Sídla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍDLA jsou základní centra lidské aktivity,
Advertisements

Křížovka k tématu sídla.
Život na venkově.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.64 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Jádrové a periferní oblasti
Jádrové a periferní oblasti
Sídla v ČR Slepé mapy sídel jsou k dispozici ZDE..
Socioekonomická charakteristika USA
SÍDLA.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Obyvatelstvo Evropy.
SÍDLA Sídlo - územně oddělené seskupení budov - slouží k trvalému pobytu lidí - základní jednotka sídelního systému - základní centrum lidské aktivity.
Sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
Urbanizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Určujeme podle několika hledisek:
SÍDLA.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín GEOGRAFIE SÍDEL – MĚSTSKÉ OSÍDLENÍ.
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Česká republika Sídla Jan Dušek.
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Obyvatelstvo AMERIKY.
Sídla ČR.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
USA Rozlohou 3. největší stát na světě (9 mil km2)
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
STRUKTURA A FUNKCE MĚST
OBYVATELSTVO ASIE.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
Společenské a hospodářské prostředí
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Urbanizace.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Společenské a hospodářské prostředí
místem koncentrace hospodářské činnosti a ubytování obyvatelstva.
 Venkov, venkovská obec  Město 2  Pozdější vývojový stupeň, více dynamický  sídelní útvar, který se určitými znaky (kritérii) odlišuje od vesnice.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – charakteristika obyvatelstva, hospodářství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
SÍDLA Sídlo - územně oddělené seskupení budov - slouží k trvalému pobytu lidí - základní jednotka sídelního systému - základní centrum lidské aktivity.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Země rozvojové 22% 36% 40% vyspělé 61% 73% 76% svět 34%
ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Sídla VY_32_INOVACE_ Název školy
Sídla.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
12 nejlidnatějších měst světa Chcete vědět která to jsou?
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
Osídlení VY_32_Inovace_18KR-1
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
12 nejlidnatějších měst světa Chcete vědět která to jsou?
Česká republika - kraje
Život na venkově Denisa Poskočilová 9.C. Charakteristika venkovského osídlení.
Transkript prezentace:

Sídla

Sídla Sídlo je místo koncentrace lidských obydlí a hospodářských budov, apod. Sídla se dělí na přechodně obývaná a trvalá. Přechodně obývaná sídla jsou například stany indiánů, iglú, chaty, maringotky. Trvalá sídla se dělí na venkovská a městská.

Sídla nejstarší sídla vznikala v době přechodu obživy lidí od lovu k zemědělské činnosti – Jericho (8000 př. n. l.) rozvoj měst přišel s oddělením řemesel od zemědělské činnosti, později s rozvojem průmyslové výroby Místa vzniku: úrodné nížiny kolem řek – Nil, Eufrat, Tigris, u obchodních cest, ..

Venkovská sídla - dělení Venkovská sídla se dělí na samoty (izolovaná, farmy, hájovny) vísky (do 15 domů) vesnice (nad 15 domů do 250)

Dělení sídel a jejich funkce Vesnická sídla většinou plní funkci zemědělskou, kulturní a také poskytují přechodná sídla. Na vesnici je lepší životní prostředí, lidé se více znají. Městská sídla jsou vývojově mladší. Plní funkci průmyslovou, kulturní, obchodní. Města se podle funkce mohou dělit na univerzitní (Praha), lázeňská (Poděbrady, Karlovy Vary), vojenská apod.

Města Aglomerace je seskupování menších sídelních jednotek okolo většího města. Jsou propojeny určitou dopravou. Konurbace je souměstí neboli spojení dvou měst. Města se rozrostou a spojí se. Megalopole je vysoce urbanizované území (více velkoměst dohromady). Boston a Washington se spojily v Boshwash. San Francisko a San Diego se spojily v Sansan.

Urbanizace Urbanizace je proces stěhování lidí z venkova do měst. Počítá se v procentech. Ve světě převládá venkovské obyvatelstvo nad městským. V Evropě je 70% lidí ve městech. V Africe je 90% lidí na venkově. 100% urbanizovaná země je Vatikán. Ve městech je lepší přístup ke studiu, kultuře, práci. Velkoměsto má více než milion obyvatel. V České republice se počítá město, pokud má více než 100 tisíc obyvatel.

Aglomerace proces srůstání města se svým okolím (zázemím) – Praha, Paříž, ... Město Sídlo B Sídlo C Sídlo A

Konurbace proces vzájemného propojování stejně velkých jader: př Konurbace proces vzájemného propojování stejně velkých jader: př. Porúří – Essen, Dortmund, Bochum, ... Město A Město C Město B

Město A Město C Město D Město B Megalopolis oblast souvisle zastavěného území s více než 10 miliony obyvatel – SV USA od Bostonu po Washington, ... Město A Město B Město C Město D

Počet obyvatel (s aglomerací) v mil. 1. TOKIO (Japonsko) 34,5 NEJVĚTŠÍ MĚSTA SVĚTA podle http://www.citypopulation.de/world/Agglomerations.html Město Počet obyvatel (s aglomerací) v mil. 1. TOKIO (Japonsko) 34,5 2, GUANGZHOU (Čína) 25,9 3. SHANGHAI (Čína) 25,5 4. JAKARTA ( Indonésie) 25,4 5. SOUL (Korea) 6. CIUDAD DE MEXICO (Mexico) 23,3 7. DELHI (Indie) 23,2 8. KARACHI (Pákistán) 21,7 9. MANILA (Filipíny) 21,5 NEW YORK (USA) 11. SAO PAULO (Brazílie) 21,2 12. MUMBAI (Indie) 20,9 16. MOSKVA (Rusko) 16,2 26. LONDON (Velká Británie) 12,6 338. PRAHA (ČR) 1,42

Funkce měst příklady funkcí, které plní města – obytná, dopravní, kulturní, průmyslová, obchodní, středisko služeb, státní správy, ... dělení měst dle funkcí monofunkční – převažuje jedna funkce – př. Havířov – obytná funkce, Brasilia – středisko státní správy, Saint Tropez – středisko cestovního ruchu, Karlovy Vary – lázeňská funkce, ... polyfunkční – více funkcí – většina měst