DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětHospodářský zeměpis Tematický okruhSvětová ekonomika- sekundární a terciární sektor TémaTextilní, oděvní a obuvnický průmysl Označení DUMUVY_32_INOVACE_826 Jméno autoraIng. Kateřina Vasilová Datum vytvoření AnotaceCharakteristika, tendence a regionální přehled světové výroby textilního, oděvního a obuvnického průmyslu, lze využít jako osnovu pro výklad učitele a základní strukturu zápisu žáků do sešitu. Následuje pracovní list pro procvičení.
Obecná charakteristika -Zpracovává živočišné a rostlinné suroviny -Je součástí zemědělsko-průmyslového komplexu -Podíl potravinářství na celkové průmyslové produkci je u vyspělých zemí ± 20 %, u rozvojových i přes 50 % -Lokalizace je závislá na místech produkce a hlavně na spotřebě – velká sídla -Potravinářské výrobky jsou významnou položkou vývozu jednotlivých zemí – nejvíce se na exportu potravin podílely státy EU (42 %), dále USA (10 %), Brazílie, Čína, Kanada
Srovnání států: Vyspělé státy – převážná část zemědělské produkce projde zpracováním v potravinářství - jsou zastoupeny většinou všechny obory Rozvojové země – převládá domácké zpracování nebo v drobné řemeslné výrobě - rozvíjejí se hlavně výroby zaměřené na export
Kategorie potravinářského průmyslu 1.Obory se zpracováním dovážených surovin – vyrábějí trvanlivé produkty - podniky v místech dopravních uzlů a přístavech - rafinérie cukru, továrny na margarín, čokoládu 2. Méně rozsáhlé provozy domácích závodů: a) orientovaných na suroviny – škrobárny, cukrovary, lihovary, konzervárny, … b) orientovaných na spotřebitele – pekárny, továrny polotovarů, nealko nápojů, …
Masný průmysl -Produkce masa celosvětově roste – zvyšování ŽÚ ve státech s velkým počtem obyvatel + nové postupy uskladnění a přepravy – mrazírny Podle druhu masa: 37 % vepřové maso 28 % kuřecí maso 22 % hovězí maso Podle regionů – vepřové maso: USA, Dánsko, Německo - drůbeží, hlavně kuřecí maso: USA, Čína, Brazílie - hovězí maso: Latin. Amerika, Asie, Sev. Amerika
Rybný průmysl -Zabývá se chovem, zpracováním a distribucí ryb a rybných produktů + zpracování mořských korýšů a měkkýšů Podle druhů: 73 % mořské ryby 10 % sladkovodní ryby 8 % mořští měkkýši 7 % mořští korýši Producenti: - ryby z lovu – Čína, Indonésie, Indie, USA, Peru - ryby z chovu – Čína, Indie, Vietnam, Indonésie, Bangladéš
Mlékárenský průmysl -Výroba a distribuce mléka a mléčných výrobků Mléko: Podle druhů: 83 % kravské mléko, dále buvolí, kozí, ovčí a velbloudí Producenti: 35 % Asie (ovčí, buvolí, kravské) 30 % Evropa (hlavně kravské) Mléčné výrobky: Máslo: 54 % Asie, 24 % Evropa, … Sýry: 50 % Evropa, 27 % Severní Amerika, …
Výroba nápojů -Zahrnuje výrobu nealkoholických i alkoholických nápojů -Ve vývozu hlavně alkoholické nápoje a značkové nealkoholické (Coca-Cola) Produkce a vývoz piva: Čína, USA, Brazílie, Německo Produkce a vývoz vína: Itálie, Francie, Španělsko, USA
Výroba mouky a cukru -Výroba mouky i cukru je závislá na dominantní plodině daného regionu Výroba mouky - Zpracování většinou v zemi pěstování obiloviny nebo z dovezených obilovin – snazší přeprava -Dominantní – pšeničná mouka – Čína, Indie, USA, Rusko, Francie Výroba cukru řepný cukr – Francie, Rusko třtinový cukr – Brazílie, Indie, Čína
Použitá literatura Kašparovský K.: Zeměpis I. v kostce, 1. vyd. Fragment, Praha 2008, ISBN , s Dnešní svět – časopis pro moderní výuku, č. 2, ročník 2012/2013,TERRA Praha 2012, ISSN , s. 12