Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod.
Advertisements

Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Agregátní poptávka a nabídka
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Mezinárodní finanční instituce
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Globalizace světové ekonomiky
Ruská federace x WTO a OECD
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie I Typy firem v tržní ekonomice a jejich cíle
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
3. Kurzové systémy a platební bilance
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Vnější hospodářská politika
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
NEDOKONALÁ KONKURENCE
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
GLOBALIZACE Ekonomické trendy. Obsah  Historický pohled  18. a 19. století (počátek)  20. století (rozmach)  Základní znaky  Témata k zamyšlení.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
EU v ekonomických vztazích
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Úvod, základní principy a cíle
Fáze ekonomické integrace
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
GLOBALIZACE.
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná

Definice globalizace Dle „lidové moudrosti“ je to situace, při které anglická princezna s egyptským frajerem havarují ve francouzském tunelu s německou limuzínou poháněnou holandským motorem a řízenou belgickým řidičem nalitým skotskou whisky při honičce s italskými novináři fotícími japonskými foťáky, a následně přes veškerou péči amerických lékařů se skalpely ze švédské oceli a švýcarskými léky zemřou.

GLOBALIZACE INTERNACIONALIZACE INTEGRACE u obecné používání u aplikace na finance, resp. finanční trhy u kdy dochází ke globalizaci?

GLOBÁLNÍ TRHY  finanční trhy devizový trh (od 70. let) trh obligací a úvěrů (80. léta) x trh akcií  další globální trhy trh počítačů, mobilů výroba letadel a letecká doprava hamburgery MacDonald´s automobily

PŘÍČINY GLOBALIZACE rozvoj telekomunikačních a informačních technologií liberalizace a deregulace x mezinárodní koordinace a harmonizace podporována (stimulována) významnými mezinárodními institucemi (MMF, OECD, GATT/WTO) růst významu nadnárodních korporací

Washingtonské dohody (1989) podpora obchodu podpora přímých zahraničních investic fiskální disciplína méně subvencí daňová reforma liberalizace finančního systému konkurenční devizové kurzy privatizace deregulace opatření na ochranu vlastnických práv

CHARAKTERISTICKÉ RYSY GLOBALIZACE růst zahraničního obchodu + růst pohybu kapitálu finanční inovace fúze a akvizice jádro globalizace je ve finanční sféře

DŮSLEDKY GLOBALIZACE o ekonomický růst a změny v rozdělení důchodů o význam zahraničních investic o růst transparentnosti a tržní disciplíny o vytváření jednotné úrovně cen o změny v postavení vlád (států, politiků) x nadnárodních korporací

Diskutabilní ekonomické důsledky globalizace  nerovnost (inequality) + volatilita (volatility) na finančních trzích a jak uvnitř, tak mezi zeměmi v ekonomickém vývoji  informační asymetrie  celosvětové finanční krize  stírání kulturních rozdílů a ztráta národní identity

Anti-globalizační hnutí  počátky neoliberalizmu (1970)  Summit of Rio (1992)  Summit of Seattle (1999)

MĚŘENÍ GLOBALIZACE  podíly vybraného ukazatele na HDP  zboží a služby  kapitál, přímé zahraniční investice  jednotná úroveň cen  specifické ukazatele  A.T. Kearney (2002)  technologie  politická angažovanost  osobní kontakty  ekonomická integrace