PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MĚŘENÍ JALOVÉHO A ZDÁNLIVÉHO VÝKONU
Příměsové polovodiče.
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
MS OFFICE - WORD ZÁHLAVÍ A ZÁPATÍ Ing. Petr Hanáček
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
NEVLASTNÍ POLOVODIČE.
Je-li materiál polovodič, vede proud?
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
MĚŘENÍ S ANALOGOVÝMI MĚŘICÍMI PŘÍSTROJI
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
KONTROLA MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
TRIMRY A POTENCIOMETRY
PROVEDENÍ KONDENZÁTORŮ
MĚŘENÍ ČINNÉHO VÝKONU V TROJFÁZOVÉ SÍTI
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
TYPY POLOVODIČOVÝCH DIOD
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
ZMĚNA ROZSAHU AMPÉRMETRU
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
ČÁSTI ANALOGOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
ÚVOD DO ELEKTROTECHNICKÉHO MĚŘENÍ
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
MĚŘENÍ S ANALOGOVÝMI MĚŘICÍMI PŘÍSTROJI Ing. Petr Hanáček ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ NEELEKTRICKÝMI VELIČINAMI
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 2
MĚŘENÍ ČINNÉHO VÝKONU JEDNOFÁZOVÉHO STŘÍDAVÉHO PROUDU
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ POLOVODIČE Ing. Petr Hanáček www.zlinskedumy.cz

Anotace Seznámení s polovodiči, s jejich vlastní a nevlastní vodivostí. Polovodičové materiály a vytvoření polovodičů typu N a P. Autor Ing. Petr Hanáček (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 78–42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Polovodič, vlastní vodivost, nevlastní vodivost, polovodič typu P, polovodič typu N Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály Je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu Technická fyzika 3. ročník

Polovodič Polovodič je pevná látka, jejíž elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Změna vnějších podmínek znamená dodání některého z druhů energie – nejčastěji tepelné, elektrické nebo světelné. Změna vnitřních podmínek představuje příměs jiného prvku v polovodiči.

Polovodičové materiály Prvky: křemík (Si) germanium (Ge) selen (Se) Sloučeniny: arsenid galia GaAs sulfid olovnatý PbS aj. Většina polovodičů jsou krystalické látky, existují však také polovodiče amorfní (některá skla).

Vlastní vodivost polovodiče Čisté polovodičové materiály mají atomy uspořádány do pravidelné krystalické mřížky - tvoří monokrystal. Dodáme-li tomuto krystalu energii formou záření (tepla, světla), atomy začnou tepelně kmitat, dojde k porušení některých vazeb a některé valenční elektrony získají dostatek energie k překonání zakázaného pásu a přeskočí z valenčního pásu do vodivostního pásu. Uvolněné elektrony se začnou volně neuspořádaně pohybovat prostorem mezi atomy. Na místě, kde se uvolnil elektron vznikne nedostatek záporného náboje (přebytek kladného náboje), tomuto místu říkáme defektní elektron, zkráceně díra. Díry a elektrony zajišťují vlastní vodivost polovodiče.

Nevlastní vodivost polovodiče Nevlastní vodivost polovodiče vzniká pomocí příměsí. Do čistého polovodičového materiálu vložíme prvek, který má jiný počet elektronů ve valenční vrstvě. Vliv příměsí na vodivost polovodiče je obrovský, nepatrnými koncentracemi příměsí dosáhneme mnohonásobné zvětšení vodivosti. V materiálech obsahujících příměsi působí vždy současně vlastní i nevlastní vodivost.

Nevlastní vodivost typu N Nevlastní vodivost typu N vzniká u základního čtyřmocného prvku (Si nebo Ge) přidání prvku pětimocného (například P, As, Sb). Pátý valenční elektron příměsi se vazby neúčastní a může se pohybovat prostorem krystalové mřížky. Vodivost N = elektronová vodivost.

Nevlastní vodivost typu P Nevlastní vodivost typu P vzniká u základního čtyřmocného prvku (Si nebo Ge) přidání prvku třímocného (například B, Al, Ga, In). Ve vazbě chybí jeden elektron, volné místo „díra“ se chová jako pohyblivý kladný náboj. Vodivost P = děrová vodivost.

CITACE: MAŤÁTKO, J. Elektronika. Praha: IDEA servis, 1987, 271 s. ISBN 80-859-7020-1. BLAHOVEC, Antonín. Elektrotechnika I. Vyd. 1. Praha: Informatorium, 1995, 191 s. ISBN 80-854-2772-9.