Výbojové zdroje světla 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD
Advertisements

Žárovka vs. Úsporná zářivka
Indukční stroje 5 jednofázový motor.
Transformátory (Učebnice strana 42 – 44)
Teplotní zdroje světla
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Výkonové vypínače vn a vvn
Teplotní zdroje světla
Atmosféra Země.
Osvětlení motorových vozidel
Světelná technika Svítidla.
Vedení elektrického proudu v plynech
Světelná technika Světelné diody.
Výbojové zdroje světla
Základy elektrotechniky Kompenzace
Indukční stroje 3 jednofázový motor.
Žárovky.
Dielektrická elektrotepelná zařízení
Úpravy krmiv.
Výbojové zdroje světla
Elektormagnetické vlnění
Fotometrie Fotometrie je část optiky, která zkoumá světlo z hlediska jeho působení na zrakový orgán. Veličiny, které určují velikost tohoto působení na.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Vzácné plyny.
Výkonové vypínače vn a vvn
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Užití elektrické energie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Světelná technika Svítidla.
Světelná technika Svítidla.
Stavové veličiny hvězd
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Světelná technika Světelné diody.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Monitory Plazma – OLED - SED
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Světelná technika Světelné diody.
Světlo.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Zdroje světla.
Světelná technika Řízení akčních členů. 2 3 Využití elektrických zdrojů světla Veřejné osvětlení Osvětlení v domácnostech Osvětlení v dopravě Průmyslové.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla 2
Doutnavka.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Světelná technika Světelné diody.
Teplotní zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Teplotní zdroje světla
Výbojové zdroje světla 2
Transkript prezentace:

Výbojové zdroje světla 2 Světelná technika Výbojové zdroje světla 2

Hoření výboje v parách rtuti * Využívají se vlastnosti výboje v parách rtuti při zvýšeném tlaku. S rostoucím tlakem a proudovou hustotou výboje se posunuje vyzařovaná energie k vyšším vlnovým délkám (přechází z oblasti UV záření do viditelného záření) a roste měrný výkon (lm/W). * Barevné spektrum je nespojité, je v něm zcela potlačena červená složka, proto tyto výbojky mají špatné podání barev. Nejsou vhodné pro osvětlování lidské pokožky * Pro zlepšení vyzařované spektra lze použít více způsobů: - použití vhodného luminoforu (vysokotlaké rtuťové výbojky) - kombinace modro-zeleného záření vysokotlakého rtuťového výboje se světlem žárovek (směsové výbojky)

Vysokotlaké rtuťové výbojky Rtuťový výboj hoří v tlaku převyšující 0,1 MPa. Z důvodů vyšších tlaků a teplot musí být využity dvě baňky – hořák a vnější baňka. Vnější baňka je pokryta luminoforem, který částečně vylepšuje světelné spektrum (červená složka) Část viditelného světla vzniká ve výboji a část transformací na vrstvě luminoforu.

Vysokotlaké rtuťové výbojky H - hořák (výbojová trubice – křemenné sklo) * je naplněný rtutí a argonem * provozní tlak je (0,2 - 0,9) MPa * teplota výboje je 5 500 K * teplota hořáku (600 – 800)0C HE - hlavní elektrody (W drát pokrytý kysličníky) PE - zapalovací (pomocná) elektroda R - předřazený rezistor (10 – 25) k B - vnější baňka se směsí argonu a dusíku * tlak v baňce je zhruba 50 kPa * chrání před okysličením nosného systému * nepropouští UV záření (luminofor) * vytváří tepelnou izolaci * je pokryta luminoforem Princip: * zapálení výboje mezi hlavní a pomocnou elektrodou * výboj je stabilizován rezistorem (omezuje velikost proudu * při hoření pomocného výboje dochází k ionizaci v hořáku výbojky * po určité době se zapálí výboj mezi hlavními elektrodami

Vlastnosti a použití * výbojka musí mít tlumivku, ale nepotřebuje zapalovač (díky ionizaci stačí k zapálení výboje síťové napětí) * na rozdíl od zářivek není přímý kontakt mezi luminoforem a výbojem * při zvyšování tlaku roste měrný výkon (50 – 60) lm/W a vzniká spojité spektrum * náběh výbojky trvá (5 – 10) minut * při hoření výboje je vlivem teploty v hořáku velký tlak, který po vypnutí nedovolí opětovné zapálení. To lze provést po ochlazení a poklesu tlaku, asi po 10 – 15 minutách. * dříve - pouliční osvětlení, sportoviště, …, dnes se nově neinstaluje. výkonová řada (W) 50 – 1000 Ra 40 - 59 Tc (K) 3 000 – 3 400 měrný výkon (lm/W) 36 – 60 životnost (h) 12 000 – 15 000

Výhody a nevýhody Výhody: Nevýhody: * dlouhá životnost * stabilní světelný tok (pokles světelného toku do 20% * spolehlivost jednoduché zapojení (pouze tlumivka a výbojka) * malý vliv okolních podmínek, spolehlivý provoz i při nízkých teplotách Nevýhody: * v porovnání s novějšími světelnými zdroji menší účinnost * horší podání barev * tvoří nebezpečný odpad * po vypnutí nelze okamžitě opětovně zapnout * nelze stmívat

Směsové výbojky * do baňky do série hlavního obvodu je zapojeno wolframové vlákno, které svým zářením doplňuje spektrum (zejména v červené části) a zároveň plní funkci předřadníku  nemusí mít tlumivku. Výhody: - bez tlumivky  bez kompenzace - náhrada žárovek s většími výkony - teplý odstín světla Tc = (3 300 – 3 800) K - lepší podání barev Ra = (60 – 72) Nevýhody: - malý měrný výkon - nelze stmívat Použití: z důvodu malého měrného výkonu se používá málo.

Halogenidové výbojky Nejvíce využívanou možností, jak zlepšit vlastnosti vysokotlakého rtuťového výboje, je využití dalších chemických prvků a sloučenin, které doplňují čárové spektrum rtuti. V hořáku mohou být páry kovů (rtuť), vzácných plynů (xenon), a sloučeniny halogenidů (galium, thalium sodík). Velké množství variant umožňuje široké použití výbojek pro specifické venkovní osvětlení a pro různé požadavky průmyslových oborů. Rozdělení podle materiálu hořáku: a) s křemenným hořákem b) s keramickým hořákem

Halogenidové výbojky Vznik viditelného záření - záření par rtuti - záření produktů štěpení halogenidů Vývoj keramického (korundového Al2O3) hořáku umožňuje vyšší měrné výkony, zlepšení světelných veličin a použití i při nižších výkonech. Výbojka nemá pomocnou elektrodu, ale musí mít vnější vn zapalovač Princip zapálení výboje: - k zapálení výboje je třeba vn impuls (1,8 – 5) kV - výboj hoří nejprve v parách rtuti a vzácného plynu - s rostoucí teplotou roste koncentrace halogenidů ve výboji - výboj se ustálí za 5 – 10 minut) TZ - zapalovací zařízení RVI - výbojka Ck - kompenzační kondenzátor Tl - tlumivka

Halogenidové výbojky s křemenným hořákem * konstrukcí se blíží vysokotlakým rtuťovým výbojkám * k urychlení zapálení výboje se plní hořák i xenonem (auta) Ra > 90, Tc = 5900 K výkonová řada (W) 70 – 2000 měrný výkon (lm/W) 76 – 115

Halogenidové výbojky s křemenným hořákem Výhody: * velké možnosti úpravy světelných vlastností (spektrálního složení světla)  široké použití * velký rozsah výkonů * velmi dobré podání barev * podle potřeby mnoho variant v konstrukci * životnost Nevýhody: * technologická náročnost, vyšší cena * zapalovací zařízení * citlivost na kolísání napětí v síti * v průběhu životnosti změny v parametrech světelných veličin

Halogenidové výbojky s keramickým hořákem výkonová řada (W) 20 – 400 teplota chromatičnosti (K) (3-5)*103K měrný výkon (lm/W) 85 – 120 Význam keramického hořáku: * snížení hodnoty minimálního příkonu (až na 20W) * zvýšení měrného výkonu * zlepšení stability světelných veličin * libovolná poloha svícení * snižování rozměrů

Halogenidové výbojky s keramickým hořákem Při používání keramického hořáku se rozšiřuje použití halogenidových výbojek (zejména interiérů). Výroba je ale technologicky náročná. Ra > 90, Tc = 3000 K U halogenidových výbojek se očekává další výrazný technický pokrok a stále širší použití.

Halogenidové výbojky Použití: * tam, kde není vhodná sodíková výbojka z důvodů nízkého indexu barevného podání (sodík 20, halogenidová až okolo 90) * sportoviště * prodejny, světlomety, výbojky * projekční technika Nevýhoda: v porovnání se sodíkovými výbojkami je nižší životnost

Nízkotlaké sodíkové výbojky * Výboj hoří v parách sodíku o parciálním tlaku 0,5 Pa co je to parciální tlak ? * podíl na celkovém tlaku směsi plynů, který vyvozuje jedna složka (v daném případě tlak sodíkových par) * vyzařují viditelné monochromatické záření (baňka nemusí mít luminofor) o vlnových délkách 589 a 589,6 nm (žluté spektrum) * měrný výkon je až 200 lm/W * index barevného podání Ra = 0 (nelze rozlišovat barvy) * vhodné pro osvětlení v místě častých mlh, přístavy, silnice (dálniční křižovatka u Mladé Boleslavi – střední pruh)

Vysokotlaké sodíkové výbojky * světlo je vyzařováno hlavně sodíkovými parami s provozním parciálním tlakem (3-60) kPa

Popis výbojky 1 korundový hořák (Al2O3) 2 wolframová elektroda 3 průchodka (niob) 5 nosný rámeček 6 vnější baňka 8 amalgám sodíku (kapalná slitina rtuti a sodíku 9 getr (udržení vakua mezi hořákem a vnější baňkou) 10 náplň hořáku

Obecné údaje * provozní teplota hořáku je asi 8000C, * zvýšením tlaku dochází k rozšíření spektra  index barevného podání se zvyšuje (Ra = 20) * měrný výkon je až 120 lm/W * do hořáku se přidává rtuť (zlepšení barevného spektra) a) nízkotlaká sodíková výbojka b) standardní vysokotlaká výbojka, Ra=25, T=2000 K c) vysokotlaká výbojka se zvýšeným měrným výkonem

Provedení a zapojení * s vysokonapěťovým zapalovačem (viz obrázek) * bez zapalovače – speciální směs plynů v hořáku a pomocná elektroda (nižší měrný výkon, náhrada vysokotlakých rtuťových výbojek)

Vlastnosti: * vysoká životnost, až 30 000 hodin ukončení životnosti – zvýšené napětí na výboji, zvýšená teplota, uhašení výboje, po chvíli opětovné zapálení a celý cyklus se opakuje * měrný výkon (39 – 150) lm/W * index barevného podání (25 – 80) * doba náběhu je 6 – 10 minut * po krátkodobém přerušení přívodu je opětovné připojení zhruba po 1 minutě – lze vyřešit dvojitým hořákem Výhody: * vysoký měrný výkon při přijatelném podání barev * dlouhá životnost * spolehlivost, minimální údržba Použití: silnice, výrobní haly, sportoviště…

Doutnavky Vlastnosti: * jsou plněny vzácnými plyny (tlak do 3 kPa) * zápalné napětí (100 – 200) V * výkon (1 – 5) W, světelný tok asi 1 lm Použití: * indikace napětí, vypínače, kontrolky

Xenonové výbojky Vlastnosti: * jsou plněny vzácnými plyny (xenon) s tlakem desetiny MPa * spektrální rozložení výboje se nejvíce blíží slunečnímu světlu * výkon (200 – 1000) W pro kulovitý tvar baňky, * měrný výkon (20 – 50) lm/W * doba života 2 000 hodin * vysoký jas Použití: * projekční technika (kino, divadla, televize) * osvětlení automobilů - použití u potkávacích světel) Proč nelze použít xenonové výbojky u dálkových světel ?

Zdroj: Autor děkuje Petru Niesigovi z firmy Elkovo Čepelík za aktivní pomoc při tvorbě prezentačních materiálů. Časopis Světlo Světelné zdroje Jiří Plch Světelná technika v praxi Jiří Habel Základy světelné techniky http://www.elkovo-cepelik.cz Materiál je určen pouze pro studijní účely