eklekticismus, novoplatonismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
HELÉNISMUS VE FILOSOFII
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Římští představitelé pedagogiky – Cicero, Quintilianus, Plútarchos
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Diversita lidské populace II
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Osvícenství.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Světová náboženství.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_28-04 Antická filosofie Pythagoras ze Samu.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Kultura na počátku novověku
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Antický Řím sochařství.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Eklekticismus, skepticismus,
Filosofie úvod do problému....
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Eklekticismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Novoplatonismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Filosofie křesťanského středověku
322 př.n.l. – 6. stol.n.l. - poaristotelská filosofie + období římské
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
náboženství staré Číny a Japonska
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do středověké filosofie Patristika
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
Filosofická antropologie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Od antiky ke středověku
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Helénistická estetika
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

eklekticismus, novoplatonismus VY_32_INOVACE_28-18 Antická filosofie eklekticismus, novoplatonismus

Eklekticismus záležitost Říma a Alexandrie Římané → z původně řeckých filosofických systémů vybírali vše, co se jim jevilo jako správné eklektik=„vyběrač“ objevuje se v době, kdy se řecké, římské a orientální prvky dosud nebývalým způsobem navzájem spojují

filosofické myšlení je vnímáno prakticky → vodítko správného jednání Marcus Tullius Cicero (106 – 43 př. K.) vrcholný představitel římského eklekticismu proslulý politik a řečník ciceronská latina → doklad dokonalosti jazyka (napodobována v období humanismu a renesance) převedl do latiny původně řeckou filosofickou terminologii z jeho spisů např. O nejvyšším dobru a zlu

Cicero Autor: Quibik, Název: Bust of Cicero Zdroj:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CiceroBust.jpg#filelinks

Alexandrie → zajímavé středisko eklekticismu, kde se střetává řecká a orientální tradice (především židovská → vliv řeckého překladu Starého zákona, tzv. SEPTUAGINTA) Filón (25 př. K. – 50 n. l.) hlavní představitel alexandrijského eklekticismu žid vycházel ze 3 zdrojů poznání řecké filosofie ze Starého zákona z osvícení, které přichází bezprostředně od boha

Filónův bůh se vzdaluje starozákonním představám o bohu je neurčitý nepoznatelný vládne v nedosažitelné dálce při stvoření světa se nedotkl látky k naplnění své vůle v látce používá bůh IDEJE (tělesné síly) → návaznost na Platóna souhrnem idejí je LOGOS rozum, který vládne světu a zaujímá 2. místo po bohu „syn boží“ (prostředník mezi bohem a člověkem) v tomto názoru můžeme vidět zárodky křesťanského myšlení

Novoplatonismus poslední významný filosofický systém antiky objevuje se v období počátku vzestupu křesťanství revize Platónovy filosofie Plotínos (asi 205 – 270 n. l.) největší filosof novoplatonismu

X Plotínova filosofie Platón Plotínos existují 2 světy (hmotný svět a svět idejí) nejdůležitější mezi idejemi a konečným zdrojem existence je tzv. IDEA DOBRA X Plotínos konečným zdrojem je Bůh neboli Jedno Bůh je nedefinovatelný, nepopsatelný lze o něm říci pouze to, že je

Bůh může být uchopen pouze v mystickém prožitku (=nejvyšší moment života) ponoření se do vlastního nitra, meditace a nahlédnutí do toho božského v nás → velmi připomíná indickou nauku o brahma a átman Bůh tvoří nižší sféry reality včetně hmotného světa procesem zvaným EMANACE (vyzařování) existuje hierarchie různých sfér bytí podle toho, jak jsou blízko Bohu; jak moc se blíží jeho dokonalé podstatě) např. 1. emanace – DUCH (stejně jako u Filóna LOGOS), je souhrnem všech idejí v Platónově smyslu

Konec antické filosofie novoplatonismus je později vytlačen křesťanstvím 529 n. l. císař Justinián uzavřel ve své části římské říše všechny „pohanské“ školy (včetně Akademie) → řada učitelů odchází do exilu → tím končí řecká vzdělanost zakazuje se všechno kromě křesťanství 524 n. l. poprava Boethia „poslední antický filosof“

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová