Podnebné pásy 5. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Advertisements

AMERIKA.
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Rozmanitost podmínek života na zemi
AMERIKA přírodní krajiny
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Riskuj Podnebné pásy - Polární pás a oceány
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Opakování život na Zemi
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
VY_32_INOVACE_402, 21. sada, Přírodověda
Podnebí a vegetace Asie
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Amerika – Přírodní krajiny
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Biosféra.
Podnebné pásy III. – 5. ročník / mírný podnebný pás /
Křížovka - Tropický deštný les
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
1. ročník technického lycea
Podnebné pásy I. – 5. ročník / tropický podnebný pás /
Život v oceánech a mořích.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Tropické lesy.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Subtropický podnebný pás
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Podnebné pásy – mírný pás
Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Rozmanitost podmínek života na zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
VY_V/2_INOVACE_29_Mírný pás
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Název : VY_32_inovace_16 - PŘ – PODNEBNÉ PÁSY – TROPICKÝ PÁS
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8..ročník 03_Přírodní oblasti světa – I.
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Biosféra = živý obal Země
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Naše cestovní kancelář
Podnebí a vegetace Asie
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

Podnebné pásy 5. ročník

Vyhledej a zapiš informace o živých kamenech. Tropický pás Tropický deštný les (džungle): označuje se jako plíce světa, rozprostírá se kolem rovníku, podnebí se v něm v průběhu roku příliš nemění, je to nejbohatší a nejpestřejší společenství zvířat a rostlin Savana: v Africe, největší stáda zvířat (antilopy, zebry, sloni,…), travnaté pláně Poušť: suchá oblast, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, Sahara, živé kameny, v důsledku nadměrného spásání a kácení vegetace se plocha pouště každoročně zvětšuje Vyhledej a zapiš informace o živých kamenech.

Rozhodni o správnosti a označ: ano ne 1. Tropické pralesy se rozprostírají v okolí rovníku. D P 2. Podnebí v nich se v průběhu roku příliš nemění. Ž R 3. V tropických pralesích prší velmi zřídka. I U 4. Největší a nejznámější je Amazonský prales. N V 5. Roste zde malé množství rostlinných druhů. F G 6. Tropické pralesy dávají člověku velký užitek. L J 7. Nebezpečím pro prales je jeho bezhlavé kácení. E A

Subtropický pás přechod mezi tropickým a mírným pásem teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou malé, léta jsou dlouhá, teplá a suchá, zimy krátké a mírné rostliny: vavřín, myrta, levandule, olivovník, citrusy, ořešák zvířata: muflon, daněk, šakal, plazi, hmyz

Mírný pás podnebí přímořské podnebí proměnlivé – Česká republika podnebí kontinentální tři hlavní rostlinná společenstva: jehličnaté lesy (tajgy) smíšené a listnaté lesy stepi (prérie, pampy) Porovnej a zapiš podnebí přímořské – proměnlivé – kontinentální.

Polární pás rozkládá se okolo jižního a severního pólu velmi studené oblasti, zaledněné polární noc trvá téměř půl roku severní polární pás – Arktida jižní polární pás - Antarktida

Moře a oceány v oceánech před miliardami let vznikl život rostliny: mořské řasy - nejvydatnější zdroj kyslíku na Zemi živočichové: ryby, chobotnice, tuleni, žraloci, velryby, medúzy, delfíni, koráli – vytvářejí útesy a celé ostrovy

O vašich odpovědích budeme diskutovat. Hádanky Víte, proč je moře slané? Jak se nazývají mořští živočichové, jejichž tělo kryje krunýř? Víte, z čeho se vyrábí oblíbená pochoutka kaviár? Proč se krabům říká „čističi“ pobřeží? Jak se jeví kosmonautům naše planeta z kosmu a proč? O vašich odpovědích budeme diskutovat.