Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Přehled orgánů Evropské unie
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Soustava veřejných rozpočtů II.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Struktura a principy Evropského práva
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská občanská iniciativa
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Sociální zabezpečení v EU
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Přehled orgánů Evropské unie
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU

Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR SF a CF – Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR Programové období Programové období

Doporučená literatura Wokoun René, Regionální politika a rozvoj v ČR Wokoun René, Regionální politika a rozvoj v ČR Podpora regionální a municipální politiky v EU, expertní studie – PHARE, Praha 1997 Podpora regionální a municipální politiky v EU, expertní studie – PHARE, Praha 1997 Strategie regionálního rozvoje ČR / Strategie regionálního rozvoje ČR / Regionální programy MMR / Regionální programy MMR / Operační programy – MMR, MPO, MPSV, MZe, MŽP /www/ Operační programy – MMR, MPO, MPSV, MZe, MŽP /www/

Legislativní rámec EU R. Schuman – návrh na založení evropského společenství uhlí a oceli Akty primárního práva a klíčové dokumenty sociálně- ekonomického rozvoje EU Smlouva o založení EHS a EUROATOM, ve znění pozdějších smluv nebo jiných aktů – Řím, 1957 Smlouva o založení EHS a EUROATOM, ve znění pozdějších smluv nebo jiných aktů – Řím, 1957 Bílá kniha EK – pol. 80. let (plán formování jednotného evropského trhu do r. 1993) Bílá kniha EK – pol. 80. let (plán formování jednotného evropského trhu do r. 1993) Jednotný evropský akt – 1986 (sjednocení smluv Společenství) Jednotný evropský akt – 1986 (sjednocení smluv Společenství)

Legislativní rámec EU Smlouva o Evropské unii, ve znění pozdějších smluv nebo jiných aktů – Maastricht, 1993 (vznik EU – smlouvami převedena část národní svrchovanosti členských států na společné orgány EU, příprava měnové unie do 1999, evropské občanství, společná zahraniční a bezpečnostní politika) Smlouva o Evropské unii, ve znění pozdějších smluv nebo jiných aktů – Maastricht, 1993 (vznik EU – smlouvami převedena část národní svrchovanosti členských států na společné orgány EU, příprava měnové unie do 1999, evropské občanství, společná zahraniční a bezpečnostní politika) Program formování znalostní ekonomiky EU – Lisabon, 2000 Program formování znalostní ekonomiky EU – Lisabon, 2000 Smlouva o přistoupení 2003 České republiky, Estonska, Kypru, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Malty, Polska, Slovinska a Slovenska - (příloha II, bod 15 o regionální politice a koordinaci strukturálních nástrojů) Smlouva o přistoupení 2003 České republiky, Estonska, Kypru, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Malty, Polska, Slovinska a Slovenska - (příloha II, bod 15 o regionální politice a koordinaci strukturálních nástrojů)

Legislativní rámec EU Akty sekundárního práva (vztahující se k Agendě ) Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999, které stanoví obecná ustanovení o strukturálních fondech Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999, které stanoví obecná ustanovení o strukturálních fondech Nařízení Parlamentu a Rady (ES) č. 1261/1999, o Evropském fondu regionálního rozvoje Nařízení Parlamentu a Rady (ES) č. 1261/1999, o Evropském fondu regionálního rozvoje Nařízení Parlamentu a Rady (ES) č. 1262/1999, o Evropském sociálním fondu Nařízení Parlamentu a Rady (ES) č. 1262/1999, o Evropském sociálním fondu

Legislativní rámec EU  Nařízení Komise (ES) č. 438/2001 ze dne 2. března 2001, kterým se stanoví podrobná pravidla pro provádění nařízení Rady (ES) č. 1260/1999, týkající se řídících a kontrolních systémů pro pomoc poskytovanou v rámci strukturálních fondů  Nařízení Komise (ES) č. 1685/2000, kterým se stanoví pravidla pro uznatelnost výdajů na činnosti spolufinancované strukturálními fondy  Nařízení Komise (ES) č. 448/2004 ze dne 10. března 2004, kterým se mění Nařízení Komise (ES) č. 1685/2000 ze dne 28. července 2000, kterým se stanoví podrobná pravidla pro provádění Nařízení Rady (ES) č. 1260/1999, týkající se uznatelnosti výdajů na činnosti spolufinancované strukturálními fondy

Legislativní rámec ČR Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech… Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech… Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Zákon č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře Zákon č. 59/2000 Sb., o veřejné podpoře Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě

Další závazné dokumenty Národní rozvojový plán na léta Národní rozvojový plán na léta Sektorové operační programy a Společný regionální operační program Sektorové operační programy a Společný regionální operační program Operační manuály k provádění operačních programů Operační manuály k provádění operačních programů Manuály k provádění interního auditu a kontrol Manuály k provádění interního auditu a kontrol Metodika finančních toků a kontroly strukturálních fondů a Fondu soudržnosti / Metodika finančních toků a kontroly strukturálních fondů a Fondu soudržnosti / Metodika certifikace výdajů strukturálních fondů, MF ČR Metodika certifikace výdajů strukturálních fondů, MF ČR Dohody o delegování činností a pravomocí mezi řídícími subjekty při provádění operačních programů ad. Dohody o delegování činností a pravomocí mezi řídícími subjekty při provádění operačních programů ad.

Institucionální rámec SF a CF Rada EU – Evropský parlament – Evropská komise Rada EU – zastoupení států Evropský parlament – zastoupení občanů Evropská komise – „zastoupení“ Společenství

Institucionální rámec SF a CF EVROPSKÝ PARLAMENT – přímá volba zástupců Pravomoci: Účast v legislativním procesu společně s Radou EU Účast v legislativním procesu společně s Radou EU Rozpočtové - Rozpočet vstupuje v platnost pouze podpisem předsedy EP; EP rozhoduje o cca 50 % výdajích v ročním rozpočtu (nepovinné výdaje); předkládá pozměňovací návrhy (u povinných výdajů) Rozpočtové - Rozpočet vstupuje v platnost pouze podpisem předsedy EP; EP rozhoduje o cca 50 % výdajích v ročním rozpočtu (nepovinné výdaje); předkládá pozměňovací návrhy (u povinných výdajů) Kontrolní – aktivity orgánů EU a ES Kontrolní – aktivity orgánů EU a ES Odvolání komisařů, resp. EK Odvolání komisařů, resp. EK

Institucionální rámec SF a CF Rada EU – zástupci členských zemí (MS) na úrovni ministrů Pravomoci: Je legislativním orgánem (společně s EP) Je legislativním orgánem (společně s EP) Koordinuje hlavní směry hospodářské politiky MS Koordinuje hlavní směry hospodářské politiky MS Sdílí rozpočtové pravomoci s EP a přijímá rozpočet ES Sdílí rozpočtové pravomoci s EP a přijímá rozpočet ES Uzavírá jménem EU mezinárodní smlouvy Uzavírá jménem EU mezinárodní smlouvy Přijímá rozhodnutí v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky Přijímá rozhodnutí v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky Koordinuje aktivity MS a přijímá opatření v oblasti justice a vnitra Koordinuje aktivity MS a přijímá opatření v oblasti justice a vnitra

Institucionální rámec SF a CF Rada EU – 9 formací Rada pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy (GAERC) Rada pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy (GAERC) Rada pro ekonomické a finanční záležitosti (ECOFIN ) Rada pro ekonomické a finanční záležitosti (ECOFIN ) Justice a vnitřní záležitosti Justice a vnitřní záležitosti Zaměstnanost, sociální politika, zdraví a záležitosti spotřebitele Zaměstnanost, sociální politika, zdraví a záležitosti spotřebitele Konkurenceschopnost Konkurenceschopnost Doprava, telekomunikace a energetika Doprava, telekomunikace a energetika Zemědělství a rybolov Zemědělství a rybolov Životní prostředí Životní prostředí Školství, mládež a kultura Školství, mládež a kultura

Institucionální rámec SF a CF Rada EU – řízení je zajišťováno PŘEDSEDNICTVÍM MS (PRES - rotační předsednictví – 6 měsíců) PRES – stanoví agendu pro dané období, svolává a řídí jednání Rady Výkon – Sekretariát Rady (8 generálních ředitelství) *** Evropská rada (1986)  nepolitický orgán - vrcholní představitelé MS a předseda EK  formuluje klíčové politické směry (forma tzv. závěrů PRES)

Institucionální rámec SF a CF EVROPSKÁ KOMISE Kolegium (27 členů)- Generální ředitelství k politikám ES a vnějším vztahům – Expertní výbory – Prováděcí výbory Kolegium (27 členů)- Generální ředitelství k politikám ES a vnějším vztahům – Expertní výbory – Prováděcí výboryPravomoci Monitoring plnění smluv a právních norem Monitoring plnění smluv a právních norem Iniciace přijímání právních předpisů v tzv. I. pilíři Iniciace přijímání právních předpisů v tzv. I. pilíři Řízení ve věcech porušení smlouvy ad. Řízení ve věcech porušení smlouvy ad.

Institucionální rámec SF a CF procedura rozhodování „Tři pilíře politik EU“ I.Pilíř ES – hospodářské, sociální, občansko právní sektory II.Pilíř - SZBP III. Pilíř – policejní a justiční spolupráce v trestních věcech I. Pilíř – procedurální postupy Návrh právního aktu v kompetenci EK Návrh právního aktu v kompetenci EK (paralelně projednání v Radě a EP, procedurální kroky určuje zakládající smlouva) (paralelně projednání v Radě a EP, procedurální kroky určuje zakládající smlouva) Přijetí právního aktu v kompetenci Rady Přijetí právního aktu v kompetenci Rady COREPER (I. a II. – velvyslanci MS) – příprava jednání Rady COREPER (I. a II. – velvyslanci MS) – příprava jednání Rady Přijetí právního aktu v kompetenci EP Přijetí právního aktu v kompetenci EP Právnicko-lingvistické dokončení Právnicko-lingvistické dokončení

Institucionální rámec SF a CF v ČR Orgány Resortní koordinační skupiny (RKS) – řídí gestorská ministerstva – cíl: formulace pozice ČR k projednávané otázce / oblasti Resortní koordinační skupiny (RKS) – řídí gestorská ministerstva – cíl: formulace pozice ČR k projednávané otázce / oblasti Výbor pro EU (V-EU) – zastoupení resortů a dalších vrcholných orgánů - zodpovídá za zabezpečení implementace politiky EU v ČR Výbor pro EU (V-EU) – zastoupení resortů a dalších vrcholných orgánů - zodpovídá za zabezpečení implementace politiky EU v ČR Vláda – určování otázek národního zájmu ve smyslu formulace a plnění politik EU Vláda – určování otázek národního zájmu ve smyslu formulace a plnění politik EU Parlament – bere na vědomí, příp. schvaluje klíčové rámcové pozice ČR Parlament – bere na vědomí, příp. schvaluje klíčové rámcové pozice ČR