Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Advertisements

Kovy. Kovy v periodické tabulce I.VIII. 1H 1 2,20 He 2 2Li 3 0,97 Be 4 1,5 B52B52 C 6 2,5 N 7 3,1 O 8 3,5 F 9 4,1 Ne 10 3Na 11 1,01 Mg 12 1,2 Al 13 1,5.
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
CHEMIE
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
D-prvky.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
elektronová konfigurace
Kovy – nekovy polokovy RZ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
KOVY.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Periodická soustava prvků
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Elektrochemická řada napětí kovů
Periodická soustava prvků
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Periodická soustava prvků
Periodická soustava - PSP
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Cvičenie 3: Periodická sústava prvkov
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Rozdělení chemických prvků
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela Nápravníková Období vytvoření VM Leden 2012 Anotace Materiál je určen k výkladu pro žáky 8. ročníku učebního předmětu Chemie. Žáci se seznámí s vlastnostmi chem. prvků. VY_32_INOVACE_CH.8.03 – PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ - prezentace

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ D.I. Mendělejev (1834 – 1907) D.I. Mendělejev (1834 – 1907) objevitel periodického zákona objevitel periodického zákona B. Brauner (1855 – 1935) B. Brauner (1855 – 1935) Profesor chemie na Univerzitě Karlov ě v Praze Profesor chemie na Univerzitě Karlov ě v Praze

ROZDĚLENÍ PRVKŮ 1. kovy- Au, Ag, Fe, Cu, Zn, Pb, Sn, Al 1. kovy- Au, Ag, Fe, Cu, Zn, Pb, Sn, Al 2. polokovy- B, Si, Ge, Se 2. polokovy- B, Si, Ge, Se 3. kovy alkalických zemin- Be, Mg, Ca, Sr 3. kovy alkalických zemin- Be, Mg, Ca, Sr 4. alkalické kovy- Li, Na, K 4. alkalické kovy- Li, Na, K 5. nekovy- C, N, O, P, Cl, Br, I, F 5. nekovy- C, N, O, P, Cl, Br, I, F 6. vzácné plyny- He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn 6. vzácné plyny- He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn 7. VODÍK- H 7. VODÍK- H

KOVY  Kovy tvoří většinu (čtyři pětiny všech prvků)  Vlastnosti : elektrická a tepelná vodivost dají se dobře opracovávat dají se dobře opracovávat jsou kujné a tažné jsou kujné a tažné

ROZLIŠENÍ KOVŮ  Podle hustoty- lehké ( Na, Mg, Al ) - těžké ( Fe, Cu, Pb ) - těžké ( Fe, Cu, Pb )  Podle stálosti na vzduchu a ve vlhkém prostředí - ušlechtilé ( Pt, Au, Ag ) - ušlechtilé ( Pt, Au, Ag ) - neušlechtilé ( Mg, Fe, Zn ) - neušlechtilé ( Mg, Fe, Zn )  Podle ceny - drahé ( Pt, Au, Ag ) - ostatní ( Fe, Al, Zn ) - ostatní ( Fe, Al, Zn )

SLITINY KOVŮ Připravují se tuhnutím roztavených směsí kovů. Připravují se tuhnutím roztavených směsí kovů. Na rozdíl od čistých kovů mají pro určité použití lepší vlastnosti. Na rozdíl od čistých kovů mají pro určité použití lepší vlastnosti. Příklady slitin: Příklady slitin: bronz ( slitina Cu a Sn ) je tvrdší než čistá měď, bronz ( slitina Cu a Sn ) je tvrdší než čistá měď, lépe se slévá. lépe se slévá.

oceli ( slitiny Fe a jiných kovů ) – pevnější, pružnější a odolnější proti vnějším vlivům. oceli ( slitiny Fe a jiných kovů ) – pevnější, pružnější a odolnější proti vnějším vlivům. pájky ( slitiny Pb a Sn ) – mají menší teplotu tání pájky ( slitiny Pb a Sn ) – mají menší teplotu tání než oba čisté kovy. než oba čisté kovy. dural ( slitina Al, Mg a dalších kovů ) větší tvrdost a pevnost než čistý hliník. dural ( slitina Al, Mg a dalších kovů ) větší tvrdost a pevnost než čistý hliník.