Ještě, že ty enzymy v sobě mám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
enzymy klinicko-biochemická diagnostika a metody stanovení
Advertisements

ENZYMY = biokatalyzátory.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_05_PVP_251_Hol
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
A B Rychlost chemické reakce time D[A] Dt rychlost = - D[B] Dt
Jak enzymy pracují.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Enzymy Charakteristika enzymů- fermentů
FS kombinované Chemické reakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Reakční kinetika enzymových reakcí; regulace činnosti enzymů
Chemická stavba buněk Září 2009.
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Kinetika ∆c ∆t.
Enzymy © Jan Novák 2007.
CHEMICKÉ REAKCE.
Enzymy RNDr. Naďa Kosová.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_10.
Kinetika chemických reakcí
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
Enzymy – katalyzátory biochemických reakcí
Kinetika chemických reakcí
Nutný úvod do histologie
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Aminokyseliny, proteiny, enzymologie
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Biokalyzátory chemických reakcí
Mechanismus účinku enzymů RNDr. Naďa Kosová. enzym Teorie komplementarity KLÍČ (substrát) + ZÁMEK (enzym) E. Fischer 1894 substrát.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Enzymy - testík na procvičení –
HISTORIE ENZYMOLOGIE 1. Berzelius (18.stol.) – v rostlinách i živočiších probíhají tisíce katalyzovaných reakcí – FERMENTY – fermentace (Fabrony) 2.
Digitální učební materiál
Mezimolekulové síly.
Enzymy = biokatalyzátory
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
ZÁKLADY ENZYMOLOGIE – ENZYMOVÁ KINETIKA
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Průběh enzymové reakce
Enzymy © Jan Novák 2007.
ENZYMY Krystalová struktura trypsinu
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
  biokatalyzátory Díky nim dochází: a) k látkovému metabolismu b) k přeměnám v živých organismech Nejdůležitější vlastností:   ovlivňovat rychlost.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Enzymy (katalýza biochemických reakcí)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
Enzymy.
Enzymy 15. října 2013 VY_32_INOVACE_130311
Název: Rychlost chemické reakce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Reakční kinetika.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Mezimolekulové síly.
Kinetika enzymových reakcí
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Stavba buňky Mitochondrie Plazmatická membrána Ribozomy
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
Kinetika enzymových reakcí
Transkript prezentace:

Ještě, že ty enzymy v sobě mám

Řecky en zýme = v kvasnicích (odtud byly poprvé izolovány). Dříve nazývány fermenty Biokatalyzátory – katalyzují veškeré reakce v organismech. Historie: 1835 Berzelius – schopnost sladu štěpit škrob, první teorie katalýzy 1860 Pasteur – kvašení způsobeno fermenty, spojeno s buňkou 1897 Buchner – oddělení enzymů, katalýza i mimo buňku 1926 Summer – prokázal, že enzymy jsou bílkoviny 1986 - i RNA může mít enzymatickou funkci

Strukturně jde o proteiny - globulární struktura Katalytický účinek mají také některé molekuly RNA (mluvíme o ribozymech) Známy tisíce enzymů, předpoklad že existují miliardy V každé buňce více než 3000 enzymů Molekulová hmotnost 40 000 až 2 000 000

Reakční kinetika Rychlost reakce, její ovlivnění Rozklad H202 EA (kJ/mol) Bez katalýzy 75,4 jodid 54,4 Pt 48,6 katalasa 23 Reakční kinetika Rychlost reakce, její ovlivnění Srážková teorie, aktivační energie, energetická bariéra Enzymy – snižují aktivační energii, tím že jiný mechanismus, reakce jinou cestou E + S → E – S → E + P

A, B – výchozí látky, substráty, K – katalyzátor, enzym, AK – komplex substrát a enzym, AB – produkt, E – aktivační energie Enzym tak snižuje aktivační energii reakce.

Struktura enzymu Enzymy bílkovinné makromolekuly – reakce se neúčastní celá molekula, jen část = aktivní centrum Enzym většinou 1 aktivní centrum + regulační místa Aktivní centrum – prostorové uspořádání aminokyselin, váže se tam substrát například vodíkovými můstky (jamka, štěrbina)

Působení enzymu: Teorie zámku a klíče (lock& key, teorie komplementarity) Substrát zapadá svou strukturou přesně do aktivního centra. 2. Teorie indukovaného přizpůsobení (induced fit, ruka v rukavici) Aktivní centrum se svou strukturou přizpůsobí substrátu. Indukované přizpůsobení - video Ve snímku dochází ke vzájemné reakci 2 substrátů a přenosu skupiny z jednoho na druhý (modře a červeně). Aktivní centrum enzymu (šedě) přizpůsobuje svou strukturu.

Struktura enzymů: Enzym - bílkovina, někdy jen bílkovina, většinou ale kromě bílkoviny ještě nebílkovinná část Složitější molekuly enzymů (to je většina) se nazývají holoenzymy. Holoenzym je kompletně fungující enzym, skládá se z bílkovinné (apoenzym) a nebílkovinné části (kofaktor).

Kofaktory jsou často odvozeny od vitamínů, váží se také na aktivní centrum, stabilnější při zahřátí, nedenaturují, určují jaké atomy, skupiny se v reakci přenáší. Kofaktor (neproteinová část holoenzymu) Substrát (jeho přeměna probíhá v tzv. aktivním centru) Apoenzym (proteinová část holoenzymu)

KOFAKTORY: Prostetická skupina – kovalentně vázaná na apoenzym 2. Koenzym – vázaný slabými vazebnými interakcemi Příklady: NAD+, FAD, koenzym A, biotin

Srovnání s anorganickými katalyzátory: Stejné vlastnosti – snižují aktivační energii, zvyšují rychlost, neovlivňují rovnováhu Odlišnost 1. Účinnější (stačí menší látkové množství). Za 1 sekundu přemění 1 mlk enzymu klidně 100 tisíc mlk substrátu, jednotka 1 katal = množství katalyzátoru, který přemění 1mol substrátu za 1 sekundu, běžně μkatal 2. Specifita – enzymy katalyzují jen jednu reakci 3. Účinek enzymu lze regulovat 4. Pracují za mírných podmínek vnitřního prostředí organismu.

Specifita enzymů: Enzymy mají velkou specifitu, katalyzuje každý jen danou reakci. Specifita: reakční (účinková) – katalyzují jednu konkrétní přeměnu substrátu, jeden typ reakce, závislá na kofaktoru substrátová – vybírají specifický substrát (reaktant), který přeměňují. Závislá na apoenzymu. Sférická záležitost. Mohou vybírat i konkrétní stereoizomer (díky stavbě enzymu z L-aminokyselin), častěji jsou ale skupinově specifické (alkohol-dehydrogenáza odbourává ethanol i methanol).

Rychlost enzymově katalyzované reakce Závisí na Koncentraci substrátu Množství enzymu Fyzikálně – chemických vlastnostech prostředí Přítomnosti modifikátorů ovlivňujících činnost enzymů, aktivátory a inhibitory.

1) Množství enzymu nebo substrátu v = V [S] / [S] .Km

2) pH Většina enzymů lidského těla má pH-optimum kolem 6, výjimku tvoří enzymy trávicího traktu, na grafu je pepsin z žaludku a trypsin z dvanáctníku.

3) Teplota Enzymy lidského těla mají teplotní optimum lehce nad běžnou tělesnou teplotou, během nemoci, kdy se tělesná teplota zvyšuje (horečka), probíhá metabolismus intenzivněji. Nad 600C málokteré aktivní.

Aktivace enzymu Enzymy jsou často produkovány v neaktivní formě tzv. proenzymu neboli zymogenu. Aktivaci způsobí až proteolytické štěpení části apoenzymu (např. kyselé prostředí žaludku přeměňuje neaktivní pepsinogen na aktivní enzym pepsin) nebo změna aktivního místa způsobená navázáním nějaké molekuly (regulátoru) mimo aktivní centrum do tzv. allosterického centra (allosterická aktivace).

Inhibice enzymu Enzym může být zbaven své funkce (resp. může být snížen jeho katalytický účinek) pomocí molekuly tzv. inhibitoru. Kompetitivní (soutěživá, vratná) inhibice probíhá kompetice substrátu a inhibitoru o pozici v aktivním centru 2) Nekompetitivní (nevratná) inhibice reaktivní skupiny aktivního centra enzymu (-OH, -SH) jsou trvale zablokované např. kationty těžkých kovů, tzv. katalytickými jedy

Allosterická inhibice Pokud se inhibitor váže na jiné místo než je aktivní centrum enzymu, mluvíme o allosterické inhibici. Její mechanismus bude zřejmý po shlédnutí následující animace. Allosterická inhibice - video Enzym (modře) štěpí substrát (červené kuličky). Pokud přidáme allosterický inhibitor (žlutým odkazem vlevo dole), enzymatická reakce neproběhne, protože se změnilo aktivní centrum.

Názvosloví a systematika enzymů: Původně: koncovka –IN (např. trypsis, pepsin) Poté: substrát + -ASA (popř. –ÁZA), např. amyláza, lipáza nebo reakce + -ASA, -ÁZA, např. oxidáza, hydroláza Dnes: substrát + reakce + -ASA, -ÁZA, např. alkohol-dehydrogenáza

Dnes je známo přes 3000 různých enzymů, jsou klasifikovány podle reakcí, které katalyzují, do 6 enzymatických tříd, ty jsou dále děleny na podtřídy, ty na skupiny a každý enzym má své pořadové číslo. Enzymatická komise při IUPAC pak uděluje každému enzymu čtyřmístné kódové číslo. Např. E.C. 1.1.1.27 znamená: (EC je zkratka Enyme Comission), 1 na prvním místě znamená enzym 1. třídy, tedy oxidoreduktáza, 1 na 2. místě znamená podtřídu způsobující oxidaci primární alkoholové skupiny, 1 na 3. místě znamená přítomnost pyridinového koenzymu a 27 je pořadové číslo enzymu, konkrétně se jedná o laktát-dehydrogenázu.

Třídy enzymů: 2. TRANSFERÁZY: OXIDOREDUKTÁZY: způsobují mezimolekulové redox přeměny, přenos, vodíku, kyslíku, elektronů, obsahují přenašečové kofaktory, jako NAD+, NADP+, FAD, cytochromy 2. TRANSFERÁZY: katalyzují přenos nejrůznějších funkčních skupin, např. –CH3, -NH2, glukózu, fosfát,

3. HYDROLÁZY: hydrolytické štěpení vazeb, např. rozklad peptidových, glykosidických, esterových, fosfodiesterových, patří mezi ně trávicí enzymy, pracují bez kofaktorů 4. LYÁZY (SYNTÁZY): nehydrolytické nebo neoxidační štěpení vazeb, často za vzniku dvojné vazby (eliminace), popř. adice na dvojnou vazbu. Při štěpení se často odštěpuje malá molekula (H2O, CO2, NH3)

5. ISOMERÁZY: katalyzují isomerace, přesuny atomů a skupin v rámci molekuly 6. LIGÁZY (SYNTETÁZY): katalyzují vznik energeticky náročných vazeb za současného štěpení makroergních sloučenin (např. ATP)

Enzymatické reakce Procvičte si zařazování enzymů do tříd. U každé rovnice se pokuste (podle sešitu či učebnice pojmenovat reaktanty) a zařazení do jedné z 6 enzymatických tříd. Následná kliknutí vám ukážou názvy složitějších sloučenin, název třídy enzymu a v závorce i název konkrétního enzymu).

Lyáza (aldoláza)

(laktátdehydrogenáza) Oxidoreduktáza (laktátdehydrogenáza)

(triosafosfátisomeráza)

Hydroláza (lipáza)

Transferáza (hexokináza)

Isomeráza (citrátisomeráza)

Ligáza (pyruvátkarboxyláza)

(alkoholdehydrogenáza) Oxidoreduktáza (alkoholdehydrogenáza)

(porfobilinogensyntháza) Lyáza (porfobilinogensyntháza)

Ligáza (glutaminsynthetáza)

(alaninaminotransferáza)