KAPRAĎOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Kapraďrosty (Pteridophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.15/Li
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
KAPRAĎOROSTY.
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kapraďorosty – Plavuně, Přesličky a Kapradiny
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LIŠEJNÍKY - MECHY - KAPRADINY PLAVUNĚ A PŘESLIČKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
KAPRADINY.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Kapraďorosty (Pteridophyta)
Kapraďorosty Mgr. Jana Kalová
 Jsou středně velké rostliny  Semenné rostliny  Zelené, fotosyntetizují  Obývaly naši Zemi už před 350 mil. lety  V té době – stromovitý vzrůst –
63. RISK VÝTRUSNÉ ROSTLINY
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
KAPRAĎOROSTY VY_52_INOVACE_B1 – 32 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Opakování výtrusné rostliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Autor.
Vyšší rostliny, kormus, rodozměna, gametofyt, stélka, sporofyt
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Schéma rodozměny u izosporních kapraďorostů
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Elektronická učebnice - II
KAPRAĎOROSTY.
VÝTRUSNÉ ROSTLINY MECHOROSTY a KAPRAĎOROSTY
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
rostliny, které se rozmnožují výtrusy, jsou zelené, nekvetou
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.11 Anotace: Prezentace seznamuje s výtrusnými rostlinami, životním cyklem, zástupci. Vzdělávací oblast: Třídění rostlin, výtrusné.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Plavuně /Lycopodiophyta/
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Oddělení: Kapraďorosty
KAPRADINY VALÉRIE75. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: .
Kapradiny - Polypodiophyta
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování – mechorosty a kapraďorosty Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/15 Šablona:
Plavuně, přesličky Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kapradiny Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování učiva.
Výtrusné rostliny - kapradiny
Kapraďorosty – kapradiny
Kapraďorosty.
Výtrusné rostliny – plavuně, přesličky, kapradiny
KAPRADINY VALÉRIE75. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: .
Kapradiny. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Přesličky, plavuně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Kapradiny.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Kapraďorosty – plavuně, přesličky
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Kapraďorosty.
Transkript prezentace:

KAPRAĎOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

„KAPRAĎOROSTY“ KAPRAĎOROSTY patří mezi výtrusné rostliny – rozmnožují se výtrusy dále je řadíme do skupiny rostlin cévnatých – mají dokonale vyvinutá vodivá pletiva, obsahující cévní svazky plavuně, přesličky, kapradiny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

HISTORIE KAPRAĎOROSTŮ po rhyniových rostlinách, jako druhé, osídlily souš – byly evolučně úspěšnější v boji o světlo, živiny… daleko větší rozměry - stromovité kapradiny, plavuně, přesličky prvohory Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KARBON období prvohor teplé, vlhké období rozvoj stromovitých kapradin – pralesy první suchozemští obratlovci (obojživelníci) a hmyz vznik černého uhlí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

UHLÍ fosilní palivo neobnovitelný zdroj energie vznikalo miliony let z těl rostlin, pomalým procesem tlení bez přístupu vzduchu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

oddělení: PLAVUNĚ Oddělení: PLAVUNĚ živé fosílie, přeživší v nezměněné podobě až do dnes mají vidličnatě větvenou lodyhu, některé větve nesou výtrusnicové klasy všechny druhy našich plavuní jsou chráněné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽIVOTNÍ CYKLUS PLAVUNÍ 1) dospělá rostlina s výtrusnými klasy 2) výtrusný klas s vypadávajícími výtrusy 3) výtrus 4) klíčící výtrus 5) prokel 6) pelatky (samčí pohl. org.) 7) zárodečníky (samičí pohl. org.) 8) oplození 9) klíčící rostlina 2 3 4 5 1 6 8 7 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PLAVUŇ VIDLAČKA typické vidlice naše nejběžnější plavuň plazivé lodyhy až několik metrů dlouhé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

oddělení: PŘESLIČKY Oddělení: PŘESLIČKY na rozdíl od plavuní se jedná o běžné rostliny mají článkované tělo (lodyhu i listy) jsou to víceleté rostliny (zimu přečkávají pomocí podzemního oddenku, na jaře znovu vyraší) obsahují sloučeniny křemíku – proto jsou tuhé Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽIVOTNÍ CYKLUS PŘESLIČEK 1) dospělá rostlina s jarní lodyhou s výtrusnými klasy 2) výtrusný klas s vypadávajícími výtrusy 3) výtrus s háčky 4) prokel 5) pelatky (samčí pohl. org.) 6) zárodečníky (samičí pohl. org.) 7) oplození 8) klíčící rostlina 3 2 4 6 5 1 7 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PŘESLIČKA ROLNÍ nejběžnější druh tuhá lodyha a listy! „rok přesličky“ na jaře vyraší nezelené jarní lodyhy nesoucí výtrusné klasy, ty po opadu výtrusů odumírají v létě potom raší nové zelené letní lodyhy, které fotosyntetizují, a odumírají až na podzim Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PŘESLIČKA LESNÍ není tak tuhá jako přeslička rolní tvoří jen jeden typ lodyhy – po opadu výtrusů na jarní lodyze vyraší listy hojná hlavně na stinných místech v lesích Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

oddělení: KAPRADINY Oddělení: KAPRADINY nejdokonalejší kapraďorosty bylinné i stromovité druhy mají dobře vyvinuté listy, jsou vytrvalé rozmnožují se výtrusy, které opadávají z výtrusných kupek, uložených na spodní straně listů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽIVOTNÍ CYKLUS KAPRADIN 1) dospělá rostlina 2) list s výtrusnými kupkami 3) vypadávající výtrusy 4) klíčící prokel 5) oplození (samčí pelatky, samičí zárodečníky) 6) klíčící dospělá rostlina 2 3 4 1 5 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KAPRAĎ SAMEC naše nejběžnější kapradina mladé listy stočené oddenek ukrytý v půdě listy až 1 m dlouhé, na spodní straně výtrusné kupky léčivá rostlina (střevní paraziti, žlučník, popáleniny) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

OSLADIČ OBECNÝ skalnatá místa oddenek je velmi sladký, sladkou chuť oddenku způsobuje látka osladin která je 3 000 x sladší než řepný cukr !!! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SLEZINÍK ROUTIČKA běžná kapradina na rozpadajících se zdech velmi dobře snáší vyschnutí kořenů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ŽEBROVICE RŮZNOLISTÁ lesy vyšších poloh dva tvary listů listy vegetativní (slouží jen výživě, velké) listy nesoucí výtrusy (úzké, na vrchu) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

naše ohrožené kapradiny jelení jazyk celolistý hadí jazyk obecný Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

nepukalka vzplývající vodní kapradiny marsilka čtyřlistá nepukalka vzplývající Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

tropické kapradiny parožnatka sobí epifytická kapradina z jihovýchodní Asie cyatea jižní stromovitá kapradina z Austrálie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 1 (přeslička): fotoarchiv autora (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 2 (plavuň, přeslička, kapradina): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 3 (prvohorní plavuň, přeslička, stromovitá kapradina): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 4 (karbonský les): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 5 (uhlí): je volné dílo a je dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coal_bituminous.jpg Obrazový materiál snímek 6 (plavuň): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 7 (životní cyklus plavuní): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 8 (plavuň vidlačka): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lycopodium_clavatum_270108.jpg Obrazový materiál snímek 9 (přeslička): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 10 (životní cyklus přesliček): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 11 (přeslička): fotoarchiv autora (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 12 (přeslička lesní): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum_sylvaticum2.jpg Obrazový materiál snímek 13 (kapradina): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 14 (životní cyklus kapradin): autorská kresba (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (kapraď samec): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 16 (osladič obecný): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 17 (sleziník routička): je volné dílo, jelikož jeho copyright vypršel Obrazový materiál snímek 18 (žebrovice): fotoarchiv autora (J. Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 19 (jelení jazyk): fotoarchiv autora (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 19 (hadí jazyk obecný): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ophioglossum_vulgatum_Saarland_01.jpg Obrazový materiál snímek 20 (marsilka čtyřlistá): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ophioglossum_vulgatum_Saarland_01.jpg Obrazový materiál snímek 20 (nepukalka): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salvinia_natans1.jpg Obrazový materiál snímek 21 (cyatea): tato fotografie je volné dílo, na přání autora. Je dostupná na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cyathea-med3.jpg Obrazový materiál snímek 22 (parožnatka): tato fotografie je volné dílo, na přání autora. Je dostupná na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paro%C5%BEnatka_2.jpg ČABRADOVÁ Věra a kol. Přírodopis 7. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2005. ISBN 80-7238-424-4. ROZSYPAL Stanislav a kol. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: SCIENTIA spol. s.r.o., pedagogické nakladatelství , 2003. ISBN 80-7183-268-5. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.