M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prokaryotní organismy
Advertisements

RISKUJ – PROKARYOTA Biologie 1.ZA,SC,OS Mgr. Petra Siřínková
Bakterie obr. 1: Antoni van Leeuwenhoek, nizozemský přírodovědec, který první pozoroval bakterie Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Jednobuněčné prokaryotní organismy
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Prokaryotická buňka.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
KŘÍŽOVKA BAKTERIE.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Jednobuněčné organismy 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
Biologie 1.E
Registrační číslo projektu:
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakteriální nemoci člověka
Bakterie.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Škola:. Základní škola Kladruby
BAKTERIE.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu3 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Buněčné soustavy prokaryotického typu
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Živá a neživá příroda III
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
MIKROBIOLOGIE Virologie Bakteriologie Bakteriologie Parazitologi e Parazitologi eMykologie.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
Živá a neživá příroda III
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie.
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
PROKARYOTICKÉ ORGANIZMY
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Gabriela Černohorská 3.A
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE Autor modulu: Ing. Radim Církva

Charakteristika bakterií jednobuněčné prokaryotické mikroorganismy velikost mikroskopická do 500 µm žijí a množí se nezávisle na hostiteli za nepříznivých podmínek se mění na klidové útvary (spory)

Tvary bakterií kulovitý (koky) tyčinkovitý (bacily) zakřivený (vibrio) zvlněný (spirily) šroubovitý (spirochety) větvící (aktinomycety) vláknitý

Stavba bakteriální buňky

Rozmnožování – příčným dělením zdvojení chromozómu protažení buňky chromozómy putují k opačným pólům vytvoření přehrádky rozdělení buňky druhý způsob rozmnožování je pučení

Způsoby výživy heterotrofní (většinou) energii získávají oxidací organických látek např. kvašením živí se paraziticky, saprofyticky nebo symbioticky autotrofní (méně) fotosynteticky (syntetizují org. látky z CO2 a slun. záření), (obsahují bakteriochlorofyl) chemosynteticky (energii získávají oxidací anorgan. látek)

Význam půdních bakterií dekompozitoři (rozkládači) odumřelé organické hmoty rozdělení: amonizační – rozkládají bílkoviny na amoniak nitrifikační – rozkládají amoniak na dusitany až dusičnany denitrifikační – redukují dusičnany až na vzdušný dusík nitrogenní – vážou vzdušný dusík – žijí symbioticky v kořenových hlízkách vikvovitých ( bobovitých) rostlin nebo u olší

hlízky na olši hlízky na vikvovité rostlině

Význam patogenních bakterií způsobují nemoci (bakteriózy) živočichů, např. tuberkulózu angínu, salmonelózu, tetanus, Lymeskou borreliózu aj. léčí se antibiotiky, u některých je možnost očkování u rostlin způsobují bakteriální spálu růžovitých, nádory aj.

Význam probiotických bakterií symbiotické bakterie žijící v zažívacím traktu hostitele pomáhají vstřebávat živiny, odstraňují zažívací potíže posilují imunitu obnovují střevní mikroflóru po užívání antibiotik např. Lactobacillus nebo Bifidobacterium

Význam průmyslových bakterií produkují řadu průmyslových látek pro potravinářství např. bakterie mléčného kvašení se podílejí na tvorbě sýrů, jogurtů, kefírů, kyselého zelí aktinomycety produkují antibiotika pro farmacií sirné bakterie k samočištění odpadních vod

Úkoly na příště 1. Vyhledejte na internetu informace o nemocnění Lymeská borrelióza (přenos, příznaky, léčba a prevence). 2. Co je to botulismus? 3. Co jsou to antibiotika a které organismy je produkují? 4. Prostudujte si učebnici str. 10 až 11.