INDUKČNÍ SNÍMAČE Snímání rychlosti otáčení např. jednotlivých kol vůči společnému pevnému bodu, v tomto případě podvozku vozidla. Relativní rychlost otáčení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
Měření střídavého proudu
Mgr.Miroslav Michálek „Tento projekt je spolufinancován
Pevné disky-rozhraní.
Diagnostika Common rail
Vznik střídavého proudu
3 Elektromagnetická indukce
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Tato prezentace byla vytvořena
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Magnetické pole.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního motoru
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Elektrické stroje.
Snímače (senzory).
33. Elektromagnetická indukce
Magnetické pole.
Tato prezentace byla vytvořena
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Automatizační technika
Vestavné mikropočítačové systémy
Měření otáček motoru s postupným odpojováním válců
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce 2
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nestacionární magnetické pole
Tato prezentace byla vytvořena
TRANSFORMÁTOR.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
ČÁSTI AMP – TLUMENÍ A ULOŽENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Trojfázová soustava.
Střídavé napětí a střídavý proud
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Faradayův indukční zákon VY_30_INOVACE_ELE_732 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Milan Krasl, Ph.D. Ing. Milan Krasl, Ph.D. Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MĚŘICÍ PŘÍSTROJE MECHANICKÉ ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ. HLAVNÍ ČÁSTI MMP 1. MĚŘICÍ ÚSTROJÍ - elektromechanická část – převádí měřenou veličinu na mechanický pohyb.
Tato prezentace byla vytvořena
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Měření voltmetrem.
Senzory pro EZS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_18.
Měření osciloskopem.
Elektromagnetická indukce
všechny animace a obrázky - archiv autora
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetická indukce
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
TRANSFORMÁTOR.
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

INDUKČNÍ SNÍMAČE Snímání rychlosti otáčení např. jednotlivých kol vůči společnému pevnému bodu, v tomto případě podvozku vozidla. Relativní rychlost otáčení Oproti této relativní rychlosti otáčení existuje ještě měření absolutní rychlosti otáčení. Je to např. rychlost otáčení vozidla v prostoru, přesněji okolo vlastní osy, což je veličina se kterou pracují systémy regulace jízdní dynamiky - ESP

INDUKČNÍ SNÍMAČE Indukční snímač vychází ze skutečnosti, že v cívce vystavené proměnnému magnetickému poli se indukuje střídavé napětí. Zasunutím magnetu do cívky, prochází průřezem cívky velké množství siločar magnetického pole. Při oddálení, naopak. Budeme-li zasouvání a vysouvání provádět pomalu, indukuje se malé napětí, a naopak indukované napětí je úměrné časové změně magnetického toku ui=N.ΔΦ/Δt.

INDUKČNÍ SNÍMAČE V praxi se používá konstrukční řešení, kde stálý (permanentní magnet) je součástí snímače, a tvoří magnetický tok cívkou. Nutná změna magnetického toku je dosahována přibližováním feromagnetického materiálu (železo) ve tvaru zubu, nebo kolíku obíhajícího okolo snímače. Při přiblížení zubu ke snímači se přes zub uzavírají magnetické siločáry, protože feromagnetický materiál je dobrým magnetickým vdičem.Cívkou tak prochází velký magnetický tok. Při oddálení zubu je před čelní ploškou snímače velká vzduchová vzdálenost k feromagnetickému materiálu, přes kterou se siločáry téměř neuzavírají. Výsledkem je pak velmi malý magnetický tok průřezem cívky. Takto neustále se střídající magnetický tok vytváří indukované napětí v cívce. Časová změna toku a tudíž i indukované napětí je tím větší, čím větší jsou otáčky zubu.

INDUKČNÍ SNÍMAČE Závislost napětí na vzduchové mezeře. S rostoucí vzduchovou mezerou klesá indukované napětí. V praxi bývá vzduchová mezera obvykle 0,75 až 0,85 mm. Indukční snímač je snímačem pasivním, to znamená , že sám je generátor. Při startu dosahuje získané napětí jednotek voltů, při vysokých otáčkách může jít za hranici sta voltů.

INDUKČNÍ SNÍMAČE Kontrola indukčního snímače. A) Na vlastním snímači, měříme odpor, který je u vývodů cívky ve stovkách ohmů. B) Na kabelu k řídící jednotce, pin s odporem vůči kostře blízký nule je vřídící jednotce ukostřen, pin kterým prochází signál má vůči kostře odpor v desítkách kilo ohmů.

INDUKČNÍ SNÍMAČE Vlastní měření pak provádíme pomocí osciloskopu, kdy měřící hrot přiložíme na pin, kterým prochází signál, kostřící svorku osciloskopu na mínus akumulátoru. Neukáže-li se žádný signál, může být v poruše vnitřní část snímače, jako je prasklý magnet, pólový nástavec, nebo je poškozeno impulsní kolo, nebo je příliš velká vzduchová mezera. Další měření provádíme na konektoru k ŘJ. Abychom vyloučili, že signál nedojde až k ŘJ.