Obor: Zemědělec – farmář H/01

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Téma: Vybrané zemědělské plodiny cukrovka I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
OBILOVINY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
OVES SETÝ (Avena sativa).
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Téma: Vybrané zemědělské plodiny žito seté I
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 2. Téma:Odborné.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Suroviny Ročník: I. Téma:Cukrářská.
TRITIKALE (Triticosecale).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov zvířat
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Předmět: pěstování rostlin Ročník: druhý Téma:Vybrané zemědělské plodiny pšenice obecná I Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_184 Datum: 23.01.2013 Anotace: rozsah ploch, hospodářský význam, producenti, biologické vlastnosti,vzhled

Pšenice obecná (Triticum aestivum) Pšenice obecn

Rozsah ploch pěstování plocha celosvětově: 235 mil.ha ( 25%) plocha ČR - rok 2000 - 900 tis.ha. na o.p. - rok 2012 - 735 tis.ha na o.p. Největší světoví producenci : Rusko, USA, Kanada, Indie, Francie, Čína Rod pšenice – druhy: a)obecná b)tvrdá c)naduřelá ČSN -potravinářská pšenice ČSN 41100-2 -krmná pšenice – ČSN 461200-2

Hospodářský význam 1.Potravinářství - zrno- mouka, krupice                                 Hospodářský význam 1.Potravinářství - zrno- mouka, krupice - pšeničné klíčky, olej 2.Krmivářství - zrno - glycidové krmivo, otruby, krmné mouky, sláma, zkrmování na zeleno (lusk.-obil. směsky) 3.Průmyslová surovina - škrob, líh, pivo 4. Kosmetické využití - kosmetické produkty 5.Ostatní využití - sláma (podestýlka)

Produkty pšenice Produkty pšenice

Biologické vlastnosti jednoletá samosprašná i částečně cizosprašná charakter - ozimý ( výměra v ČR 94 % ) - jarní ( výměra v ČR 6 % ) obsah látek v zrnu ( vlhkost 15% ): - bílkoviny 15% - škrob 65,5 % - tuk 1, 7% - vitamíny B,E - minerální látky

Vzhled: Kořen – slabě vyvinutý, hloubka -0,5 m Stéblo – duté, 0,4 – 1,6 m, kolénka, nody List – blanitý jazýček, ouška - brvitě chlupatá Květenství – lichoklas: a) osinatý b ) bezosiný Zrno – nahé d.8 mm, š.4 mm tvar – vejčitý s rýhou barva – bílo-žlut, červenavá HTS – 30 – 55g obj.hmot.70 – 85 kg

čepel, pochva listů, jazýček u pšenice obecné Rozlišovací znaky u obilovin , , , Čepel, pochva listů, jazýček

1.Pohovořte o plochách pěstování pšenice obecné v ČR a ve světě. Kontrolní otázky 1.Pohovořte o plochách pěstování pšenice obecné v ČR a ve světě. 2.Kteří jsou největší producenti této obiloviny? 3.Jaké jsou směry využití pšenice? 4. Porovnejte jaké je využití produktů pšenice v potravinářství a krmivářství. 5. Popište vzhled rostliny a obsah látek v zrnu? Kontrolní otázky

Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.10. Literatura: Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.10. ISBN 80-901789-1-X Kuchtík F. a kol. Speciální pěstování rostlin.Praha: Credit. 2002, s. 9, 10 ISBN 80-86392-00-7 Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Triticum_aestivum_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-274.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Wheat_field.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Triticum_aestivum_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-274.jpg Zdroj: http://etext.czu.cz/img/skripta/81/obr._8-2.bmp

Zdroj: http://www.aros.cz/wp-content/gallery/psenice-obecna/psenice_obecna_0.jpg http://www.kutilov.cz/user/shop/orig_small/232%281%29.jpg http://www.kutilov.cz/cms/modules/fotogalerie/fotogalerie.php?id_product=233&id=285 .http://www.svobodabrezik.cz/detail/toustovy-chleb-psenicny-celozrnny http://www.mlynsturovo.sk/images/otruby_v.jpg http://www.bio-natural.cz/fotocache/bigorig/905042.jpg http://www.dobre-zdravi.cz/fotocache/bigorig/http--d----l----l--zdravavyzivahronov.com--l--obrazky--l--vyrobky--l--15--l--1507.jpg http://www.garden-centrum.cz/image-shop/1196/small/luskovinoobilni-smeska-500-g.jpg Zdroj http://i.lidovky.cz/11/092/lngal/SK3dbdc4_untitled_bmp.jpg http://media1.webgarden.name/images/media1:4e40d4d690457.jpg/strniste.jpg