JIHOZÁPADNÍ ASIE ARABSKÝ SVĚT SVĚT POUŠTÍ SVĚT ISLÁMU SVĚT ROPY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní geografická charakteristika jihozápadní Asie
Advertisements

JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Asie Jihozápadní Asie.
JZ Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
SEVERNÍ AFRIKA.
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
ASIE.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Jihozápadní Asie.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Islám, ropa, oblast napětí
Jihozápadní Asie Jiří Suchánek, 8.J.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie3 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
AFRICKÉ REGIONY.
VY_52_INOVACE_03/2/9_ZEMĚPIS
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie
VY_32_INOVACE_11 Asie - Jihozápadní Asie - pracovní list
Kolébka civilizací a náboženství
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI16 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
BLÍZKÝ VÝCHOD.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Čína Jan Dušek.
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Ohnisko napětí současného světa
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_JIHOZÁPADNÍ ASIE TEMA: ZEMĚPIS.
ASIE – STÁTY BLÍZKÉHO VÝCHODU VY_32_INOVACE_07-27 Ročník:VII. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Asie Téma:
Libanon
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Turecko.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
BLÍZKÝ A STŘEDNÍ VÝCHOD
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
Základní škola, Hradec Králové
VY_32_INOVACE_01_Jihozápadní Asie_přírodní poměry AUTOR: ROMAN BENČÁK ŠKOLA: ZŠ NOVÝ JIČÍN, TYRŠOVA 1.
VY_32_INOVACE_
Mária Drábiková Jozef Molnár Ján Greško
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
Státy - Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Kuvajt
Transkript prezentace:

JIHOZÁPADNÍ ASIE ARABSKÝ SVĚT SVĚT POUŠTÍ SVĚT ISLÁMU SVĚT ROPY

REGION JZ ASIE oblast Arabského poloostrova a Malé Asie povrch je členitý (Taurus, Íránská vysočina, Zagros, Elborz, Kopet Dag, Anatolská náhorní plošina) podnebí je subtropické a tropické suché jsou zde převážně písečné pouště (Rub-al-Chálí, Dahná, Nafúd) a hlinité pouště (Velká solná poušť) největší řeky v regionu jsou Eufrat a Tigris TAURUS ELBORZ ZAGROS

REGION JZ ASIE ŘEKA EUFRAT PODNEBÍ JZ ASIE MEZOPOTAMSKÁ NÍŽINA DAHNÁ DAŠTE KEVIR ŠATT-AL-ARAB

OBYVATELSTVO JZ ASIE Nejpočetnější národy tohoto regionu jsou Arabové, Turci, Peršané, Židé a Kurdové (národ žijící na území čtyř států). Nábožensky jednotná oblast – převládá islám. Národním náboženstvím Izraele je judaismus. Dvě skupiny muslimů: - sunnité – umírněnější, jsou převládající skupinou - šíité – radikálnější, větší skupiny žijí v Íránu, Afghanistánu Typická je vysoká urbanizace, zejména v ropných státech. Další společné znaky ropných států: - hodně imigrantů, v některých státech tvoří až nadpoloviční většinu - vysoký přirozený přírůstek - nízký podíl zaměstnaných v zemědělství - většinou monarchie Nejhustěji obydlené oblasti: pobřeží Středozemního moře, pobřeží Perského zálivu a Mezopotamská nížina. MUSLIMSKÉ ŽENY ARAB

OBYVATELSTVO JZ ASIE KURDOVÉ NA ÚTĚKU DEMONSTRACE KURDŮ ŽIDÉ KURDISTÁN

SUNNITÉ A ŠÍITÉ SUNNITÉ DEMONSTRACE ŠÍITŮ AFGÁNŠTÍ ŠÍITÉ

VÝZNAMNÁ SÍDLA TEL-AVIV, JERUZALÉM, HAIFA, IZMIR, ISTANBUL, ANKARA, TEHRÁN, BAGHDÁD, DAMAŠEK, BEJRÚT, KUVAJT, RIJÁD, DUBAJ HAIFA ISTANBUL JERUZALÉM TEL-AVIV RIJÁD ULICE ANKARY

STŘEDOMOŘSKÁ JZ ASIE JZ Asie je velice nesourodým regionem. Vedle nejbohatších států (Katar, Kuvajt,…) se zde nalézají jedny z nejchudších států světa (Jemen, Afghánistán). Oblast pobřeží Středozemního moře se vyznačuje příjemným podnebím a hospodářství je zaměřeno na zemědělství a cestovní ruch. IZRAEL - židovský stát - vznik v roce 1948 - po sériích válek s Egyptem, Sýrií si své území udržel dodnes - nevyřešené vztahy s Palestinou a Sýrií (sporná území- Golanské výšiny, západní břeh Jordánu) - nemá nerostné suroviny - vyspělý průmysl - zbrojní, strojírenský, elektrotechnický, chemický, potravinářský - broušení diamantů - intenzivní závlahové zemědělství – pěstování ovoce - typické zemědělské osady – kibuc - cestovní ruch – Mrtvé moře, Jeruzalém

IZRAEL BROUŠENÍ DIAMANTŮ KIBUC PĚSTOVÁNÍ CITRUSŮ ŽENY V IZRAELSKÉ ARMÁDĚ MRTVÉ MOŘE

STŘEDOMOŘSKÁ JZ ASIE TURECKO - zeměpisný, hospodářský a politický most mezi Asií a Evropou - největší město Istanbul leží na obou světadílech - národnostní problém – kurdská menšina (teroristické akce PKK ohrožují i cestovní ruch - důležitý zdroj příjmů) - důležité je zemědělství – pěstuje se obilí, zelenina, ovoce, víno, tabák - typický je extenzivní chov ovcí, skotu a koz (pastevectví) - rozvinutý je především potravinářský průmysl a výroba tabáku - známá je výroba koberců - z nerostných surovin je důležitá těžba chrómu ANGORSKÁ KOZA Z ANATOLIE VÝROBA TABÁKU PĚSTOVÁNÍ FÍKŮ VÝROBA KOBERCŮ

ROPNÉ STÁTY OPEC – organizace zemí vyvážejících ropu PRODUKCE ROPNÝCH STÁTŮ OPEC – organizace zemí vyvážejících ropu - vznikla v roce 1960 Ropa změnila ekonomicky zaostalou část světa v jeden z nejbohatších regionů světa s jedněmi z nejbohatších lidí světa. Nejvíce zbohatly malé státy, jako je Bahrajn, Katar, Kuvajt. Obrovské zisky jsou přerozděleny mezi malé množství obyvatelstva. Zdejší obyvatelstvo si může dovolit zahraniční luxusní zboží, nové byty, staví se moderní infrastruktura, moderní města, systémy zásobování vodou,vládní budovy, atd. Aby mohly státy vyvážet výrobky z ropy, rozvíjí se zde petrochemický průmysl. Levná energie se využívá v hutnictví (například výroba hliníku). Státy lákají zahraniční investory na daňové úlevy a výborně vybavené průmyslové zóny. OBLAST PERSKÉHO ZÁLIVU

RAS TANURA – ROPNÝ TERMINÁL NĚJVĚTŠÍ TERMINÁL V OBLASTI PERSKÉHO ZÁLIVU SAUDSKÁ ARÁBIA STÁTY S TĚŽBOU ROPY