ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ

VITAMÍNY POŘADOVÉ ČÍSLO: Š III/2/7 VZ AUTOR: Mgr. Eliška KLEINOVÁ

Vitamíny Vitamíny patří spolu se sacharidy, bílkovinami a tuky k základním složkám potravy. Jsou to esenciální látky, které jsou důležité při procesech vstřebávání a výměny látek, tj. podílejí se na metabolismu organismu. Existuje 13 základních typů vitamínů, které lze dělit do dvou skupin: 1.Vitamíny rozpustné ve vodě 2.Vitamíny rozpustné v tucích ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě naše tělo dobře přijímá, ale neumí dlouhodobě ukládat. Patří sem: komplex vitamínů B (souhrnně B-komplex): B 1 při jeho nedostatku pociťujeme únavu, křeče ve svalech a podrážděnost. Zdrojem jsou především kvasnice, játra, srdce, ledviny, obiloviny a vepřové maso. B 2 mezi projevy nedostatku patří záněty ústní sliznice. Najdeme ho v mléce, zelenině, kvasnicích, játrech, ledvinách a srdci. B 3 též vitamín PP nebo niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, zdroji jsou např. tuňák, vejce, fazole, hrách, mrkev, krůtí maso. Jeho absence může způsobit zánět nervů, duševní poruchy, záněty sliznic a kůže a těžké průjmy. B 5 (kyselina pantothenová) se účastní metabolismu všech živin v těle. Nachází se hlavně v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách. Její nedostatek se projevuje křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

B 6 při jeho nedostatku se pomalu a těžce hojí záněty. Zdrojem jsou mléko, kvasnice a maso. B 9 (kyselina listová) je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Je obsažen v listové zelenině (špenát, růžičková kapusta, brokolice). B 12 je nezbytný pro udržení normální krvetvorby; projevem absence tohoto vitamínu je nedostatek červených krvinek. vitamín C – zdrojem je ovoce a zelenina. Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a urychluje hojení ran. Projevy nedostatku jsou snížená odolnost proti infekcím, krvácivost dásní a vypadávání zubů. vitamín H – (také zvaný vitamín B 7 nebo koenzym R) má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut, tedy kůže, neboť extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na kožní léze. Jeho nedostatek může vyvolat změny na pokožce a nervové poruchy. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

Vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K jsou vitaminy, jejichž molekuly jsou podobné tukům absorbovaným v potravě a jejich absorbce probíhá současně s nimi. Množství vstřebaných vitamínů záleží na kvalitě tuku v potravě. Efektivnost vstřebávání se tak pohybuje v rozmezí od 40% - 90%. Jakmile jsou jednou ale vstřebány, beze zbytků postupují přímo k cílovým buňkám v těle. Vitamín A je obsažen v barevné zelenině a ovoci, v mléce, v rybách, vejcích atd. Projevy nedostatku mohou být šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže a poruchy vazivových struktur. Vitamín D se nachází ve vnitřnostech, tučných rybách, kvasnicích, vejcích a mléku. Jeho nedostatek se projevuje odvápněním zubů a kostí. Vitamíny rozpustné v tucích ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

Vitamín E najdeme v rostlinných olejích, živočišných tucích a obilovinách. Projevy nedostatku jsou rozpad jaterních buněk a malá odolnost červených krvinek. Vitamín K se nachází v zelenině (květák, kedlubna, zelí, salát atd.), obilovinách, vejcích, mase a v mléce. Řídí výrobu látek nezbytných pro srážení krve a zajišťuje tvorbu dostatečného množství činností bakterií ve střevě. Při nedostatku může dojít k poruše střevního vstřebávání, k prodloužení doby nutné k zástavě krvácení. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích se naše tělo tak snadno nezbaví; může dojít k hypervitaminóze. Nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

Do kterých dvou skupin dělíme vitamíny? Jak se nazývá nedostatek vitamínů? Jak se nazývá přebytek vitamínů a u které skupiny vitamínů k němu dochází? Pár otázek k zopakování ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

KONEC ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín

ZDROJE Obrazový materiál pochází z vlastních zdrojů. ZŠ a MŠ tř. Dr. E. Beneše 456 Bohumín