ZEMĚDĚLSTVÍ
Základní charakteristika součást primárního sektoru vyspělé země – intenzivní (málo zaměstnanců – velké výnosy) zaostalé země – mnoho zaměstnanců – malé výnosy
Činitelé ovlivňující zemědělství přírodní podmínky kvalifikace pracovníků kvalita pěstovaných rostlin kvalita chovaných zvířat kulturní úroveň obyvatel úroveň průmyslu a dopravy
Rozdělení zemědělské půdy orná – pole, sady, vinice zelené plochy – pastviny
Degradace půdy snížení úrodnosti a ekologické funkce eroze – rozrušování půdy vodou, větrem a sněhem zhutňování – časté přejezdy technikou nadměrné hnojení zasolování
Typy zemědělství nomádské pastevectví – migrační chov ovcí a koz tradiční, rotační, samozásobitelské – malý efekt plantážní – vysoká specializace, vysoké výnosy rančerství – chov dobytka (USA, Austrálie) zprůmyslněné – mechanizace, chemizace ekologické – bez chemie a genetických úprav
Obiloviny Technické plodiny pšenice rýže kukuřice ječmen žito oves proso brambory cukrová řepa cukrová třtina kaučukovník textilní plodiny (len, bavlník, konopí, juta)
Škola: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Kašperské Hory, příspěvková organizace Předmět: Zeměpis Ročník: 8. Anotace: Seznámení s pojmy intenzivní a extenzivní zemědělství. Základní charakteristika zemědělské výroby. Klíčová slova: Zemědělství, intenzivní, extenzivní, technické plodiny Autor: Mgr. Jaroslav Havel Datum vytvoření: 1. 11. 2013 Kód: VY_32_INOVACE_ZE809 Poznámky: ON LINE test k danému tématu: test