Vitamíny rozpustné ve vodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Vitamíny.
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
„EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Chrtová Libuše Novotná Tereza Nutriční specialista.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
BC. VLADĚNA ROHLÍČKOVÁ Vitaminy rozpustné ve vodě.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné ve vodě

Rozpouští se ve vodě☺ Jedná se o vitamíny skupiny B a vitamín C, H ,PP.

Tělo tyto vitamíny spotřebovává přímo a je třeba zajistit jejich pravidelný stálý příjem.

o Vitamín B2 (riboflavin) o Vitamín B3 (niacin) o Vitamín B1 (thiamin) o Vitamín B2 (riboflavin) o Vitamín B3 (niacin) o Vitamín B5 (kyselina pantothenová) o Vitamín B6 (pyridoxin) o Vitamín B9 (kyselina listová) o Vitamín B12 (kobalamin)

* Vitamín C (kyselina L-askorbová) * Vitamín H (biotin) * Vitamín PP (nikotinamid,niacin )

Vitamin B2 (riboflavin) sehrává důležitou roli v látkové výměně proteinů a tuků dodává vodík Denní dávka u zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 1,2 - 1,7 mg

RIBOFLAVIN : # podporuje tvorbu nových buněk # léčí bolavé koutky úst # chrání rohovku oka # podporuje jasnější vidění # podporuje dobru funkci jater # pomáhá při látkové výměně tuků a bílkovin # zabraňuje očním katarům # pomáhá léčit anémii # léčí psychické poruchy # zabraňuje maštění vlasů a pokožky

Dobrým zdrojem vitamínu B2 jsou kvasnice, játra a ledviny Dále je obsažen v: mléce, ve vejcích, ve vepřovém a hovězím masu. Také jen najdeme v rybách, v tvarohu, v kakau nebo slunečnicových semínkách, v hlávkovém zelí, fazolích, brokolici a hrášku. V potravinářství se značí pod kódem E 101.

Při nedostatku vitaminu B2 se objevují: trhliny v ústních koutcích, bolest a pálení rtů, pálení jazyka, záněty dásní, pálení očí, záněty spojivek chudokrevnost, světloplachost, poruchy funkce nervů • projevuje se také na psychice a intelektu – u děti bylo popsáno zpomalení duševního vývoje a u dospělých poruchy osobnost

Riboflavinu škodí především ultrafialové paprsky, je narušován alkoholem, antikoncepčními tabletami s obsahem estrogenu a léky obsahující síru

VITAMIN B3 –NIACIN Vyskytuje se ve dvou formách, jako kyselina nikotinová a amid této kyseliny - nikotinamid Kyselina nikotinová Nikotinamid

Hlavní funkcí niacinu= účast na získávání energie během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin. Niacin je důležitý pro adekvátní vývoj a růst. - ve formě nikotinamidu aktivně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Niacin je obsažen hlavně v: tuňáku, játrech, krocanu, semenech slunečnice, arašídech, kvalitním černém pečivu , fazolích, hrachu, pšeničných klíčcích. Nejvíce ho však obsahuje pivovarské droždí, ovšem ne ve formě piva

* psychickém vyčerpání * revmatoidní artritidě a osteoartróze Bez vitaminu B3 nemůže pracovat mozek. Kromě toho niacin pomáhá likvidovat některé složky cholesterolu a tuků v krvi. NIACIN POMÁHÁ: * při cukrovce * psychickém vyčerpání * revmatoidní artritidě a osteoartróze * pomáhá léčit kožní neduhy * zlepšuje krevní oběh * vyživuje mozek

Pelagra • projevy jsou: = těžké onemocnění způsobené nedostatkem niacinu. • projevy jsou: ♠ jahodově zabarvený jazyk, ♠zánět jazyka, zánět dutiny ústní, ♠ nevolnosti, zvracení, zácpy, průjmy, ♠křečovité bolesti břicha, ♠nedostatek žaludečních kyselin

Vitamín B6 Pyridoxol (pyridoxin) tvoří jej tři sloučeniny - pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin je nezbytnou součástí organismu, která tvoří a zpracovává bílkoviny, ovlivňuje krvetvorbu (tvorbu červených krvinek) a metabolismus cukrů

Denní doporučená dávka by se měla pohybovat v rozmezí 1,4 - 2,2 mg Vitamín B6 je předepisován například při nervových onemocněních a při užívání antikoncepce. Denní doporučená dávka by se měla pohybovat v rozmezí 1,4 - 2,2 mg * Předávkování Jestliže je vitamín B6 přijímán v nadměrně vysokých dávkách po dobu mnoha měsíců nebo let, mohou se zanítit nervy a způsobit potíže při chůzi. Příznaky předávkování zmizí jakmile je příjem vitamínů přerušen.

Často je také nazýván jako "vitamín na nervy", neboť má významný vliv na fungování nervového systému. * udržuje správnou funkci imunitního systému * snižuje hladinu cholesterolu v krvi * preventivně působí proti vzniku ledvinových kamenů (má mírné močopudné účinky) * úspěšně léčí noční svalové křeče v lýtkách * využívá se při léčbě alergie či astmatu * používá se jako doplňkový lék v případě kožních či nervových onemocnění * odstraňuje či omezuje četnost ranních nevolností * napomáhá potlačovat vedlejší nepříjemné účinky antidepresivních léků (např. sucho v ústech, poruchy močení atd.) * snižuje riziko vzniku srdečních chorob

Zdroje vitamínu B6: * kvasnice * rybí a drůbeží maso a též vnitřnosti * vejce * brambory, zelí, kapusta, luštěniny * ořechy * sójové boby * celozrnné obiloviny, ovesné vločky

Nedostatek vitamínu B6 má za následek: * chudokrevnost * nervové a psychické poruchy (např. deprese, zmatenost, zpomalení psychomotorického vývoje, nespavost, únava, tiky, zapomnětlivost atd.) * potíže s končetinami (např. brnění, křeče, mrazení, snížení citlivosti atd.) * kožní onemocnění (např. záněty, vysychání - popraskané koutky úst, lupénka atd.) * zažívací potíže (např. zvracení, průjem atd.) * nepravidelnou menstruaci

Vyšší dávky vitamínu B6 se doporučují: * ženám v době těhotenství a kojení a také v případě užívání antikoncepce * osobám požívajícím ve větší míře alkoholické nápoje * lidem při nervových a kardiovaskulárních onemocněních a také léčících se formou ozařování * při bílkovinné dietě

Vitamin B9 - kyselina listová je nezbytná pro tělesné funkce, které vyžadují buněčné dělení důležitá je pro vývoj plodu a pomáhá při tvorbě klíčových chemických látek pro nervový systém podporuje krevní tvorbu a vytváří v organismu antisklerotické látky

Hlavním zdrojem kyseliny listové v potravě je zelená listová zelenina, fazole, celá zrna a pomerančová šťáva. Denně stačí sníst asi 20 jahod nebo 10 kousků chřestu nebo například 2 kopečky rýže.

Kromě listové zeleniny se vitamín B9 nachází v: játrech,kvasnicích, ořechách a luštěninách dobrým zdrojem jsou: vejce, mléko a celozrnné obiloviny vitamín B9 také dokáží tvořit střevní bakterie, ale vzniklé množství nestačí na pokrytí celkové potřeby.

Tělo kyselinu listovou nedokáže uchovávat příliš dlouho musí se denně doplňovat Tepelná úprava i dlouhé skladování ničí až polovinu kyseliny listové v potravinách Obecně je třeba denně 200 mikrogramů kyseliny listové. V těhotenství její potřeba stoupá až na dvojnásobek.

Nedostatek kyseliny listové se projeví: únavou, poruchou růstu a krvetvorby poruchou trávení, změnami na sliznicích, především v ústech Dostavuje se slabost, bledost, zapomnětlivost, výkyvy nálady. Nebezpečný je nedostatek kyseliny listové v těhotenství, kdy může být poškozen nervový systém plodu a jeho růst.