NEVLASTNÍ POLOVODIČE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Vznik PN přechodu.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
4.4 Elektronová struktura
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Chemická vazba.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Tato prezentace byla vytvořena
Chemická vazba.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Je-li materiál polovodič, vede proud?
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV03 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 20.
Chemická vazba v látkách III
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

NEVLASTNÍ POLOVODIČE

Takové znečištění křemíku, že na sto milionů jeho Pro technické využití polovodičů je důležité, že elektric- ké vlastnosti polovodičů výrazně závisí na příměsích. Takové znečištění křemíku, že na sto milionů jeho atomů připadá jediný atom příměsí, výrazně ovlivní jeho elektrické vlastnosti.

Krystalová mřížka křemíku Si Si P V krystalu křemíku nahradíme některý atom čtyřmocného křemíku pětimocným atomem fosforu.

Krystalová mřížka křemíku znečištěná Si P Po zařazení atomu 1530P do krystalové mřížky se čtyři jeho valenční elektrony účastní kovalentní vazby. Pátý zůstává slabě vázán, lehce se odpoutá a stane se volným.

Krystalová mřížka křemíku znečištěná Si P Nevznikne však díra, proto je v křemíku znečištěném fosforem nadbytek volných elektronů. Polovodič s elektronovou vodivostí, polovodič typu N.

Příměsové atomy, které z polovodičové látky tvoří polovodič typu N, se nazývají donory (donor – dárce). Donory poskytují krystalu volné elektrony. V polovodičích typu N zprostředkuje elektrický proud převážně jeden typ volných částic s nábojem - volné elektrony. Převažující volné částice s náboji nazýváme většinové (majoritní). Volné částice s opačným nábojem jsou menšinové (minoritní). V polovodičích typu N jsou majoritní volné elektrony, minoritní díry.

Krystalová mřížka křemíku Si Si In V krystalu křemíku nahradíme některý atom čtyřmocného křemíku trojmocným atomem india.

Krystalová mřížka křemíku Si In Na plné obsazení kovalentní vazby chybí 4998In jeden valenční elektron. Ve vazbě vznikne díra bez vzniku volného elektronu.

Krystalová mřížka křemíku Si In Vodivost způsobená děrami se nazývá děrová vodivost polovodiče nebo vodivost typu P.

Příměsové atomy, které z polovodičové látky tvoří polovodič typu P, se nazývají akceptory (akceptor - příjemce). Akceptory jsou schopny ze svého okolí přijmout jeden vazebný elektron, čím vznikají díry. V polovodičích typu P jsou majoritní díry, minoritní volné elektrony.

Elektrickou vodivost polovodičů, která je způsobená přítomností cizích, ne vlastních atomů, se nazývá příměsová (nevlastní) vodivost. Polovodiče s tímto mechanizmem elektrické vodi- vosti se nazývají příměsové (nevlastní) polovodiče.

Řešte úlohu: Kolikrát se zvětší hustota volných elektronů v křemíku, znečistí-li se nepatrně příměsemi pětimocného prvku tak, že na 100 milionů atomů Si připadá průměrně jeden atom příměsi? Hustota volných elektronů v čistém Si při běžné teplotě Ne = 6,8.1016 m -3. V křemíku s objemem 1m3 je 5.10 28 atomů. x = 7350krát

Test 1 Příměsové atomy, které z polovodičové látky tvoří polovodič typu N, se nazývají: a) donory – poskytují krystalu volné elektrony, b) akceptory – poskytují krystalu volné elektrony, c) donory – poskytují krystalu volné díry, d) akceptory – poskytují krystalu volné díry. 1

Test 2 Příměsové atomy, které z polovodičové látky tvoří polovodič typu P, se nazývají: a) donory – poskytují krystalu volné elektrony, b) akceptory – poskytují krystalu volné elektrony, c) donory – poskytují krystalu volné díry, d) akceptory – poskytují krystalu volné díry. 2