Translace je proces překládání informace uložené v mRNA do pořadí aminokyselin vznikající bílkoviny. Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vysokomolekulární látky v buňce Replikace, transkripce a translace DNA
Advertisements

Molekulární základy dědičnosti
Transkripce, translace, exony, introny
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
PROTEOSYNTEZA.
Aminokyseliny.
Základy biochemie KBC / BCH
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Translace (druhý krok genové exprese: Od RNA k proteinu)
PROTEOSYNTÉZA A BIODEGRADACE
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Transkripce a translace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Translace (druhý krok genové exprese)
Proteosyntéza RNDr. Naďa Kosová.
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Základy biochemie KBC/BCH
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
7. Metabolismus proteinů a aminokyselin
Molekulární genetika DNA a RNA.
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
Translace (druhý krok genové exprese)
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Didaktické testy z biochemie 6
Od DNA k proteinu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Nukleové kyseliny Opakování
Didaktické testy z biochemie 5 Transkripce Milada Roštejnská Helena Klímová.
Translace a genetický kód
Transkripce a translace
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Úvod do studia biologie
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_19_Proteosyntéza.
Metabolismus bílkovin biosyntéza
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GENETIKA dědičnost x proměnlivost.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Translace Proteosyntéza.
Genetický kód – translace
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Translace (druhý krok genové exprese)
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Milada Teplá, Helena Klímová
Molekulární základy genetiky
Genetický kód Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím.
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Transkript prezentace:

Translace je proces překládání informace uložené v mRNA do pořadí aminokyselin vznikající bílkoviny. Jakmile vznikne funkční mRNA, informace v ní obsažená může být ihned použita pro syntézu proteinu. Pravidla, kterými se řídí prostřednictvím mRNA přenos z nukleotidové sekvence DNA do aminokyselinové sekvence, jsou definovaná jako genetický kód. Genetický kód= sekvence nukleotidů mRNA je tvořen kodony. Kodony jsou triplety (trojice) bází specifikující určitou aminokyselinu. Různým kombinováním 4 písmen genetického kódu v mRNA (A, G, C, U) můžeme vytvořit 4 3 = 64 možných kodonů. Kódovaných aminokyselin je jen 20=> danou aminokyselinu může kódovat= určovat její zařazení více kodonů= genetický kód je degenerovaný. Ale naopak jednomu kodonu přísluší nanejvýš jedna aminokyselina. Existují triplety se specifickým významem- triplet AUG= iniciační kodon, start kodon (vedle kodonu pro methionin), triplety UAA, UAG, UGA= terminační kodony, stop kodony=>61 kodonů kóduje 3 jsou terminační kodony. Genetický kód je univerzální, je přírodním standardem. V genetickém kódu mitochondriální DNA jsou určité významové odchylky od kódu jaderné DNA=>genetický kód není identický pro syntézu proteinů v jádře i mitochondriích. Kód je čten vždy od stejného místa po tripletech, kodony které jsou takto čteny tvoří tzv. čtecí rámec. V genetickém kódu platí konvence, že 5'-konec nukleotidové sekvence mRNA je zapisován vlevo.

A U G U U G C A C A G U C C G A G A mRNA 5' 3' A U G U U G C A C A G U C C G A G A U U G U G C A A C C C G G U A A G A mRNA

A U G U U G C A C A G U C C G A G A A U G U U G C A C A G U C C G A G A 5' 3' 5' 3' 5' 3' A U G U U G C A C A G U C C G A G A mRNA A C A Thr Gln Ser Val Lys Ala Stop kodon Leu Ser ArgPro Cys Gln Gly Leu

Druhý nukleotid UCAG První nukleotid U UUU fenyalaninUCU serinUAU tyrosinUGU cysteinU Třetí nukleotid UUC fenyalaninUCC serinUAC tyrosinUGC cysteinC UUA leucinUCA serinUAA stop kodonUGA stop kodonA UUG leucinUCG serinUAG stop kodonUGG tryptofanG C CUU leucinCCU prolinCAU histidinCGU argininU CUC leucinCCC prolinCAC histidinCGC argininC CUA leucinCCA prolinCAA glutaminCGA argininA CUG leucinCCG prolinCAG glutaminCGG argininG A AUU isoleucinACU threoninAAU asparaginAGU serinU AUC isoleucinACC threoninAAC asparaginAGC serinC AUA isoleucinACA threoninAAA lysinAGA argininA AUG methioninACG threoninAAG lysinAGG argininG G GUU valinGCU alaninGAU kyselina asparagováGGU glycinU GUC valinGCC alaninGAC kyselina asparagováGGC glycinC GUA valinGCA alaninGAA kyselina glutamováGGA glycinA GUG valinGCG alaninGAG kyselina glutamováGGG glycinG Iniciační kodon Terminační kodony

Kodony v mRNA nerozpoznávají přímo aminokyseliny, které specifikují. Translace mRNA do proteinu závisí na tRNA (transferová RNA). Ke každému kodonu mRNA přísluší antikodon tRNA, a tím aminokyselina, kterou tRNA přináší. tRNA vzniká transkripcí. Struktura tRNA připomíná jetelový list, představuje soubor nejméně20 různých typů molekul,má jednořetězcové i dvouřetězcové oblasti, nejčastěji se v ní vyskytují minoritní dusíkaté báze. Na molekule jsou dvě nesmírně důležitá místa- antikodonová smyčka a aminokyselinový stonek, ten má koncovou sekvenci –CCA, na níž je navázaná odpovídající aminokyselina, dokud není poskytnuta pro tvorbu polypeptidového řetězce. Touto částí váže příslušné aminokyseliny Touto částí se páruje s kodonem v mRNA tRNA

Aminokyselina se navazuje na aminokyselinový stonek při procesu nabíjení tRNA. 1) aktivace aminokyseliny- reakce s ATP 2) napojení aktivované aminokyseliny na tRNA Proces vyžaduje katalytický účinek enzymu aminoacyl- tRNA- synthetasy- pro každou aminokyselinu jiný enzym. Požadovanou energii odebírá hydrolýzou ATP.

Ribozomy jsou místem proteosyntézy. V eukaryotické buňce je jich řádově 10 6 v prokaryotické Eukaryotní ribozomy jsou typu 80 S (velká podjednotka 60 S, malá podjednotka 40 S), prokaryotní jsou typu 70 S (velká podjednotka 50 S, malá podjednotka 30 S). Eukaryotní ribozomy jsou volné nebo jsou součástí drsného endoplazmatického retikula. V eukaryotních buňkách se v semiautonomních organelách- mitochondrie, plastidy vyskytují ribozomy prokaryotního typu. Ribozomy jsou tvořeny rRNA (vzniká transkripcí, syntetizuje se v jadérku, které je uloženo v jádře)- katalytická funkce a proteiny- pouze stabilizační funkce. Každý ribozom obsahuje čtyři vazebná místa pro molekuly RNA: jedno pro mRNA a tři pro tRNA- E (exit) místo, A (aminoacylové) místo a P (peptidové) místo. Ribozomy se skládají ze dvou podjednotek- velká a malá podjednotka Malá podjednotka zodpovídá za nasednutí tRNA na kodon mRNA. Velká podjednotka katalyzuje vznik peptidové vazby mezi aminokyselinou a polypeptidovým řetězcem. Ribozomy

E-místoP-místoA-místo Velká ribozomální jednotka Malá ribozomální jednotka P A E Vazebné místo pro mRNA

1. Nabití molekul tRNA 2. Iniciace 1) spojení malé ribozomální podjednotky s iniciační tRNA, která má na sobě vázaný methionin (u bakterií formyl-methionin) u eukaryot je iniciační tRNA s navázaným methioninem připojená k malé ribozomální jednotce za asistence několika tzv. iniciačních faktorů 1) nalezení iniciačního kodonu AUG na molekule mRNA malou ribozomální podjednotkou s navázanou iniciační tRNA 2) spojení malé ribozomální podjednotky s navázanou iniciační tRNA a velké ribozomální podjednotky na molekule mRNA obvykle blízko jejího 5'-konce 3) navázání další molekuly tRNA, která přináší aminokyselinu aa2 4) vznik peptidové vazby mezi methioninem a přicházející aminokyselinou aa 2 = ribozom začíná stavět polypeptid methionin je napojen C koncem peptidovou vazbou na aminoskupinu aminokyseliny aa2 pomocí enzymu transpeptidasy= peptidyltransferasy 1) posunutí ribozomu o 3 nukleotidy podél mRNA, uvolnění tRNA bez navázané aminokyseliny= vybité z E-místa a přesun tRNA z A-místa do P-místa => pokračovaní procesu Postup translace

iniciační tRNA, která má na sobě vázaný methionin Malá ribosomální podjednotka mRNA 5' 3' AUG Met Iniciace translace

Met AUG mRNA 5' 3' Iniciace translace

E P A E P A Met AUG mRNA 5' 3' Velká ribosomální podjednotka Iniciace translace

E P A Met AUG mRNA 5' 3' aa 2 Iniciace translace

EPA 5' 3' mRNA AUG Metaa 2 Iniciace translace

EPA 5' 3' mRNA AUG Met aa 2 Iniciace translace

3. Elongace ( prodlužování řetězce) Ribozom čte kodony mRNA ve směru 5‘ – 3‘ =pohybuje se směrem doprava Polypeptidový řetězec roste směrem od N-konce k C-konci. Neustále se opakuje tříkrokový cyklus 1) ribozom přijímá nabité tRNA komplementárních anikodonů, vážou se do A místa EPA aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 mRNA aa 4 5' 3'

2) ribozom staví polypeptid z aminokyselin přinášených tRNA, dochází ke vzniku peptidových vazeb mezi prodlužujícím se řetězcem a nově přicházejícími aminokyselinami EPA mRNA aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 aa 4 5'3'

3) ribozom se posouvá o 3 nukleotidy podél mRNA tRNA bez navázané aminokyseliny= vybitá se uvolní z E-místa a tRNA z A-místa se přesune do P-místa, polypeptid narůstá až do okamžiku, kdy ribozom dorazí k terminačnímu kodonu EPA mRNA aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 aa 4 5'3'

EPA 5' 3' mRNA aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 aa 4 aa 5 Elongace translace (prodlužování řetězce)

Po vláknu mRNA se pohybuje v určitých vzdálenostech řada ribozomů= polyribozom= polysom a každý je v jiné fázi tvorby polypeptidového řetězce. U ribozomů na drsném endoplazmatickém retikulu je vhodnější si představit pohyb vlákna mRNA, které je přes tyto ribozomy protahováno.

4. Terminace 1) ribozom dorazí k jednomu ze tří terminačních (stop) kodonů (UAA, UAG,UGA)- není jim přiřazená žádná aminokyselina. 2) místo tRNA se na stop kodon v A (aminoacylovém) místě vážou tzv. terminační faktory, které mění aktivitu transpeptidasy= peptidyltransferasy tak, že místo aminokyseliny použije molekulu vody (váže se hydroxylovou skupinou) pro uvolnění karboxylového konce hotového polypeptidového řetězce z tRNA v P (peptidovém) místě. 3) protein se uvolňuje do cytoplasmy= ukončení proteosyntézy 4) mRNA je odpojena od ribozomu 5) dojde k disociaci obou podjednotek ribozomu, které se mohou navázat na jinou molekulu mRNA a začít novou translaci

Terminace translace EPA 3' mRNA H2OH2O UAA NH 2 aa 5 aa 4 aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 aa 5 aa 4 aa 3 aa 2 aa 1 COOH EPA aa 5 aa 4 aa 3 aa 2 aa 1 mRNA UAA Uvolňovací faktor 3' 5'

E P A mRNA 5' UAA Terminace translace 3'

EPA 5'3' aa AUG 5'3' mRNA Malá ribosomální podjednotka s navázanými iniciačními faktory AUG 3' Vazba na mRNA AUG 5'3' mRNA AUG 3' Met aa Velká ribosomální podjednotka Aminoacyl- tRNA Vznik peptidové vazby 5' Met EPA EPA AUG EPA EPA EPA EPA aa 5 aa 4 aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 5'3' UAA aa 5 aa 4 aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 5'3' UAA 5'3' NH 2 aa 5 aa 4 aa 3 aa 2 aa 1 COOH Uvolňovací faktor 5'3' 5'3' UAA aa 5 aa 4 aa 3 aa 2 aa 1 NH 2 H2OH2O E P A

Prezentace: Biochemie zblízka- Pavel Klouda, nakladatelství Pavko, 2012 Biologie modelové otázky k přijímacím zkouškám na Univerzitu Karlovu v Praze 1. lékařskou fakultu- Jaroslav Kotlas za kolektiv, 2007, 2011 Poznámky z hodin RNDr. Zuzany Lenochové PhD. Zdroje