SOMATOLOGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Obecná stavba a funkce GIT. Dutina ústní. Slinné žlázy. Zuby.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava I. - zabezpečuje příjem a trávení potravy, vstřebávání živin a odstranění zbytků - trávení je biochemický proces, kdy se potrava rozkládá.
Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí trakt II. Morfologie
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Syndrom vyhoření a nemoci trávícího traktu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autor: Lenka Kraváčková
Test Skupina A: 1. Částí střeva 2. Hormony GITu –princip činnosti
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
SOMATOLOGIE.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Opakování - trávicí soustava
Tenké střevo. Tlusté střevo.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

SOMATOLOGIE

Test č.1 A Organely buňky 2. Chromozóm 3. Pentósový cyklus B 8 molekul genetiky,gen Citrátový cyklus Meiosa

TRÁVÍCÍ SYSTÉM Dutina ústní, zuby Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo dvanácterník, lačník, kyčelník Tlusté střevo cekum, appendix tračník konečník řiť Retro / peritoneální dutina Messenterium, Játra, slinivka, žlučník

TRÁVÍCÍ SYSTÉM Trubice: (duté orgány) jícen, žaludek, žlučník tenké a tlusté střevo Orgány (žlázy): Játra, slinivka Prostory: Retro + peritoneum Peritoneum =peritoneum+ omentum+messenterium

Stavba stěny Stavba stěny dutých orgánů: -sliznice=mucosa - epitel -submucosa- podslizniční vrstva řídké pojivo s žlázami, imunit.b. -svalová vrstva (muskularis -propria) (cirkulární a podélná vrstva) hladký – všude příčně pruhovaný – začátek jícnu a anus -seróza – hladké lesklé peritoneum

Ultrazvuk stěny střevní Stavba stěny: 5-seróza 4-svalová vrstva 3-submucosa 2-sliznice-mucosa 1-hlen

Ultrazvuk stěny střevní Stavba stěny: 5-seróza 4-svalová vrstva 3-submucosa 2-sliznice-mucosa 1-hlen

DUTINA ÚSTNÍ Ohraničení Jazyk funkce: jíst, míchat potravu se slinami + chuť + mluvit (L,D,Ch,K … ) Měkké patro– čípek (uvula) Imunitní okruh: nosní, patrová, jazyková mandle, rozptýlená lymfatická tkáň Slinné žlázy – 3páry příušní – největší, ústí do předsíně- ke 2.M podjazykové a podčelistní – ústí do slinné bradavky pod jazykem Sliny: 1,5l denně, reflexy na slinění..PM složení: voda + hlen(mucin) + enzymy (amyláza=ptyalin) + soli K,Na,P,Ca … zubní kámen

ZUBY STAVBA ZUBU Na povrchu je extrémně tvrdá sklovina, tvoří korunku zubu pokračuje pod dáseň jako kost- cement Dentin (tvrdá zubovina)– citlivá vrstva, je to nejmohutnější část zubu, bolí Dřeň (pulpa) – řídká pojivová tkáň s cévami a nervy, bolí Ozubice (periodontium)-vlákna vaziva mezi dásní a cementem.

ZUBY u zubaře Řezáky – dentes incisivi … I1,2 Špičáky – canini … C Třenové – premolares … P1,2 Stoličky – molares … M1,2,3 NEBO 1 2 5 3 Dočasný (mléčný) chrup: 20 zubů, od 6-30 měsíců. výměna za trvalý chrup (32 zubů) začíná v 6létech, dokončuje ve 12 létech (poslední 3.stoličky v 18…24…32… létech)

HLTAN Pharynx, 15cm, fibromuskulární stěna Má 3 částí: 2 4 Pharynx, 15cm, fibromuskulární stěna Má 3 částí: nosová část - nosohltan - nasopharynx ústní část – oroprahrynx hrtanová část - lanryngopharynx Další struktury 1. Lebeční spodina 2. Nosní mandle, 3. patrové mandle 4. Vnitřní nozdry-zadní vstup do nosu – choany a nosní přepážka 5. Epiglotis- příklopka hrtanová 6. Vklesliny- fossae piriformes místo kudy klouže jídlo do jícnu Vyklenutí u prstencové chrupavky- zde končí hrtan 3 5 6

JÍCEN Oesophagus 25cm, Část hrudní a břišní, přechod v oblasti bránice – Th10. Žíly dolní třetiny jícnu: odtok krve do HDž a do vena portae Zvýšení tlaku = vznik jícnových varixů

F K T A p ŽALUDEK tvar háčku na ryby 5 Částí: kardie=česlo, svěrač fornix=fundus=klenba corpus=tělo antrum=předsíň pyloru pylorus=vrátník, svěrač Zafixované jsou: kardie a pylorus Volné jsou: tělo a fornix Křivina- velká : malá poměr „4:1“ K T A p

Sliznice = jamky na 1jamku připadá 3-7žláz Buňky -hlenu Buňky - lipázy Buňky - pepsinogen B. parietální- HCl Buňky - gastrinu Sliznice = jamky na 1jamku připadá 3-7žláz

rytmické stahy žaludku 2-4min 3 litry šťáv denně: hlen-mucín enzymy –pepsin, pepsinogen, žaludeční lipasa, HCl ...úprava mocenstva Fe 3..2 vnitřní faktor … B12 Řízení tvorby šťáv: - nervově – reflexně (chuť,zrak,čich… trvá 1-2hod) - hormonálně gastrin – látky z jídla dráždí aktivují gastrin.buňky (aperitiv)-gastrin pak aktivuje parietální buňky k produkci HCl, aktivuje pepsinogen na pepsin, zvýší produkci šťav žaludku

Peritoneum - pobřišnice 1.kryje povrch většiny orgánů 2.tvoří závěs střeva = mesenterium 3.volně visí jako zástěra = předstěra = omentum Malá předstěra – z malé křiviny žaludku na játra Velká předstěra – z velké křiviny žaludku po celém „předním“ břiše Funkce: 1.útrobní policie = chrání ohraničuje zánět 2.izoluje (obsahuje hodně tuku)

DUTINY BŘIŠNÍ Dutina břišní – peritoneální Dutina „za pobřišnicí“ - retroperitoneální – slinivka dvanácterník částí střeva rektum… PERITONEUM - POBŘIŠNICE 1.kryje povrch většiny orgánů=serosa 2.tvoří závěs střeva = mesenterium 3.volně visí= předstěra = omentum

ŽLUČNÍK obsah 60ml Koncentruje žluč (vstřebává vodu) Složení žluče: 1,5 litru žluče denně Složení žluče: Voda, hlen, Žlučové kyseliny „kameny“ Žlučová barvivá Cholesterol „kameny“ Lecitin „kameny“

ŽLUČNÍK Žlučové cesty: Vnitřní žlučovody -intrahepatální Zevní žlučovody -extrahepatální 5-10cm, šíře 3-8mm

SLINIVKA Má funkci: Exokrinní + endokrinní 1 litr šťávy denně, Silně zásadité Enzymy: -lipáza -proteáza – trypsin -amyláza Tvorba šťáv: -reflexně – je to malý podnět -hormonálně – sekretin – látka ze stěny duodena …do krve.. ..pankreatu..okamžité zvýšení sekrece šťáv Dlouhá 28cm žláza Pankreatický vývod (ductus pancreaticus) Vaterská papila malá velká=společné ústí slinivky a žlučovodu) Oddiho svěrač

SLINIVKA Má funkci: Exokrinní + endokrinní 1,5 milionů Langerhansových ostrůvků produkují Insulin = rovnováha glykémie (hladiny cukru v krvi)

JÁTRA Největší žláza těla 1500gr, 4 Laloky: pravý . . . . . levý čtvercový (quadratus) dolní (caudatus, lalok DDž) Hilus jater – vstupní brána do jater (tepny, žíly, v.portae, žlučovody, uzliny)

Základní stavební a funkční jednotka jater 1-2,5mm velký Jaterní lalůček Základní stavební a funkční jednotka jater 1-2,5mm velký

Lalůček jaterní …Dolní dutá žíla … větve DDž … centrální žíla … lalůčková žíla … větve portální žíly … vena portae … střeva … Jaterní buňka má pól krevní a žlučový … štěrbiny žlučovodů …

TENKÉ STŘEVO 5-7m -Dvanácterník-duodenum -Lačník-jejunum Částí tenkého střeva: -Dvanácterník-duodenum -Lačník-jejunum -Kýčelník-ileum Hlavní funkce: štěpení, vstřebávání

Duodenum 25cm Leží v retroperitoneu (srostlé se zadní stěnou břicha) 4 částí: (pars) superior-bulbus 5cm - vředy descendens D2 –Vaterova papila horizontalis D3 - celiakie ascendens D4 Submukosa obsah.Brunner.žlázy-(tvoří alkalický hlen k neutralizaci HCl) Hormon Sekretin – po kontaktu s jídlem se vyplavuje a aktivuje zejména buňky slinivky ke zvýšené sekreci

Jejunum a ileum Jsou volné s dutině břišní ...zavěšené na cca 15cm dlouhém mesenteriu Rozdíl jejuna a ilea: „ J…I“ J-tlustější červenější stěna J- kratší J- méně cévnaté mesenterium J-méně tuků v mesenteriu J-méně lymfatických bb I-nahromadění Ly.bb-až do Peyerových plaků

Klky (villi) -miliony klků -na buňkách mikroklky Plocha sliznice: 40m2 Na povrchu je jednovrstevný epitel Svalovina- příčná a podélná po celém obvodu, 10 peristaltických vln/min. Šťáva: slabě zásaditá 1-3l denně Hlen + Enzymy + žluč + HCl (Pohárkové buňky produkují hlen) 60% tuků se vstřebává do slepé chylosní cévy …lymfa .d.thoracikus

Trávicí systém – jejunum, ileum 5-7 METRŮ !!! Tenké střevo: štěpí již malé AK a malé cukry a VSTŘEBÁVÁ !!! - střevní žlázky vyprodukují 1-3 litry šťáv denně, pohárkové buňky hlen střevní enzymy disacharidázy (maltáza, sacharáza a laktáza), které štěpí disacharidy na monosacharidy maltáza štěpí maltózu na Glukosu+Glukosu (SLAD.CUKR, PIVO, ŠKROB) sacharáza štěpí sacharózu na Glukosu+Fruktosu (CUKR, ŘEPA, TŘTINA, MED) laktáza štěpí laktózu na Glukosu+Galaktosu (MLÉKO) Peptidáza je enzym štěpící peptidy(bílkoviny) na AK (aminokyseliny) V tenkém střevě probíhá mohutná resorpce- vstřebávání. Pokud se disacharidy nerozštěpí a nevstřebají- dělají průjem … např. nesnášenlivost mléka…průjem, protože není enzym laktáza, Zácpu léčíme disacharidem Laktulosou, který se nevstřebává a dělá průjem

Transitní časy Dutina ústní – jícen – žaludek – tenké střevo – tlusté střevo 1min 2-3sek 2-4hod 1-4hod 10hod-dnů

Enzymy, hormony … GIT Lokalita trávící enzymy jiné složky hormony Dutina amyláza(ptyalin) ústní Žaludek lipása, HCl gastrin pepsin, pepsinogen Játra žluč Slinivka amylása, lipása alkalická sekrece insulin proteása, chymo-trypsin duodenum alkalické sekrece sekretin Jejunum maltasa, sacharasa (F) laktasa (Ga), peptidasa Tlusté stř. bacily

Tlusté střevo 1,5m, sliznice jednovrstevní s mnoha kryptama- prohlubně -cekum appendix -tračník (ascendens, transversum, descendens, sigma) -konečník -řiť Funkce: resorbce vody výměnou za K, bikarbonát (z chymu tvoří skybala) biliony bacilů: produkují vit.B,K, plynný vodík, sirovodík, metan živý se vlákninou Sliznice produkuje hlen-pohárkovými buňkami- (obsahuje protilátky) Pohyb tračníku: 1.segmentace (na místě) 2.peristaltika (dopředu) 3.celkové pohyby (hodně dopředu)

SLEPÉ STŘEVO Slepé střevo – 8cm Appendix – 10cm, POLOHY APPENDIXU Slepé střevo – 8cm Appendix – 10cm, Chlopeň i.c. = valva ileocaecalis

APPENDIX POLOHY APPENDIXU

TLUSTÉ STŘEVO TRANSVERSUM ASCENDENS DESCENDENS CÉKUM APPENDIX SIGMOIDEUM RECTUM ANUS

CÉVY STŘEVA a.mesenterica superior a.mesenterica inferior

KONEČNÍK rectum 12cm, je rovný „rectum“ K anu je připojen pod uhlem 90st . ..tento uhel „anorektální“ brání samovolnému úniku stolice Podélné svaly-2 široké pruhy Má 3 příčné řasy (horní, střední= Kohlrauschova=puborektální sval, dolní). Pod dolní řasou se rektum rozšíří – AMPULA

Řiť- anus Anální (řitní) kanál 4cm Vnitřní a zevní hemoroidy

Nemoci GIT ..rakovina..zánět..rakovina..zánět..rakovina..zánět..rakovina..zánět Zuby – zubní kaz, zánět dásní - gingivitis Dutina ústní, -angína=akutní zánět mandlí (streptokok), -chr.zánět mandlí (bacil,virus), -zánět dutin (bacil,virus) Jícen – refluxní nemoc jícnu-pálení žáhy, hiátová hernie, jícnové varixy Žaludek – zánět, vředy, rakovina, H.pylori Dvanácterník-vředy, Tenké střevo (lačník, kyčelník) - celiakie, alergie, rakovina, malabsorbce-porucha trávení, ILEUS-zauzlování střev, invaginace Tlusté střevo – rakovina, polypy, divertikly, ulcerosní kolitida, Morbus Crohn Appendix – zánety apendixu-appendicitis Konečník, řiť- hemeroidy, výhřez, inkontinence

Zubní kaz Dentin (tvrdá zubovina)– citlivá vrstva, je to nejmohutnější část zubu, bolí Dřeň (pulpa) – řídká pojivová tkáň s cévami a nervy, bolí

Angína Příčina: beta hemolytický streptokok Příznaky . . . . Vzhled – bílé povláčky, Nutno doléčit… nebezpeční vzniku chr.zánětu ledvin, srdce – chlopně, revmatizmus

Refluxní nemoc jícnu

Chirurgická léčba jícnové kýly Fundoplikace Nissen Rosseti Indikace: -selhání farmakol. léčby -mimojícnové příznaky -anatom.změny - hernie

Nemoci GIT Játra – žloutenka-hepatitis – virus žloutenky A,B,C,delta, E, infekční mononukleosa- virus EBV, CMV, cirhosa, fibrosa, steatosa – alkohol, po zánětech, po otravách Slinivka– rakovina, chronický-akutní zánět, Langerhansove ostrůvky- Diabetes mellitus – Insulín, tablety žlučník – kameny, záněty, Žlučovody- kameny, stenosy-zůžení Úrazy - Ruptury jater, sleziny .. Akutně operace, nebo u malých roztržení sledování hematomů pod pouzdrem.

Buňky jater

BACILY DYSMIKROBIE patologické: normální: Helicobacter pylori koky, tyčky Lactobacillus acidophilus, casei, brevis,bulgaricus.. Campylobacter Bifidobacterium difidum, infants Lactococcus lactis, cremoris Salmonela Saccharomyces boulardi Shigela… Streptococcus salivarius Enterococcus faecium E.coli

VLÁKNINA Klidné střevo Průmyslově zpracované ovoce, zelenina, semínka, plody…. do mikroskopických částeček Mnohonásobně narůstá schopnost vázat toxiny, alergeny, aktivátory nádorového růstu… škodliviny Podporu imunity střeva Živná půda pro růst eubakterií … efekt ??? … Klidné střevo (bez polypů, zánětů, infekcí, dysmikrobií, nádorů…)

Doplňková výživa GIT Vláknina – zácpa, trávení Chitosany – zácpa, snížení cholesterolu Enzymy - trávení Vitamíny Carnitin – hubnutí, regenerace Lecitin – rozpouštění žluč.kamenů, metabol.jater Coenzym Q10 – metabolismus jater, srdce, VKR, energie Likvidátory volných kyslíkových radikálů - Bacily – probiotika ..lacto, bifido, saccharomyces Léčivé byliny – Ostropestřec mariánský (silimarin), řepík, třezalka, Aloe – jaterní nemoci, střevo

POLYP

NÁDORY

DIVERTIKLY

HEMOROIDY

ŽIVOTOSPRÁVA Geny – predispozice genová a enzymatická Toxiny, alergeny, imunologicky aktivní látky Mutagenní látky … Mikroorganizmy – bakterie, viry, plísně…

na některé nutno myslet potravinové alergie !!!

REAKCE NA POTRAVINY - Nesnášenlivost (laktosová intolerance…) - Alergeny - Induktory autoimunity (glutensenzitívní enteropatie) - Aktivátory aminů a neurotransmiterů ( histamin, serotonin, tyramin, tryptamin…) - Donátory aminů …(tj. obsahují histamin, serotonin…) - Toxiny v potravinách - Těžce stravitelné potraviny (houby…) - Kontaminované potraviny (bakterie, plísně …)

Reakce na potraviny (neimunologicky podmíněná) (MUDr.Fuchs Martin DrSc. Alergologie, vyd.Galén, 2004 )

(neimunologicky podmíněná) Reakce na potraviny (neimunologicky podmíněná) Snídaně: sýr, salám, med … Svačina: banán, rajče, čokoláda, káva … Oběd: makrelu, špenát, zelí … to zapít … pivem nebo vínem … a navíc den ve stresu … kumuluce „aminů“ za celý den = syndrom podobný alergii

Zde si můžeme položit otázku. Dalším problémem trávícího traktu je jeho endokrinní aktivita Dalším problémem trávícího traktu je jeho endokrinní aktivita Zde si můžeme položit otázku. Je trávící trakt endokrinní žlázou ?? Je vyřešena !

Gastrin SEKRE BOMB ENKE SOM CCK GIP VIP Glu Y I

Endokrinní systém GIT + Langerhansové ostrůvky pankreatu = velký endokrinní orgán neboli systém (gastro-entero-pankreatický systém - GEP)

jinak a „jinde“ reagujeme na alergen … …a navíc… každý jsme jiný, jinak žijeme, trávíme, produkujeme (šťávy)... jinak metabolizujeme jídlo, léky … jinak reagujeme na jídlo, léčbu (jiné množství a kvalitu enzymů, hormonů, transmitérů atd)… jinak a „jinde“ reagujeme na alergen …

Děkuji za pozornost Vaše žaludky Vaše střeva