Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Název Pohlavní soustava - ženská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Název LIDSKÁ KOSTRA – STAVBA, VÝVOJ, RŮST A SPOJENÍ KOSTÍ
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Název Notopis 1 Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název Zemědělství – rostlinná výroba Předmět, ročník
Název Zemědělství – obecný úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Autor: Lenka Kraváčková
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Prezentace k tématu fylogeneze člověka, obsahuje otázky
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Dýchací soustava II Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Světová ekonomika - úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Soustava kožní Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název Vylučovací soustava Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název Pohlavní soustava - mužská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_97_Chuťové ústrojí AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Sluch a rovnovážné ústrojí
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Průmysl – lokalizační faktory Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smyslové vnímání Čich, chuť, hmat, vnímání polohy hlavy
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Smyslová ústrojí člověka
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Sluch.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast Biologie člověka Anotace Prezentace na téma částí smyslové soustavy, obsahuje otázky a animaci Klíčová slova Vejčitý a kulovitý váček, polokruhovité chodby, centra chuti Autor Mgr. Tomáš Pospíšil Datum březen 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

rovnovážné ústrojí, chuť a čich Smyslová soustava Po1 DUM č. 17

součást vnitřního ucha Rovnovážné ústrojí statokinetické čidlo součást vnitřního ucha kinetické čidlo pohybové statické čidlo polohové

kinetické čidlo tři na sebe kolmé polokruhovité kanálky každý zakončen ampulou  vyplněny endolymfou, obklopeny perilymfou  v každé ampule vyvýšenina se smyslovými buňkami  jejich brvy zanořeny do rosolovité kupuly  kupula se vychyluje na strany jako létací dveře  reakce na úhlové zrychlení, rotační pohyby hlav

kinetické čidlo Obr. 1 Řez polokruhovitým kanálkem

statické čidlo vejčitý a kulovitý váček uvnitř rosolovitá hmota s krystalky uhličitanu vápenatého (otolity)  reakce na lineární zrychlení (pád, stoupání), změnu polohy hlavy vzhledem k trupu, udržení vzpřímeného postoje a rovnováhy těla  rovnoměrný pohyb nevnímáme (pokud nekontrolujeme zrakem) 

statické čidlo vejčitý a kulovitý váček uvnitř rosolovitá hmota s krystalky uhličitanu vápenatého (otolity)  reakce na lineární zrychlení (pád, stoupání), změnu polohy hlavy vzhledem k trupu, udržení vzpřímeného postoje a rovnováhy těla  rovnoměrný pohyb nevnímáme (pokud nekontrolujeme zrakem) 

Čich čichový epitel – horní část sliznice nosní dutiny 1 milión smyslových buněk na ploše 4 cm2  (pes až 150 cm2 rychlá a úplná adaptace  ženy citlivější

Čich Obr. 2 Čich

Chuť chuťové pohárky na jazyku a na patře adekvátní podnět = látky rozpuštěné v tekutině  rozlišení – asi 10 000 chutí  chuťové vjemy ovlivněny: a) současným drážděním čichu, b) teplotou potravy, c) složením potravy, d) hmatovými/dotykovými vjemy, e) konsistencí potravy  Jaké jsou základní chuti?

Chuť hořkost kyselost sladko sladko a slano Obr. 3 Jazyk

Zdroje Obr. 1 Řez polokruhovitým kanálkem. Upraveno podle [cit. 2014-04-10]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vestibular_system%27s_semicircular_canal-_a_cross-section.jpg Obr. 2 Čich. Upraveno podle [cit. 2014-04-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1403_Olfaction.jpg?uselang=cs Obr. 3 Jazyk [cit. 2014-04-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tongue.agr.jpg Informace JELÍNEK, Jan a ZICHÁČEK Vladimír. Biologie pro gymnázia: (teoretická a praktická část). 3., dopl. a opr. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, 551 s., [38] s. barev. obr. příl. ISBN 80-718-2070-9.