Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Měření na pasivních součástkách Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 PASIVNÍ SOUČÁSTKY Mezi pasivní součástky patří rezistory, kondenzátory a cívky. REZISTORY - Jejich hlavní vlastností je odpor, který kladou protékajícímu proudu. - Jednotkou odporu je 1ohm (Ω). - V praxi se však používají i jednotky vyšší kΩ, MΩ. Pro rychlé měření odporů rezistorů se používají přímo ukazující ohmetry. Orientačně můžeme měřit hodnoty odporu multimetrem. Pro přesnější měření se však používá RLC můstek.

4 PASIVNÍ SOUČÁSTKY KONDENZÁTORY
- Hlavní vlastností je kapacita (schopnost hromadit elektrický náboj). - Základní jednotkou je 1farad (F). - V praxi se používá jednotek mnohokrát menších – mikrofarady (μF), nano a pikofarady. 1μF = 1000nF = pF - Kapacitu kondenzátorů měříme RLC můstkem. Pájedlo musí rychle zahřát místo spoje a udržet odpovídající teplotu v průběhu pájení. Nejčastěji se používá transformátorové pájedlo (trafopájka), ale i pájedla s odporovým tělískem (mikropájky).

5 Cívky - Jejich vlastností je indukčnost. - Při průchodu střídavého proudu cívkou se v cívce vytváří proměnné magnetické pole , které v cívce indukuje napětí, které má opačnou polaritu než svorkové a brání průchodu střídavého proudu cívkou. - Jednotkou indukčnosti je 1henry (H). - V praxi se používají jednotky tisíckrát menší – milihenry (mH) a milionkrát menší – mikrohenry (μH). - Indukčnost cívek se měří RLC můstkem.

6 MĚŘENÍ ODPORU REZISTOU RLC MŮSTKEM

7 MĚŘENÍ KAPACITY KONDENZÁTORU RLC MŮSTKEM

8 MĚŘENÍ INDUKČNOSTI CÍVKY RLC MŮSTKEM

9 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google