Karlštejn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Václav IV. Matěj prokopič.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
LUCEMBURKOVÉ 1310 – 1437.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Gotická kultura.
Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
Nejlákavější kulturní památka
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
Dobřichovice a okolí.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Procvičování dovedností z hodin ICT na učivu ze zeměpisu.
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Praha Andy Poláková.
Český stát za Lucemburků
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mistr Theodorik.
Karel IV. Tereza Šourková.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
…aneb malá prezentace o Středních Čechách
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Stavby Karla IV. Výklad. Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
Místo, kde bydlím Jakub Laurich
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
MUŽ MNOHA TVÁŘÍ ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Česká republika - Kutná Hora
Život Karla IV..
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Český stát za Lucemburků
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
VYOBRAZENÍ KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Příklad jak si zpracovat podklady pro výlet MPČ Excerpční lístky
Transkript prezentace:

Karlštejn

Karlštejn, dříve nazýván také Karlův Týn, je středověký hrad, nacházející se v katastrálním území. Základní kámen byl položen 9. června 1348 Karlem IV. kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků, později zde byly uchovávány české korunovační klenoty. V současnosti je hrad významnou národní kulturní památkou a jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Výzdoba kaple sv. Kříže ve Velké věži je ukázkou vyspělého gotického malířství.

Turistika,informace Otevřeno denně od 8:00 do 20:00 hodin. Dospělí- Děti od 6 do 15 let,studenti,senioři nad 65 let- 100Kč Děti do 6 let v organizovaných skupinách- 20Kč Rodinné vstupné (rodiče a jejich děti do 15 let)- 390 Kč

Ubytování Klidné a pohodlné ubytování v Karlštejně vám nabízí Hotel Karlštejn. Romantický Hotel Karlštejn, který leží ve stejnojmenné středočeské obci, jehož dominantou je historicky významný hrad Karlštejn, je zcela nový, moderní hotel otevřený v roce 2008. Hotel Karlštejn vám zajistí ubytování během vaší dovolené Hotel nabízí ubytování v pohodlných jedno až třílůžkových pokojích.

bitva o korunovační klenoty Do roku 1421 žili na Karlštejně králové a hrad vzkvétal. Nějakou dobu tu byly uschovány říšské korunovační klenoty spolu s českými. Ale pak nechal bratr Václava IV. Zikmund římský poklad odvézt a česká koruna jej následovala na počátku třicetileté války. Ukázalo se, že strach o bezpečnost klenotů byl nemístný. Husiti obleželi všechny vršky kolem Karlštejna a vrhali sem kameny, sudy s hořící smůlou i fekáliemi, ale nedostali se ani na nádvoří. Švédové prorazili k Velké věži, ale její opevnění neprolomili. Výzdoba kaple sv. Kříže utrpěla spíš kvůli obráncům než nepřátelům. Vojáci odsud odcizili spoustu cenností, aby si zajistili přísun zásob do hradu.

Čachtická paní Nejhrůznější historka ze všech se zakládá na skutečné události . V 16. století pobývala na hradě Kateřina Bechyňová, manželka purkrabího, která ohavným způsobem zamordovala čtrnáct osob. Sadistická paní nejvíce týrala mladé služebné, avšak jejímu hněvu neunikli ani pacholci a zvířata. Sluha, co přímo nesplnil její rozkazy, byl vhozen bez lana do hladomorny. Kočku, která potrhala krajky, nechala Kateřina stáhnout zaživa. Na její řádění upozornil komorní soud v Praze až Václav Hájek z Libočan, tehdejší karlštejnský děkan. Česká „čachtická“ paní byla odsouzena k umoření hladem, načež nechal její manžel kronikáře vyhostit. „Hájka jako lotra přivezli podvázaného pod koněm z Karlštejna do Prahy,“ psal tehdy čáslavský rytíř, jistý Václav Halaš. Dva dny po smrti paní Kateřiny zemřel náhle předseda komorního soudu – že by poslední oběť zlotřilé purkraběnky? Zamordované dívky prý na hradu dodnes straší jako Bílé paní.