Sluneční energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

Z obnovitelných zdrojů
Energie na Zemi.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Abiotické podmínky života
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sluneční elektrárna.
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tepelný akumulátor.
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Elektromagnetické vlny a záření
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Ultrafialové záření.
Světlo.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem listopad 2011
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Digitální učební materiál
Energie Za předpokladu použití psacích potřeb. Zdroje energie Energie ze Slunce – je základem koloběhu vody v přírodě, ohřívání a pohybu vzduchu, důležitá.
VY_32_INOVACE_11_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Př-4. ročník
VY_32_INOVACE_01_Sluneční záření Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Tepelné akumulátory.
VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ
Využití energie Slunce
Autor: Mgr. Martina Vaculová
Solární energie A její využití.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceSeznámení.
Světlo Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. L. KašparJméno: Vojtěch Bezděk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Světlo, optické zobrazení - opakování
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Abiotický faktor světlo
Elektromagnetické vlny a záření
Vocásková Aneta Le Duc Dung
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Obnovitelné zdroje energie a blízká budoucnost
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Sluneční energie

Solární energie Označována jako obnovitelný zdroj energie Vzniká jadernými přeměnami v nitru Slunce Jsou to všechny druhy a množství energie slunečního záření přeměněné k využití Na zemi dopadá ve formě světelného záření 200 000krát více energie než činí součastná spotřeba lidstva Projevy: Energie fosilních paliv, vodní energie(koloběh vody), teplo Spektrum slunečního záření: Záření ultrafialové, viditelné, infračervené

Ultrafialové záření (UV) Elektromagnetické vlnění s kratší vlnovou délkou (pod 400 nm) Pro člověka neviditělné Částečně vnímají včely a někteří další živočichové (plazi, ptáci, některý hmyz) Využívá se v lékařství k ozařování (horské slunce), u obrazů lze odhalovat přemalby UVA (dlouhovlnné), UVB (středněvlnné), UVC (krátkovlnné) Viditelné záření (světlo) Elektromagnetické vlnění vnímané lidským okem (400-750 nm) Základní vlastnosti světla svítivost, barva, polarizace, Studiem světla se zabývá optika Infračervené záření (IR) Elektromagnetické vlnění viditelné pro oko červenou ( přes 750 nm), vnímáno hlavně jako tepelné záření V lékařství se využívají infračervené lampy k ozařování

Využití sluneční energie Přímé Energii lze využít přímo pro: výrobu elektrické energie, v zemědělství (skleník), zpracování užitkové vody (ohřev, destilace), vytápění Nepřímé Nepřímo se energie v přírodě přeměňuje na: potenciální energii vody (vodní elektrárny), kinetická energie, chemická energie biomasy (včetně fosilních paliv) Solární články Sluneční baterie, které mění energii světelnou na energii elektrickou Daří se přeměnit celkově v energii elektrickou asi 17% dopadajícího záření

Soustředění energie na jedno místo Sluneční pec: Jiný způsob využití energie je nikoli přijímat plošně, ale pomocí parabolických zrcadel ji odrážet a soustředit na do jednoho místa s „receptorem“ schopným tuto energii uchovat nebo zpracovat

Význam sluneční energie Záření pohání na Zemi téměř veškeré procesy Je na ní závislé podnebí, změny počasí i teploty, významně se podílí na přílivu a odlivu Pomáhá na zemském povrchu udržet vodu v kapalném skupenství Klíčovou roli hraje při fotosyntéze rostlin Umožňuje vidět živočichům Ultrafialové záření podněcuje tvorbu vitamínu D (při dlouhodobějším působení může způsobovat mutaci a vznik nádorových onemocnění)

Zdroj: www.cs.wikipedia.org , UNIVERSUM encyklopedie pro 21.století