Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Na co bychom měli myslet při každém nákupu, chceme-li být šetrní k životnímu prostředí… Je tohle opravdu to hlavní? ? Uděláme si malý kvíz… (klikni)
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Prevence – Inovace a vylehčování PET
Zákon o obalech Česká republika
Monitorování výuky odborných předmětů
Ekologický program pro každého
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Biopotraviny ve školním stravování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Věděli jste, že......na výrobu 1 tuny papíru je potřeba 2,2 tuny kmenů stromů? Jedna česká domácnost spotřebuje ročně kolem 70 kilogramů papíru.
Ekologický pilíř – celkový přehled
Balená voda.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Ohrožování základních složek biosféry
Jak je to s odpady ?.
Společenské a hospodářské prostředí
Bio není jenom zrní.
RODINNÉ A MATEŘSKÉ CENTRUM VSETÍN, občanské sdružení SLUNÍČKO
Výroba a recyklace papíru
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer. Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca t PET láhví (200.
Chemie Odpady Projekt Dimmerová Tereza, Bednář Jan.
Společenské a hospodářské prostředí
BIOPOTRAVINY.
Ekosystémy přírodní a umělé
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
VY_52_INOVACE_ZB03_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
LÁTKY A TĚLESA.
Tržní prostředí.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Fair trade Označení materiálu:
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
Ekoznačky. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Jak neznečišťovat vodu
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Autor: Mgr.Lenka Preisová
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Biopotraviny.
NÁPADY, NE ODPADY Prezentace je zpracována s využitím letáku Ekologického institutu Veronica.
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Test šetrného spotřebitele

Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá vyklučení 8000 ha pralesa a vystěhování 1800 rodin. Při těžbě Bauxitu vzniká Mimořádné množství hlušiny. Na tunu vyrobeného hliníku připadá 50 tun odpadu. Na výrobu hliníku je třeba cca 10x větší množství energie než na ostatní obalové materiály Naopak vratné lahve (nemusí být nutně skleněné) vykonávají během svého života 30–70 oběhů, a vycházejí proto dle analýz životního cyklu šetrnější k životnímu prostředí.

PVC: Obsahuje toxická změkčovadla - ftaláty, která se mohou při namáhání uvolňovat Při spalování či reyklaci unikají dioxiny – jedny nejtoxičtějších známých látek

nabíjecí baterie  NiMH (nikl metal-hydrid)  NiCd (nikl-kadmiové)  jednorázové baterie  alkalické nebo zinc-carbon  (0% kadmium/rtuť)  rtuťové – už nevyrábí

Biovejce pocházejí z volného chovu. Slepice dostávají krmiva vypěstovaná bez chemických hnojiv a postřiků

Značka BIO zaručuje např : je zákázáno trvalé ustájení upřednostňují se přírodní léčiva zvířata jsou šetrně přepravována a porážena

Firma Danone používala neoprávněně název Bio a musela změnit produkt na Activia.

Značka pro mycí prostředky zaručuje: neobsahuje fosfáty a další problematické látky je biodegradabilní, není dráždivý vyloučen PVC obal

Značka EŠV Zaručuje: 70% recyklovaných surovin plnou recyklovateklnost papír není bělen chlorem je vyloučeno PVC při balení Papírny Brno, a.s. Označení linkovaného sešitu A4: 444 klasický 444e recyklovaný 70% Další možnost: Nejlepší je: Zančka Naturpapír už není tak častá. Není sice kontrolována, ale vcelku důvěryhodná.

< Označení kosmetiky netestované na zvířatech Seznam na

Chladničky a mrazničky Pračky a sušičky Myčky nádobí Světelné zdroje Příklad: spotřeba energie u chladniček: A: 50 % D: 100 % F: 125 %

Značka Fairtrade zaručuje výrobcům slušné výkupní ceny, vylučuje dětskou práci: výkupní cena jedné libry kávy arabica: Běžná káva 0,6 $ FairTrade káva 1,25 $ (1$ káva, 0,2$ příplatek za ekologické pěstování, 0,05$ získá družstvo na rozvojové projekty)

Až 50% dřeva dováženého do Evropy pochází z nelegálních těžeb. Prodejci v ČR nejsou schopni zaručit, že takové výrobky nemají v sortimentu. Značka FSC zaručuje dodržování zákonů, vlastnických práv, práv domorodých obyvatel, práva zaměstnanců, existuje hospodářský plán a kontrola hospodaření co nejvíce zachování druhové rozmanitosti a ekologických funkcí lesa