Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROVEDENÍ KONDENZÁTORŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROVEDENÍ KONDENZÁTORŮ"— Transkript prezentace:

1 PROVEDENÍ KONDENZÁTORŮ
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ PROVEDENÍ KONDENZÁTORŮ Ing. Petr Hanáček

2 Anotace Seznámení s různými konstrukčními provedení kondenzátorů. Autor Ing. Petr Hanáček (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 78–42-M/01 Technické lyceum Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova kondenzátor, kapacita dielektrikum, Farad Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu Technická fyzika 3. ročník

3 Rozdělení kondenzátorů podle konstrukce
Kondenzátory pevné – kapacita součástky je stálá, nelze ji měnit. Kondenzátory s proměnnou kapacitou – ladící a dolaďovací.

4 Kondenzátory s papírovým dielektrikem
Jsou tvořeny dvěma hliníkovými fóliemi oddělenými speciálním kondenzátorovým papírem, jehož relativní permitivita je 4 až 7. Vrstvy jsou společně svinuty do balíčku takovým způsobem, aby měl co nejmenší indukčnost. Celek je zastříknut do plastu nebo zasunut do kovového pouzdra.

5 Kondenzátory z metalizovaného papíru
Mají elektrody zhotovené z kondenzátorového papíru, který je na obou stranách pokryt hliníkovou vrstvou. Konstrukce je podobná konstrukci kondenzátorů s papírovým dielektrikem. Výhodou jsou menší rozměry i hmotnost.

6 Kondenzátory s plastovou fólií
Jsou tvořeny dvěma hliníkovými fóliemi oddělenými plastovou fólií tloušťky 5 až 20 μm. Plastová fólie je vyrobena například z polystyrénu, teflonu … Tyto kondenzátory se vyznačují velkou elektrickou pevností, malým ztrátovým činitelem a velkým izolačním odporem.

7 Kondenzátory slídové Mají elektrody zhotovené napařením nebo nastříknutím stříbrné vrstvy na tenké destičky z jakostní slídy. Jednotlivé destičky jsou spojeny paralelně, aby se dosáhlo dostatečné kapacity. Kondenzátory mají malé ztráty, velkou časovou i teplotní stabilitu.

8 Kondenzátory keramické
Mají dielektrikum ze speciální keramiky s velkou permitivitou a malými dielektrickými ztrátami. Provedení kondenzátorů je různorodé – nejčastěji jsou terčové, diskové, destičkové, polštářkové, trubičkové, průchodkové.

9 Kondenzátory elektrolytické hliníkové
Jako dielektrika se využívá tenké vrstvy oxidu, která se vytváří na povrchu hliníkové elektrody působením elektrického proudu, je-li elektroda obklopena vhodným elektrolytem. Elektrolyt může být ve stavu tekutém, polosuchém nebo pevném. Kovová elektroda musí být vždy polarizována kladně, elektrolyt záporně.

10 Tantalové elektrolytické kondenzátory
Pracují na stejném principu jako hliníkové, využívají tantalovou elektrodu. Ve srovnání s hliníkovými mají menší rozměry, lepší časovou a teplotní stálost, menší ztráty. Využívají se pro nižší napětí do 70 V.

11 Ladicí a dolaďovací kondenzátory
Ladící kondenzátory jsou tvořeny soustavou pevných, statorových desek a soustavou rotorových desek. Při otáčení se soustava rotorových desek zasouvá mezi statorové desky, desky se překrývají a tím se mění kapacita. Jsou určeny k častému přelaďování, úhel natočení je zpravidla 180°. Dolaďovací kondenzátory jsou nejčastěji trubkové a jsou tvořeny skleněnou nebo keramickou trubičkou, na povrchu postříbřenou, do které se zašroubovává kovový píst tvořící druhou elektrodu. Provede doladění hodnoty a zafixování.

12 CITACE: MAŤÁTKO, J. Elektronika. Praha: IDEA servis, 1987, 271 s. ISBN BLAHOVEC, Antonín. Elektrotechnika I. Vyd. 1. Praha: Informatorium, 1995, 191 s. ISBN


Stáhnout ppt "PROVEDENÍ KONDENZÁTORŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google