Lesy a pralesy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tropický deštný prales - živočichové (fauna)
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
GIBONI.
Pralesy Michal Václavek, 2L.
1. DO KTERÉHO ŘÁDU SAVCŮ PATŘÍ ZÁSTUPCI NA OBRÁZCÍCH?
Tropický deštný les.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
Jaguár americký.
Medvědi.
Dravci Silný zahnutý zobák Nohy se silnými drápy =>lov
Kácení deštných lesů.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Referát -Tygři Jakub Šavrňák
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Tropický deštný les.
Tropický deštný les.
Amazonie.
Podnebné pásy 5. ročník.
Odlesňování František Funda.
Tropický pás OK.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Odlesňování.
LEVHART SKVRNITÝ.
NAŠI KRKAVCOVITÍ PTÁCI
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Vnější cizopasníci člověka.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Tropické deštné lesy Anotace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Bednář, Čerych, Geletičová, Vilímský !
ŠELMY.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zjednodušený přehled třídění savců
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Orangutani.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Živočichové tropických deštných lesů (2)
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
PANDA VELKÁ Panda velká se svou černobíle zbarvenou srstí s charakteristickým vzorem je jedním z nejznámějších a zároveň nejvzácnějších a nejohroženějších.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ VYPRACOVAL: ŠIMON HARTMANN OBOR: TECHNICKÉ LYCEUMTŘÍDA: 2.L PŘEDMĚT: BIOLOGIEŠKOLNÍ ROK: 2015/16 VYUČUJÍCÍ: MGR. KAŠPAR LUDVÍKDATUM VYPRACOVÁNÍ:
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_EKOSYSTÉMY_DEŠTNÝ PRALES ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ZOO Severní Amerika Hra Pravidla Zdroje obrázků
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Běžci.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Transkript prezentace:

Lesy a pralesy

Význam lesů a pralesů Produkce kyslíku(plíce země) Zdroj léků Biodiverzita

Lesy a pralesy světa Ve většině evropských států se lesy proměňují v ve stavební parcely nebo v zemědělsky využívané plochy. V průměrném evropském státě zabírají lesy zhruba 1/10 plochy

Kácení tropických deštných lesů Lidé ročně nenávratně pokácí přibližně 5% světových deštných lesů a s nimi zmizí z povrchu země 100 až 500 rostlinných a živočišných druhů. Vymýcené oblasti později nemohou být zemědělsky využívány kvůli malému množství humusu v půdě, proto zde zůstávají jen zpustošené plochy holé půdy.

Krvavé konflikty v boji o ochranu životního prostředí Konflikty mají nezřídka krvavé vyústění. V únoru 2007 byla v Pará (Brazílie)zavražděna americká misionářka Dorothy Stangová, která 23 let bránila místní obyvatele (v Amazonském pralese žije cca 20mil. lidí, včetně asi 400 přírodních národů) a bojovala za ochranu životního prostředí. Vrahy si najali pozemkoví vlastníci.

Ohrožené živočišné druhy tropů Harpyje pralesní- Jedním z vymírajících obyvatel tropických lesů je nejsilnější orel na světě - harpyje pralesní. Drápy tohoto ptáka dosahují velikosti dlaně člověka, rozpětí křídel má 2 m, jeho váha může přesahovat 8 kg. Teritorim jednoho páru má rozlohu kolem 10 tisíc hektarů, takže počet harpyjí, které by mohly obývat určitou oblast, je velmi omezený. Proto kácení tropického lesa tolik ohrožuje jejich přežití.

Ohrožené živočišné druhy tropů Koala- Mylně se někdy označují jako medvídek, ale nemají s medvědy nic společného. Zhruba 3/4 svého života koala prospí ve větvích stromů. Živí se výhradně eukalyptovými listy a to ještě ne všemi, vybírají si pouze dvanáct druhů eukalyptů.

Ohrožené živočišné druhy tropů Levhart obláčkový - někdy nazývaný harimauda. Jeho typickými znaky jsou krátké tlapy, dlouhá hlava, srst ozdobená velikými šedožlutými oválnými skvrnami s černým okrajem a výjimečně dlouhý ocas, dosahující téměř délky těla. Má nejdelší tesáky ze všech kočkovitých šelem - jejich délka přesahuje až 4 cm.

Lesy a pralesy České republiky Rozdíl mezi lesy a pralesy České republiky je někde jasně znatelný, jinde nás na vstup do chráněné oblasti pralesa musí upozornit informační tabule.

Pralesy ČR a jejich flóra Do většiny českých pralesů a rezervací je zakázán vstup a nebo se můžeme pohybovat pouze po vyznačených steskách. Nedoporučuje se nechávat na stezce nebo dokonce mimo ni odpadky ze každý takový přestupek můžete dostat pokutu v řádech deseti tisíců korun. V našich pralesích se vyskytují mnohé jedinečné druhy jako třeba Prstnatec bezový nebo Hořec tolitový

Pokuste se aspoň vlastními silami zamezit bezdůvodnému ničení lesů a nedovolte aby se proměnilo toto v něco takového…

Informace jsme našli na: http://cs.wikipedia.org http://www.greenpeace.org http://aktualne.centrum.cz http://biom.cz http://www.enviweb.cz http://www.priroda.cz http://www.google.cz a kniha „Pralesy jako mizející div přírody“

Vypracoval: František Pavelka Výklad: František Pavelka Zdeňka Poláchová Veronika Radilová Monika Schömová