Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Bezpečný digitální podpis v praxi
Úvod k legislativě eGovernmentu
Formáty pro zaručené elektronické podpisy Libor Dostálek.
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Zákon o eGovernmentu.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Elektronický podpis.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Datové schránky a konverze dokumentů
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
Město Šlapanice průkopník moderního řízení ve veřejné správě 20. února Národní konference kvality ve veřejné správě.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Úskalí dlouhodobého ukládání elektronických dokumentů
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektronický podpis v EU a v České republice
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Zákon o elektronickém podpisu
Certifikáty, certifikační autority, certifikační služby, elektronická komunikace První certifikační autorita, a.s. Valtice, 18.dubna 2007.
Certifikační autorita v praxi
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? e-Faktura Ing. Vladimír Beneš.
Elektronická fakturace Jan Petr, Bylo odcizeno 55 miliónu korun Policie obvinila z podvodu úředníka pražského magistrátu Zajistit se podařilo.
INFORMATIKA 4_5 5. TÝDEN HODINA.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Elektronický podpis v daňové správě
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Biometrie v bankovnictví
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Elektronické bankovnictví
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Elektronický (digitální) podpis
Transkript prezentace:

Elektronický podpis

 Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními atributy na stejnou úroveň jako podepsaný papírový dokument  nezbytnou podmínkou pro tvorbu digitálního podpisu je certifikát vydaný důvěryhodnou tedy akreditovanou certifikační autoritou  důvěrnost informací – systém musí zabezpečit, že neautorizované subjekty nebudou mít možnost přístupu k důvěrným informacím;  integrita informací – systém musí zabezpečit informace proti neautorizované modifikaci;  neodmítnutelnost odpovědnosti – systém musí být schopen deklarovaným způsobem přesvědčit třetí nezávislou stranu o přímé odpovědnosti subjektu za odeslání, případně přijetí zprávy.

Elektronický podpis kvalifikované certifikáty akreditovaný poskytovatel certifikačních služeb zaručený elektronický podpis je jednoznačně spojen s podepisující osobou, umožňuje identifikaci podepisující osoby ve vztahu k datové zprávě, byl vytvořen a připojen k datové zprávě pomocí prostředků, které podepisující osoba může udržet pod svou výhradní kontrolou, je k datové zprávě, ke které se vztahuje, připojen takovým způsobem, že je možno zjistit jakoukoliv následnou změnu dat.

Elektronický podpis Elektronický podpis - podle zákona je chápán jako data v elektronické podobě, která jsou připojena k datové zprávě nebo jsou s ní logicky spojena a která umožňují ověření totožnosti podepsané osoby ve vztahu k datové zprávě Elektronická značka – zavedena v novele zákona Časové razítko - Časový záznam digitálně podepsaný důvěryhodnou třetí stranou. Obecně můžeme říci, že časové razítko poskytuje důkaz, že daná data existovala před uvedeným časem.

Informace obsažené v elektronickém podpisu údaje o odesílateli, údaje o vystaviteli certifikátu, platnost od – do, informace o použitém algoritmu hash funkce, veřejného klíče, samotný otisk, atd., informace o tom, zda byl dokument do doby podepsání upravován, informaci o datu a čase podepsání autorem (informace je brána dle data a času na počítači odesílatele), další informace.

Asymetrické šifrování

Elektronický podpis

Státní správa a samospráva Bankovnictví Elektronické obchodování

Legislativa Legislativní rámec zahrnuje: Směrnice Rady Evropy 2001/115/ES z 20 prosince 2001 Zákon 563/1991 Sb. o účetnictví Novela zákona o účetnictví Zákon č. 353/2001 Sb. Zákon č.588/1992 Sb. o dani z přidané hodnoty Zákon č.587/1992 Sb. o spotřebních daních Zákon č.227/200 Sb. o elektronickém podpisu Zákon č.40/1964 Sb. občanský zákoník

Co to znamená elektronická fakturace Elektronická fakturace znamená výměnu faktur a dalších souvisejících dokumentů mezi firmami v elektronické podobě. Hlavním cílem elektronické bezpapírové fakturace je především automatizace procesů spojených s vystavováním a likvidací faktur, která umožní výrazné zpřehlednění a zrychlení procesů fakturace a přináší firmám snížení nákladů.

Výhody elektronické fakturace Zpřehlednění procesů Úspora lidské práce Zrychlení procesů Zkrácení doby splatnosti faktur Zamezení vzniku chyb Úspora nákladů za poštovné Úspora papíru (ekologie) Nižší náklady na archivační prostory Možnost napojení na elektronický platební styk

Vývoj elektronické fakturace ve světě Zdroj: Gartner, B2B E-Invoicing Increasing, but Internet Traffic Slowing, 9

Využití přenosových kanálů pro EF Zdroj: Gartner, B2B E-Invoicing Increasing, but Internet Traffic Slowing, 9 Business Expectations for Channels Used for B2B E-Invoicing

Stav elektronické fakturace v ČR Pouze 17% firem uvádí, že využívají elektronické fakturace (převzato z výsledků šetření Sdruženi pro Informační Společnost, SPIS).

V průzkumu prováděném Svazem pro informační společnost respondenti udávali jako největší bariéry bránící využívání elektronické fakturace následující důvody: znemožnění stávající legislativou, postoj finančních úřadů, technologická nepřipravenost zákazníků (v oblastí SW), nedostatek informovanosti zákazníků.

Zavedení elektronické fakturace Cíle Snížit interní náklady na fakturační proces Minimalizovat spotřebu papíru Zkrátit absolutní dobu trvání fakturace Zvýšit kvalitu služeb Finanční přínosy Úspora rutinní lidské práce Úspora nákladů na papír Úspora nákladů na tisk Úspora nákladů na poštovné Kvalitativní přínosy Zvýšená úroveň ochrany životního prostředí Zrychlení procesu fakturace Okamžitá dohledatelnost dokladů Zvýšená úroveň zabezpeční dokladů Zamezení vzniku chyb