PRVOCI Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
PRVOCI.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Jednobuněčné organismy s pravým buněčným jádrem
PRVOCI.
PRVOCI U každého z patnácti tvrzení rozhodni o jeho pravdivosti. Klikni na ANO nebo NE. Zapisuj si počet správných odpovědí a na závěr se dozvíš, jak jsi.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Podříše: PRVOCI PROTOZOA.
ZOOLOGIE PRVOCI - PROTOZOA
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Opakování a procvičení pro žáky 6.C
PLANKTON.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Trepka velká Mgr. Helena Roubalová
Prvoci Jednobuněční živočichové Žijí ve vodním nebo vlhkém prostředí
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
ŽIVOČICHOVÉ.
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Bičíkovci Kořenonožci Dírkonošci Mřížovci
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_542.
Kmen: PRVOCI.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Prvoci jednobuněční živočichové buňka vykonává všechny životní funkce
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jednobuněční živočichové
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Digitalizace výuky Příjemce
Prvoci – jednobuněční živočichové
Základní struktura živých organismů
Živočichové rybníka a jeho okolí
Říše: PROTOZOA (PRVOCI)
PRVOCI I 8. září 2013 VY_52_INOVACE_210201
BUŇKA.
Prvoci Protista. 1) Bičíkovci Trubénky Haeckelovy –Živí se fagocytózou –Tvoří kolonie na dně vodních nádrží, kde se živí bakteriemi.
PRVOCI (PROTOZOA). CHARAKTERISTIKA nejníže postavení živočichové s jednobuněčným tělem eukariotická buňka obsahují kolem 90% vody jsou rozšíření po celém.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Eliška Jurčicová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ KOLEM NÁS. TÉMA: RYBNÍK A.
BIOLOGIE PROTIST - P RVOCI Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
VY_32_INOVACE_28_Prvoci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_538 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Jednobuněční.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Prvoci.
Eukarya Monofyletická skupina vzniklá endosymbiosou s protomitochondrií Prvoci - jednobuněční chemoheterotrofové chromista - fotoautotrofové s velkým podílem.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
VY_32_INOVACE_29_Prvoci - 2.část
VY_52_INOVACE_24_Buňka rostlinná a živočišná
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
říše: Živočichové podříše: Prvoci
4. Buňky.
Prvoci.
Název projektu: Moderní škola
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Transkript prezentace:

PRVOCI Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

PRVOCI tělo je tvořeno jedinou buňkou (jednobuněčné organismy) jediná buňka vykonává všechny životní funkce nejmenší živočichové nemají chloroplasty (až na výjimky) (a tak u nich neprobíhá ??? CO ASI ???) NO PŘECI FOTOSYNTÉZA

TREPKA VELKÁ (použité zvětšení 10 ₓ 20) obr. 1b obr. 1a

DĚLENÍ PRVOKŮ BIČÍKOVCI KOŘENONOŽCI (MĚŇAVKY, DÍRKONOŠCI, SLUNIVKY, MŘÍŽOVCI) VÝTRUSOVCI d) NÁLEVNÍCI

POHYB PRVOKŮ a) panožky – výběžky cytoplazmy (kořenonožci) b) bičíky – delší než tělo, menší počet (bičíkovci) c) brvy – krátké, velký počet (nálevníci)

BIČÍKOVCI trypanozoma spavičná pohybují se pomocí bičíků parazitický prvok v tropech Afriky přenášen mouchou bodalkou tse-tse způsobuje spavou nemoc třídenní horečka silné bolesti hlavy ospalost smrt do jednoho roku obr. 2

TRYPANOZOMA SPAVIČNÁ BIČÍK JÁDRO JEMNÁ BLANKA obr. 3

KOŘENONOŽCI MĚŇAVKY vodní organismy pohybující se pomocí panožek (výběžků cytoplazmy) uvnitř těla je zřetelné jádro, několik potravních vakuol (dutinek) a pulsující vakuola (udržuje napětí mezi vnitřním a vnějším prostředím) živí se bakteriemi, řasami a jinými prvoky, někteří parazité (střeva - úplavice) potravu obklopí panožkami (cytoplazmou), do uzavřené potravní vakuoly jsou uvolňovány trávicí šťávy nestrávené zbytky se odstraní prasknutím vakuoly na povrch rozmnožuje se nepohlavně dělením

MĚŇAVKA VELKÁ PANOŽKY POTRAVNÍ VAKUOLA JÁDRO CYTOPLAZMA STAŽITELNÁ obr. 5 CYTOPLAZMATICKÁ MEMBRÁNA

DÍRKONOŠCI, SLUNIVKY A MŘÍŽOVCI Mezi KOŘENONOŽCE patří i: DÍRKONOŠCI, SLUNIVKY A MŘÍŽOVCI mořští i sladkovodní pevné, vápenaté nebo křemičité schránky na povrchu těla přes otvory vysouvají nitkovité panožky (zachycení potravy) schránky se usazují na dně moří VÝBĚŽKY CYTOPLAZMY SLUNIVKA obr. 6

VÝTRUSOVCI parazité uvnitř buněk člověka a zvířat např. ZIMNIČKA způsobuje malárii (zimnici) NEMOC MALÁRIE přenášena ve slinách samičky komára rodu Anopheles do krevního oběhu člověka (při bodnutí), zde zimnička napadá červené krvinky → záchvaty, vysoké horečky i zimnice

ZIMNIČKA obr. 7

MAPA ROZŠÍŘENÍ MALÁRIE V ROCE 2003 obr. 8 Vypiš 3 státy s výskytem malárie v Africe, Asii i Americe: Afrika např. Etiopie, Egypt, Súdán, Keňa, Namibie, Zambie, Zimbabwe Asie např. Indie, Čína, Indonésie, Malajsie, Thajsko, Kambodža, Laos Amerika např. Brazílie, Kolumbie, Peru, Ekvádor, Panama, Mexiko

NÁLEVNÍCI žijí ve znečištěných stojatých vodách (ale vodu čistí) živí se bakteriemi a úlomky rostlin v nepříznivých podmínkách (vyschnutí vody) vytváří klidové stadium = CYSTU potravu přijímají buněčnými ústy, nestrávené zbytky vylučují buněčnou řití rozmnožují se a) nepohlavně: DĚLENÍM b) pohlavně: SPÁJENÍM (dva jedinci se spojí a vymění si části jader)

BRVY CYTOPLAZMATICKÁ MEMBRÁNA STAŽITELNÁ VAKUOLA BUNĚČNÝ HLTAN JADÉRKO JÁDRO BUNĚČNÁ ÚSTA CYTOPLAZMA POTRAVNÍ VAKUOLA TREPKA VELKÁ obr. 9

BUNĚČNÉ ORGANELY JÁDRO – řídí činnost buňky (organismu) JADÉRKO – řídí rozmnožování BRVY – zajišťují pohyb BUNĚČNÁ ÚSTA – příjem potravy POTRAVNÍ VAKUOLY – trávení potravy STAŽITELNÉ VAKUOLY – odstranění přebytečné vody BUNĚČNÁ ŘIŤ – odstranění nestrávených látek

OTÁZKY: Kolika buňkami je tvořeno tělo prvoků? Vyjmenuj hlavní skupiny prvoků. Jakými způsoby se mohou prvoci pohybovat? Kteří z prvoků mohou způsobovat nemoci u člověka? Jaké? 5) Popiš stavbu těla trepky. 6) Proč nemůže u trepky probíhat fotosyntéza? 7) Živí se měňavka autotrofně nebo heterotrofně? Vysvětli.