Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha 13. 12. 2011 MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák.
Advertisements

Aktuální problematika veterinární kontroly potravin
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Prodej ze dvora za deset týdnů
Maso Bc. Miroslav Kříž.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Svaz faremních zpracovatelů
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Cesta potravin na náš stůl.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Farmářské trhy základní legislativní požadavky z oblasti potravin
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Zkušenosti a výsledky veterinárního dozoru v tržní síti
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Práva spotřebitele.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Novela veterinárního zákona
Změna veterinární legislativy
Problematika potravinových odpadů v ČR
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Transkript prezentace:

Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa

Kompetence veterinárního dozoru Krajská veterinární správa (KVS) dozoruje trhy konané na místě schváleném obcí, jejichž konání bylo obcí povoleno a příslušná krajská veterinární správa schválila provozovateli tržní řád, nebyl-li vydán formou nařízení obce

(Farmářské) TRHY

Minimální požadavky 1.Chovatelé mohou prodávat produkty zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku a to za těchto podmínek:  maso z drůbeže a králíků (musí být vykucháno, u králíků nesmí být oddělená hlava) maximálně z 10 kusů týdně, maso musí být uloženo při teplotě maximálně 4 °C. Maso musí být čitelně označeno nápisem „Maso není veterinárně vyšetřeno – určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele“  syrové mléko a smetanu pomocí prodejního automatu (automat musí být registrován u KVS)  čerstvá, prosvícená a označená vejce s uvedením jména a adresy chovatele v maximálním množství 60 kusů jednomu konečnému spotřebiteli  včelí produkty od včelstev ze stanovišť ve stejném kraji jako trh, označené jménem, příjmením a adresou chovatele a u medu druhem a množstvím  živé ryby (usmrcování a další opracování ryb musí být nahlášeno příslušné KVS 7 dní předem)

Minimální požadavky 2.Je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky provedené v hospodářství (mimo drůbeže a králíků) a výrobky z tohoto masa 3.Ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách. Prodejce je povinen tuto teplotu kontrolovat  7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře  4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře  3 °C pro vnitřnosti  5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)  4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené  0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)  Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem

Minimální požadavky 4.Pro potraviny podle bodu 3 musí být k dispozici viditelná informace o jejím názvu, množství a datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti. Prodávající musí být vždy schopen na místě doložit původ produktů 5.Označení „domácí“ v názvu potraviny je nepřípustné 6.Prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné

Minimální požadavky 7.Potraviny musí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek 8.Všechny předměty a zařízení, které přicházejí přímo do styku s potravinami, musí být čisté a nesmí představovat nebezpečí kontaminace, dopravní prostředky a nádoby používané pro přepravu potravin musí být udržovány v čistotě a v dobrém stavu

Minimální požadavky 9.Osoby manipulující s potravinami musí dodržovat požadavky na osobní hygienu a musí nosit čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, musí být k dispozici zdroj pitné vody k mytí rukou 10.Potravinářské a jiné odpady musí být z prostor, kde se nacházejí potraviny, co nejrychleji odstraňovány, aby nedocházelo k jejich hromadění, a nesmí představovat přímý ani nepřímý zdroj kontaminace

(Farmářské) TRHY V ČR je pod veterinárním dozorem 195 tržišť Farmářské trhy se v roce 2011 konaly na 142 z nich Bylo zkontrolováno 146 tržišť při celkem 465 kontrolách Zjištěno 51 závad a uděleno 48 pokut Pokuty ve výši ,- Kč

Zjišťované závady Nevyhovující teploty při prodeji potravin Prodej výrobku vyrobeného v neschváleném/ neregistrovaném zařízení Nedoloženy nabývací doklady ke zboží (prodej potravin neznámého původu) Chybějící nebo nesprávné označení potravin Označení výrobků výrazem „domácí“ Dovoz potravin - prodejce není registrován jako obchodník Prodej neoznačených vajec (prodej vajec z chovu pro produkci násadových vajec) Nedostatečná ochrana před nepříznivými vlivy prostředí (teplota, kontaminace)

DĚKUJI ZA POZORNOST