JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Advertisements

AFRIKA Geografická poloha.
JV Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
AMERIKA.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
AMERIKA.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Mimoevropské regiony – Jihovýchodní Asie - Úvod Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VENEZUELA.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Jihovýchodní Asie.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
VÝCHODNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA:
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
Jihovýchodní Asie Barma Brunej Filipíny Kambodža Thajsko Vietnam Laos
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
AUSTRÁLIE.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
VY_52_INOVACE_03/2/12_ZEMĚPIS
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
ŘECKO Martin VRZALA.
Jižní Asie.
KANADA.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
JV Asie Zabírá poloostrov Zadní Indie, Malajský poloo. a souostroví v Tichém oc. (Sundy, Filipíny). Menší část regionu leží již na jižní polokouli. Povrch.
Malajsie.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
Státy Jihovýchodní Asie. Indonésie - Jakarta  Ostrovní stát   Jáva, Borneo (Kalimanthan), Sumatra, Celebes  4. nejlidnatější stát  230 mil.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Jihovýchodní Asie Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_9.ročník 14_Východní Asie Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_143_Státy JV Asie Šablona Identifikátor školy:
Afrika.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.
Turecko.
INDONÉSIE.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_Z7. 17 ASIE Autor: Mgr
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hradec Králové
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
ASIE Přírodní podmínky.
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Melanésie
Transkript prezentace:

JIHOVÝCHODNÍ ASIE Do JV Asie řadíme: Barmu, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodžu, Malajsii, Indonésii a Filipíny.

Poloha a rozloha Jihovýchodní Asie leží na východní polokouli a skládá ze dvou geografických oblastí-z pevniny a ostrovů. V jihovýchodní Asii se nachází poloostrov Zadní Indie, Malajský poloostrov a ostrovy a souostroví Tichého oceánu. Na pevnině se rozkládají státy: Mayanmar (dříve Barma), Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam a pevninská část Malajsie. Na ostrovech leží Indonésie, Filipíny a Malajské souostroví. Přes Indonésii prochází rovník. Indonésie- 1 919 440 km² Filipíny- 300 000 km² Malajsie- 329 750 km² Vietnam- 329 560 km² Myanmar (Barma) - 678 500 km² Laos- 236 800 km² Kambodža - 181 040 km² Brunej - 5 765 km² Východní Timor - 14 609 km² Thajsko - 513 115 km² Singapur- 710,2 km²

Poloha Nevýhody polohy: Některé jižní ostrovy jsou daleko od pevninské části. Díky své poloze se v JV Asii často střídají deště a sucha (monzuny). Je zde kvůli blízkosti rovníku vlhké a teplé podnebí. Výhody polohy: JV Asie je obklopena i moři i oceány, jsou zde různé přístavy... Tím, že JV Asie sousedí s Čínou a Indií, mohou společně obchodovat.

Povrch: je hornatý, členité území, sopky a zemětřesení Nejvyšší bod=Kinabalu (4101 m.n.m.) na Kalimantanu (3.největší ostrov na světě)‏ Klima: tropické rovníkové, tajfuny Vegetace: deštné pralesy, savana Kolonizace: Filipíny - Španělsko Malajsie, Singapur, Barma - Británie Kambodža, Laos, Vietnam - Francie („Francouzská indočína“)‏ Thajsko (=Siam) - nikdy nekolonizováno Ve 20.stol. zde bylo mnoho válečných konfliktů a v nich šlo o budoucí politické uspořádání.

Obyvatelstvo V různorodém obyvatelstvu jihovýchodní Asie převládají Malajci, jim příbuzní Indonésané a poměrně dost Číňanů. Na některých územích přetrvávají ještě prapůvodní obyvatelé - negrité. Tito lidé se vyvíjeli nezávisle na ostatním světě. Jejich způsob života, vzrůst a kultura jsou proto velmi odlišné než naše. Většina obyvatel žije na venkově. Jihovýchodní Asie je opět nerovnoměrně rozmístěno. Nejvíce lidí je na Jávě (800/km), nejméně jsou osídleny vysokohorské oblasti. Nejvíce lidí se soustředí v hlavních produkčních oblastech rýže, která se pěstuje v nížinách při dolních tocích řek. Většina obyvatel žije na venkově, ale hodně se stěhují do měst. Nejrychleji rostou hlavní města Indonésie a Filipín – Jakarta a Manila. Obyvatelé jsou většinou mongoloidního plemena a také míšenci s Australci. Národy – Jávanci, Vietnamci, Barmánci.

JV Asie je rozmanitá jak národostně, tak nábožensky. Převažují budhisté a muslimové. Na Filipínách katolíci. Nekomunistické země se spojily v Asean, což je sdružení národů JV Asie. – politicko-ekonomické uskupení, hospodářská spolupráce, kulturní růst členských zemí. Laos a Vietnam se otevírají světu. Každý stát má svůj vlastní jazyk a jako druhý jazyk se používá angličtina.

1)vlevo INDONÉSANÉ, 2)vpravo MALAJCI 3)dole ČÍŇANÉ

Vodstvo Poblíž Jávy se nachází známý Jávský příkop. Mezi významná jezera JV Asie patří: jezero Toba, j.Tonlesap a j.Hat Yai. Významné řeky:Sumatka- Kampar, Musi, Kalimantan-Mahakam, Kayan, Barito, Kapuas, Tonle Sáp (2x do roka mění směr proudu). Na řece Tonle Sáp se nachází plovoucí vesnice. Břehy JV Asie omývají: Indic.oc., Jihočínské, Jávské, Gelebeské, Bandské, Filipínské a částěčně i Tichomořské moře. Ostatní- Mamberamo, MEKONG, Salwin. Bez těchto řek by byl život v některých částech JV Asie takřka nemožný. Řeky a jezera jsou důležitým dopravním spojem.

1)řeka TONLE SÁP, 2) život na jezeře TONLESAP

Přírodní podmínky JV Asie leží na styku Euroasijské a Indickoaustralské litosferické desky,proto se zde vyskytují četná zemětřesení,výbuchy sopek a pobřeží ničí vysoké vlny vyvolané zemětřesením – tsunami. JV Asie leží v teplém klimatu a vyznačuje se tropickým monzunovým podnebím s častými bouřemi,kterým se říká tajfuny. Příznačným společenstvem jsou tropické deštné lesy. V menší paleotropické oblasti na jihu a jihovýchodě Asie nacházíme:v Indii polopouštní trnité řídké lesy, suché opadavé tropické lesy, travnaté savany: v Indomalajské podoblasti tropický monzunový les, subtropické pralesy, vždy zelené tropické deštné pralesy, mangrovové porosty bažin aj.

Vyskytují se zde pohoří nad 3000 metrů. Ve volné přírodě žijí: nosorožec,tygr,opice(makog,gibon),želva,krokodýl,papoušci,hadi aj. Vodu získávají z oceánu,ze srážek a z jezer a řek. Vodu využívají: rybolov,přeprava,poblíž vody je úrodná půda-zemědělství,zdroje pitné vody,cestovní ruch, aj. Vyskytují se zde pohoří nad 3000 metrů.

Hospodářství Zemědělství: nejrozšířenější pěstování rýže, sóji, manioku (bylina), kaučukovníku, kávovníku, kokos.palmy, banánovníku,luštěniny, v některých oblastech i citrusy a další ovoce a zelenina a koření(pepř, hřebíček). Mezi chovná zvířata patří ovce, prasata a drůbež. Také se zde rozvinul rybolov.

Průmysl Indonésie těží a vyváží ropu. Význámná je těžba cínu, barevných kovů (wolfran, mangan), rudy. V Thajsku, Malajsii a Singapuru se rychle rozvíjí elektronický průmysl (televize,hodinky). Světové trhy – textil, oděvy, obuv, a později hutě a loďařství.

Zlatý trojúhelník – horský region pěstitelů drog (heroin, opium) na hranici Barmy, Laosu a Thajska (zároveň jsou zde přísné tresty za požití drog) Jsou zde šikovní pracovníci, a proto zde jsou továrny světových značek(Babolat, Adidas atd.)‏ Nejvyspělejší stát je Singapur. Mezi hlavní dopravní spoje patří říční doprava (přístavy) a letiště. Mezi hlavní turistické země patří Thajsko, Filipíny a Indonésie.

1)nahoře vlevo SBĚRAČ RÝŽE, 2)vpravo RYBOLOV, 3) dole vlevo TURISTICKÝ RUCH, 4) vpravo ZNÁMÉ ZNAČKY

MOC VÁM DĚKUJEME ZA POZORNOST!! :D

Vypracovaly: Anna Hriadelová (hodpodářství+snímek č.6) Anna Kasanová (vodstvo) Aneta Zelenková (poloha a rozloha) Veronika Balabánová (přírodní podmínky) Julie Konečná (obyvatelstvo)