stavu elektronu v obalu (orbitalu). Za běžných podmínek se všechny funkce se stejným n navenek projevují stejně a dohromady odpovídají jednomu orbitu v Bohrově modelu atomu. Částice popsaná vlnovou funkcí již vyhovuje Heisenbergovým relacím neurčitosti, neboť |Ψ| 2 udává pouze pravděpodobnost výskytu částice, nikoliv přesnou polohu a hybnost.

Řešení Schrödingerovy rovnice pro atom v mg. poli Každý další jev se v principu dá vyřešit přidáním příslušného členu do Schrödingerovy rovnice a nalezením vyhovujících Ψ. Pieter Zeeman Tento jev objevil holandský fyzik Pieter Zeeman. Zeeman tento jev vysvětlil jako interakci mezi magnetickým polem a magnetickým dipólovým momentem (souvisí s orbitálním momentem).

Zjednodušený výklad Zeemanova jevu I Magnetický moment elektronu Vnější magnetické pole Vnější mg. pole interaguje s orbitálním mg. polem elektronu a nutí jej zaujmout jinou „dráhu“ s jinou energií.