Polokovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Test znalostí o kovech a nekovech
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Chemické prvky-nekovy č.1
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
VÝROBA A POUŽITÍ TELLURU
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Alkalické kovy Struktura vyučovací hodiny:
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
elektronová konfigurace
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Historie polovodičových součástek I.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
POLOKOVY.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Stříbro.
Výroba a použití telluru
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Jižní amerika Nerostné suroviny
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Značky a názvy prvků (nekovy a polokovy)
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Periodická soustava prvků
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Autor: Mgr. M. Vejražková
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Rozdělení chemických prvků
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Polokovy

Co jsou to polokovy? Polokovy jsou prvky, které mají některé vlastnosti kovů i nekovů. Vzhledově se podobají kovům, mohou mít i kovový lesk, nejsou však kujné a tažné. Na rozdíl od kovů jsou špatnými vodiči tepla a elektrického proudu.

Polokovy jsou pevné prvky, které se využívají jako polovodiče Polokovy jsou pevné prvky, které se využívají jako polovodiče. Elektrická vodivost polokovů se zvyšuje s rostoucí teplotou nebo vlivem atomů příměsových prvků. Nejvýznamnějšími polokovy jsou vedle křemíku také germanium a arsen. Používají se k výrobě polovodičových součástek, integrovaných obvodů a čipů. Sloučeniny arsenu jsou velice jedovaté a vědci se domnívají, že mohou být i karcinogenní. Do životního prostředí se dostávají zejména spalováním nekvalitních fosilních paliv.

Jaké prvky patří do polokovů? Bor Křemík Germanium Arzen Selen Antimon Tellur Astat

Bor Zkratka: B Český název: Bor Latinský název: Borum Protonové číslo: 5 Elektronegativita: 2,01 Objeven roku: 1808 Obsažen v: mořské vodě, minerálních pramenech a sopečných plynech

Křemík Zkratka: Si Český název: Křemík Latinský název: Silicium Protonové číslo: 14 Elektronegativita: 1,74 Objeven roku: 1824 Nejčastější využití: Výroba skla, solární panely a polovodičových součástek Obsažen v: zemské kůře, horninách

Druhým nejrozšířenějším prvkem na Zemi je právě křemík Druhým nejrozšířenějším prvkem na Zemi je právě křemík. Jeho sloučeniny jsou obsaženy v řadě nerostů a hornin. Křemík se používá k výrobě mikročipů. Významné sloučeniny křemíku jsou silikony. Používají se jako tmely, lepidla a mazadla. Jsou zdravotně nezávadné, slouží proto i k výrobě zdravotnických pomůcek.

Germanium Zkratka: Ge Český název: Germanium Latinský název: Germanium Protonové číslo: 32 Elektronegativita: 2,02 Objeven roku: 1886 Nejčastější využití: Integrované obvody přístroje pro noční vidění Obsažen v: zemské kůře, příměs v rudách zinku a stříbra

Arzen Zkratka: As Český název: Arzen Latinský název: Arsenicium Protonové číslo: 33 Elektronegativita: 2,20 Objeven roku: 1250 Nejčastější využití: Součást tranzistorů a počítačových procesorů Obsažen v: zemské kůře,příměs v rudách niklu,kobaltu,antimonu a stříbra, mořských rybách

Selen Zkratka: Se Český název: Selen Latinský název: Selenium Protonové číslo: 34 Elektronegativita: 2,48 Objeven roku: 1817 Nejčastější využití: fotočlánky Obsažen v: ořeších, mořských rybách, vnitřnostech

Antimon Zkratka: Sb Český název:Antimon Latinský název: Stibium Protonové číslo: 51 Elektronegativita: 1,82 Objeven: je znám už od starověku Nejčastější využití: různé slitiny, výroba kaučuku Obsažen v: CD-RW(disk pro více zapisování), sošce OSKARA

Tellur Zkratka: Te Český název: Tellur Latinský název: Tellurium Protonové číslo: 52 Elektronegativita: 2,01 Objeven roku: 1782 Nejčastější využití: polovodičový průmysl Obsažen v: fotočláncích, přepisovatelných discích CD-RW

Astat Zkratka: At Český název: Astat Latinský název:Astatium Protonové číslo: 85 Elektronegativita: 1,96 Objeven roku: 1940 Možné využití: nukleární medicína