Počítačová prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Antarktida.
Advertisements

Polární oblasti Anotace
POLÁRNÍ PÁS Polární pás Mikulková Gabriela 2011.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Rozmanitost života v přírodě
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Ozonová díra.
Počítačová prezentace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Život v polárních mořích
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Antarktida Satelitní snímek Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní.
Biotopy ČR.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
ARKTIDA v Severním ledovém oceánu
Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
KONTINENT LEDU A CHLADU
Oteplování a vliv na flóru Země
ANTARKTIDA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
POČASÍ.
Polární oblasti.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Polární pás )
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
POLÁRNÍ OBLAST.
MOŘE, OCEÁN.
Pří_024_Rozmanitost přírody _Polární pás Autor: Mgr. Renata Krajíčková
ANTARKTIDA.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
Šířkové pásy studený pás.
Informace a fotografie
Objevení Jižního pólu Karel Puš.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Tundra.
Počítačová prezentace
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
Antarktida Je pátý největší světadíl a je to pevnina. Pokrývají ho kry. Tyto kry mohou být až 60 metrů vysoké a mnoho kilometrů dlouhé. Podnebí je zde.
Polární pustiny Radek Hakl. Charakteristika polárních pustin Převládá charakter neživé přírody (věčný sníh a led) –Velmi nízké teploty v průběhu celého.
PODNEBÍ AUSTRÁLIE.
Království ledu test k filmu. Antarktida svou velikostí odpovídá rozloze a) Austrálie. b) USA. c) Saudské Arábie. 1.
ANTARKTIDA Jižní ledový kontinent. Antarktická oblast  rozloha cca 52 mil. km2, j. geograf. pól - antarktická oceánská zóna konvergence  )→ kontinent.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Antarktida Polární oblasti tajga.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_17.
ANTARKTIDA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_12
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
Antarktída Krajina snehu a ľadu.
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
14. g Tundra Subpolární p. pás.
15. Antarktida Rozloha 14 mil km2 Pokrytá ledovcem Polární podnebí
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Oceány.
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Počítačová prezentace Název: Antarktida Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Počet snímků: 15 Vypracovala: ing. Eva Ondrová Datum: 23. června 2010

ANTARKTIDA ZEMĚPIS VII. ročník

Antarktida, nejchladnější kontinent Rozsáhlá pevnina v nejjižnější části naší planety Povrch pokrývá pevninský ledovec Okrajová moře pokrývají šelfové ledovce Drsné podmínky neumožňují trvalé osídlení Kontinent je využíván jen k vědeckým účelům V posledních letech organizovaná turistika Rozpadání šelfového ledovce - telení

Antarktida, kontinent ledu a chladu 90% ledu celé zeměkoule • 80% zásob sladké vody na Zemi • nejsilnější vrstva ledové pokrývky je silná 4 776 metrů • nejvyšší nadmořská je 4 897 (Vinson Massif)

Podnebí je velmi drsné Teploty v zimních měsících zůstávají pod -70°C Pobřeží bičují silné větry běžně kolem 100 km/hod, nejvyšší jsou kolem 300 km/hod V období polární zimy nevystupuje Slunce i několik měsíců nad obzor Byla zde naměřena nejnižší teplota na Zemi (-89,2°C). V centrálních oblastech spadne méně jak 50 mm srážek ročně.

Smlouva o Antarktidě Využití Antarktidy jen k mírovým účelům, zákaz jakékoli vojenské činnosti Svobodný vědecký výzkum a spolupráce Zákaz těžby nerostných surovin i hospodářské činnosti Zákaz skladování nebezpečných odpadů Pozastavení teritoriálních (územních) nároků Ochrana veškerých druhů rostlin i živočichů

Historie Objevena jako poslední kontinent (1920), předpokládá se, že zde byli dříve novozélandští Maorové Dobývání jižního pólu – první Nor Roald Amundsen (1911), stejný rok Robert Falcom Scott (z této výpravy nikdo nepřežil) Nyní je na jižním pólu trvalá stanice Amundsen-Scott

Rostlinstvo Málo druhů Extrémně nízké teploty Nedostatek slunečního svitu (polární noc) Nedostatek srážek Velký rozsah zalednění Vegetace jen v některých pobřežních oblastech a na ostrovech Nižší druhy – mechy, lišejníky, houby, řasy Vyšší druhy – 2 až 3 druhy kvetoucích rostlin (na ostrovech přes 10)

Živočichové Potravinový řetězec ( počátek fytoplankton a zooplankton) Všichni živočichové jsou vázáni na moře Velké množství korýšů slouží za potravu rybám, ploutvonožcům, kytovcům, také některým ptákům Žije zde málo druhů živočichů, ale ve velkém množství Fauna je pestřejší na antarktických ostrovech Nežijí zde suchozemští savci, plazi, obojživelníci, sladkovodní ryby Potravinový řetězec ( počátek fytoplankton a zooplankton)

Svět tuleňů Žijí zde 4 druhy 4 druhy

Tučňáci

Plejtvák obrovský (největší živočich na Zemi – délka až 30 metrů) Chaluha velká Rypouš sloní

Česká polární stanice Mendelova polární stanice na ostrově Jamese Rosse Majetkem Masarykovy univerzity v Brně Jméno pode zakladatele moderní genetiky a meteorologie Johanna Gregora Mendela Zabývá se geologii, geomorfologií, biodiverzitou, půdní biologií atd.

Zajímavosti Podle nálezu zbytků zkamenělých rostlin a živočichů zde bylo před miliony let daleko tepleji Nad Antarktidou byla poprvé zjištěna tzv. ozónová díra (úbytek ozónu ve stratosféře) Byly nalezeny fosílie koster masožravých dinosaurů (na pobřeží i ve vnitrozemí)

Opakování